Pavel Novotný
24. prosince 2009 • 09:00

Tenisová kariéra Berdycha? Tomáši, máš na víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako byste si koupili nový model počítače od renomované firmy. Funguje výborně, ale přeci jen...Čekali jste víc. Mnohem víc. Tak bychom možná mohli charakterizovat výsledky rodáka z Valašského Meziříčí Tomáše Berdycha. Dvacátý hráč světa předvádí dobrý tenis, ale přiznejme si, stagnace je jasná, a to je obrovská škoda.



Čtyřiadvacetiletý tenista jen obtížně hledá cestu mezi tu absolutní tenisovou smetánku. Jako by mu někdo vždy hodil lano kolem krku a stáhl ho zpět mezi hráče sice výborné, ale přeci jen znamenající "pouze" širší světovou elitu.

Důkaz? Tomáš Berdych udělal velký výkonnostní skok před pěti lety v roce 2004, kdy se jako devatenáctiletý mladíček probil ze 113. místa na světě až na fantastickou 44. příčku. Na konci roku 2005 ho již tenisový svět registroval na 24. pozici. A to měl být teprve začátek.

Prakticky každý český tenisový fanoušek i odborník očekával, že se rodí nová tenisová superstar. Rozzářit tuto hvězdičku se však podařilo jen částečně. Rok 2006 začal rodák z Valašského Meziříčí jako světová čtyřiadvacítka a jen hodně velký pesimista by čekal, že na podobném místě, jen o čtyři příčky lepší, bude začínat i za tři roky.

Začátek roku 2007 vypadal pro českého tenistu velice nadějně. V té době bylo na světě jen dvanáct lepších hráčů a následující rok se jednoznačně čekal definitivní průlom mezi nejlepších deset.  Berdych však mezi tenisovou šlechtu nahlédl jen úzkou štěrbinkou a na hodně krátký čas. 14. dubna roku 2008 se náš fanoušek mohl těšit z pohledu na jméno devátého hráče světa - Tomáše Berdycha.

Tomáš BerdychFoto ČTK/AP


Přichází útlum

Na konci minulého roku patřila české naději čtrnáctá pozice, to však bylo vše. Od té doby se Berdych prakticky napevno ustálil ve druhé světové desítce. Dokáže porazit prakticky kohokoliv ze světové špičky, Nadala zdolal navzdory poslednímu výprasku ve finále Davisova poháru dokonce třikrát, což většina tenistů říct nemůže.

Skalp Federera získal jednou, hned v prvním vzájemném zápase na olympijských hrách v Aténách, následně si však připsal se švýcarským velikánem osm porážek. S Andy Murraym se utkal jen dvakrát s vyrovnanou bilancí 1:1. A Del Potro? Jedno vítězství pro Čecha, dvě pro rodáka z Tandil.

"Má na to, aby byl v první pětce, aby do toho šlápnul. Místo toho je pořád tam, kde byl. Nemá dobrý pohyb, měl by se naučit chodit na síť. Několik let už se nezlepšuje a to je škoda,“ potvrzuje vítěz Davisova poháru z roku 1980 Tomáš Šmíd.

Tomáš BerdychFoto ČTK/AP

Jaký byl rok letošní?

A jak tedy vyšel české dvojce letošní rok? Když pomineme vynikající výkony v rámci Davisova poháru, tak nic moc. Páté turnajové vítězství v kariéře, pohříchu jediné v tomto roce, dosáhl na velmi kvalitně obsazeném turnaji v Mnichově, ale dál..?

Finálová účast na turnaje v Sunrise, kde tvrdě narazil do zdi s nápisem Söderling, osmifinále na Australian Open, Miami, Wimbledonu a třetí kolo na US Open. Slušné výsledky, ale pořád zde chybí ten konečný průlom. Povede se to v roce 2010?

Tomáš Berdych odvádí pro český tenis obrovský kus práce. V Davisově poháru je kdykoliv ochoten bít za svojí zemi s absolutním nasazením a vždy odvádí kvalitní výkony.

V každém případě by bylo skvělé, kdyby prodal svůj velký tenisový potenciál, který v sobě nepochybně má, i na světových turnajích ve větší míře, než doposud.

Radkovi Štěpánkovi je jednatřicet let, a i když je v současnosti na vynikajícím dvanáctém místě na světě, jeho kariéra se pomalu začne blížit ke konci. Nové naděje se zatím nerodí v takové kvalitě, jak by český mužský tenis potřeboval, a pokud budeme chtít zažít našeho hráče třeba ve finále grandslamového turnaje, což se naposledy povedlo Petru Kordovi v roce 1998 na Australian Open, kdy celý turnaj vyhrál, bude to právě na něm.

Berdych se loučí z Australian OpenFoto ČTK


Proč se nedaří?

Hledat příčiny, proč Tomáš Berdych nemůže otevřít zapovězenou bránu mezi absolutní elitu, je velmi složité. Možná chybí trošku více zarputilosti, kterou disponuje naopak v míře vrchovaté Radek Štěpánek, možná trošku štěstí, a nebo že by zde hrálo roli uspokojení, jak se domnívá nejeden tenisový fanoušek? Na to zná odpověď jen náš daviscupový reprezentant.

Berdychovi se  zatím příliš nedaří ani na turnajích velké čtyřky. Nejdále se dostal v roce 2008 do čtvrtfinále Wimbledonu, kde podlehl Rafaelu Nadalovi. V Melbourne si zahrál maximálně osmifinále, stejně tak na US Open. V Paříži dokráčely kroky českého tenisty nejdále v roce 2005 do čtvrtého kola, kde byly přerušeny Federerem.

Přesto je čtyřiadvacetitý Tomáš Berdych bohužel jediným tenistou, v kterém lze vidět v mužské dvouhře budoucnost. Zda ji potvrdí, záleží už jen na něm a jeho zdraví. Je však dobré připomenout, že i hvězda Radka Štěpánka začala stoupat až v pozdějším věku. Talentu má však rodák z Valašského Meziříčí určitě víc. Zúročí ho již v novém roce 2010?

Tomáš Berdych
Narozen" 17.9.1985 ve Valašském Meziříčí
Výška/Váha: 196 cm/ 91 kg
Vyhraných turnajů (dvouhry): 5 (Palermo, Paříš, Halle, Tokio, Mnichov)
Hraje rukou pravou
Profesionálem od: 2002
Trenér: Tomáš Krupa
Postavení na žebříčku (dvouhra) 20

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud