Pavel Novotný
31. prosince 2009 • 10:00

Nejlepší a nejkrásnější tenistky. Vyberte si

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Rok 2009 za pár okamžiků končí a nastává čas hodnocení a statistik. Rekapitulaci uplynulé sezony se nevyhnou ani světoví tenisté a tenistky. Zvláště u žen však o přízni diváků nerozhoduje výhradně kvalita úderů, fyzická kondice a vyrovnaná hra. Získat si obdiv u fanoušků vyžaduje i něco víc. Ženský tenis je sledován i díky celé řadě půvabných tenistek, které se po světových dvorcích prohánějí. Vyberte si z naší nabízené devítky tu, která v sobě spojuje jak kvalitní hru, tak i  neméně důležitý půvab a šarm.




Caroline Wozniacká (4. na žebříčku)


Devatenáctiletá blondýnka z Odense dobývá svět ve všech směrech. Dánská tenistka se v letošním roce prokousala už na čtvrté místo světa a vezmeme-li v úvahu, že před třemi lety ji patřila až 267. pozice, je její vzestup více než patrný. Své fanoušky si získává i nesporným půvabem a elegancí, se kterou se na dvorci pohybuje.

Letos si připsala do své sbírky tři turnajové triumfy (Ponte Vedra Beach, Eastbourne, New Haven), ale především finálovou účast na US Open, kde vypadla až s po mateřských povinnostech se vracející Kim Clijstersovou.

Sympatická slečna právem bojuje o vaší přízeň. Bude váš hlas patřit právě jí?


Elena Dementěvová (5)

Jen o místo za svojí dánskou soupeřkou je osmadvacetiletá zkušená ruská tenistka Elena Dementěvová. Půvabem však za svojí o devět let mladší sokyní nezaostává. A výsledky na dvorci teprve ne.

V letošním roce vyhrála na okruhu tři turnaje (Auckland, Sydney, Toronto) a rozšířila tak svojí sbírku na velmi solidních čtrnáct vavřínů. Mezi její klenoty  patří především dvě semifinálové účasti na grandslamových turnajích. Osudem se ji v obou případech stala mladší ze sester Williamsových - Serena.

Rodačka z Moskvy již v letošním roce poznala, jaké je to být třetí hráčkou světa. Možná by však tuto zkušenost vyměnila za zisk aspoň jednoho grandslamového titulu. Zatím si jen dvakrát zahrála ve finále, v obou případech v roce 2005 na French Open a Flashing Meadow. Stane se půvabná Ruska vaší favoritkou?



Jelena Jankovičová (8)

Pamatuje nepochybně již mnohem lepší časy. Byla několik týdnů světovou jedničkou, nyní ji patří na její poměry "až" osmá příčka. Letos jen dvakrát nenašla na turnajích přemožitelku (Marbella, Cincinnati), na grandslamech dopadla jako pověstní sedláci u Chlumce, když se dostala maximálně do čtvrtého kola.

To je na čtyřiadvacetiletou rodačku z Bělehradu setsakra málo. I když, oproti naší Nicole Vaidišové...

Krajance Novaka Djokoviče však stále patří pozice v elitní světové desítce a podobně by na tom byla i v pomyslném žebříčku půvabu. Posuďte sami:



Vera Zvonarevová (9)

Rusko je zemí produkující celou řadu špičkových tenistek, o čemž svědčí i fakt, že v době vzniku tohoto článku se jich zde vyskytovaly hned čtyři a celá armáda dalších čeká na svou šanci v závětří. A není pochyb i o další věci: většině z nich nechybí nezpochybnitelný půvab. Výjimkou není ani devátá tenistka světa Vera Zvonarevová.

Pětadvacetiletá rodačka z Moskvy se letos dostala mezi elitní desítku tenistek přesto, že letos vyhrála jen dva turnaje (Pattaya City, Indian Wells). Především vítězství v Indian Wells mělo však mimořádně sladkou chuť, když zde od čtvrtfinále postupně poslala ze hry Wozniackou, Azarenkovou a nakonec Anu Ivanovičovou.

Z grandslamů ji nejlépe vyšel hned ten úvodní - Australian Open, kde došla až do semifinále. Tam už na krajanku Safinovou nestačila. V půvabu však modrooká slečna nejen nad ní určitě vede. Co říkáte?


Maria Šarapovová (14)

Vynechat Marii Šarapovovou? Nesmysl! Ruska, která uchvátila na rozdíl od své krajanky Kurnikovové tenisový svět nejen svým půvabem, ale i nesporným uměním, na dvorci v našem výběru nesmí chybět. Vítězka dvaceti turnajů se letos radovala z celkového triumfu jen jednou (Tokio), přesto je jedno jisté. Bývalá tenisová královna se vrací. Zda dotáhne po více jak sedmiměsíční pauze zaviněné problémy s ramenem své tažené až do konce, jasné není.

Jednu jistotu však má. V srdcích tenisových příznivců zůstane, i kdyby své současné čtrnácté místo na žebříčku už nevylepšila. Dvaadvacetiletá rodačka z Nyaganu tak jen potvrzuje tenisovou kvalitu a půvab ruských tenistek.

Na rozdíl od svých kolegyň již dobře zná pocit ze zisku grandslamového titulu. To se jí povedlo hned ve dvou případech v letech 2004 ve Wimbledonu a loni na Australian Open. Přidá další?


Ana Ivanovičová (21)

Pokud by měla jednadvacetiletá brunetka z Bělehradu přijít o svůj půvab ve stejné míře, jako klesla v žebříčku, byla by z ní asi pěkná čarodějnice (Jak by ale potom vypadala Nicole Vaidišová?).

Stejně jako její krajanka Jankovičová, i ona zná, jaké je to dívat se na tenisový cirkus z pozice nejvyšší. Takovou situaci zažila v červnu minulého roku. Ale od té doby? Jen bída. Osobní život pohltil rodačku z Bělehradu více, než by se slušelo a srbská hvězdička v současnosti okupuje až dvaadvacátou příčku.

Vítězka French Open z minulého roku na grandslamech zcela propadla, ne lepší časy si aspoň na chvilku vzpomněla na Indian Wells, kde skončila až ve finále na raketě Zvonarevové. "Musím si od tenisu odpočinout," prohlásila před nedávnem sympatická Srbka. Snad ji nepotká stejný osud jako Vaidišovou. Pro diváka by to byla určitě škoda. Konečně, podívejte se sami.


Sabine Lisická (22)

Německo již delší čas hledá, kdo by nahradil fenomenální Steffi Gráfovou či Anke Huberovou. A naději, že se brzy dočká, určité má. Je jí nedávno teprve dvacetiletá rodačka z Troisdorfu Sabine Lisická.

Sympatická Němka vlétla do letošní sezony jako uragán. Vždyť ještě před dvěma lety ji žebříček registroval na 237. pozici. Nyní je dvaadvacátá a rozhodně se s tímto umístěním nehodlá spokojit. Letos se dočkala svého premiérového vítězství na okruhu, když nenašla přemožitelku v Charlestonu.

Sebevědomí si zvedla i díky čtvrtfinálové účasti v letošním Wimbledonu. A půvab? Tak ten sebevědomé Němce určitě nechybí.



Daniela Hantuchová (24)

Před šesti lety by jste jméno šestadvacetileté rodačky z Popradu našli na pátém místě na světě. Nyní ji patří čtyřiadvacátá příčka a dost možná má již svůj tenisový vrchol za sebou. To však v žádném případě neplatí o jejím šarmu, který na světových dvorcích rozdává doslova plnými hrstmi.

Za svojí kariéru vyhrála půvabná Slovenka tři turnaje, letos na podobný triumf nedosáhla. Už tradičně se ji příliš nedaří na grandslamech; kromě minulého roku, kdy došla až do semifinále Australian Open. Hantuchová maličko vyklízí přední pozice, v kráse je však na absolutním vrcholu.



Dominika Cibulková (28)

Momentálně se Dominika Cibulková léčí za zranění a díky tomu ji v žebříčku najdeme až na osmadvacáté pozici. Půvabná rodačka z Bratislavy však patří úplně jinam. Dobře ví, jaké je to být dvanáctou hráčkou světa a nepochybujte...Brzy se objeví i v elitní desítce.

Slovenský fanoušek může jásat. Náhrada za Hantuchovou je zajištěná. A to nejen z pohledu tenisové kvality. Dvacetiletá slečna na svůj první titul z turnajů stále čeká, svojí sílu však dala již  naprosto jasně pocítit na letošním French Open, kdy na své cestě do semifinále poslala ze hry mimo jiné i Marii Šarapovovou.


Náš výběr vychází z čistě subjektivního pohledu, přesto věříme, že si v naší nabídce vyberete hráčku, které dáte svůj hlas (anketa je pod článkem). Jen škoda, že se v našem přehledu nejkrásnějších a nejlepších tenistek nemůže objevit Nicole Vaidišová. Půvabem by sem nesporně patřila, výkony však už určitě ne. Ale kdo ví, třeba příště...

Caroline Wozniacká
Caroline Wozniacká

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud