7. března 2009 • 09:08

Baník se valí do Prahy

Autor: Marek Bílek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Suverenita Slavie v Edenu děsí soupeře. V lize platí pravidlo: Kdo dorazí do Vršovic jako host, opouští stadion s prázdnou. V této sezoně zatím žádný tým v „ráji" nebodoval. Ovšem v pondělí se na stadionu vedoucí Slavie představí druhá Ostrava.



Změní Baník statistiku?

Logicky se nabízí otázka, kdo jiný by měl lídra soutěže potrápit, když ne druhý celek tabulky? „Být to na podzim, tak bych Baníku hodně věřil. Ale teď si tím nejsem tak jistý,“ poznamenal trenér Jablonce František Komňacký, který na podzim se svým týmem v Edenu prohrál 0:2.

Slavia i Ostrava přes zimu zásadním způsobem změnily kádry. Ale lépe zásahy do týmu vstřebává pražský klub, alespoň soudě podle výsledků. Slavia v jarní části získala ze dvou zápasů 4 body, Ostrava uhrála jen remízu se Žižkovem, předtím v Brně prohrála.

„Nedokážu přesně posoudit, jestli byl Baník silnější na podzim. To je velmi spekulativní,“ netroufá si tipnout trenér Teplic Jiří Plíšek. Také on už se svým celkem v Edenu nastoupil, Severočeši tam na podzim podlehli 1:3.

„Já si myslím, že odchody Galáska a Svěrkoše mužstvo Baníku dost zasáhly. Rozhodně nepřeji Ostravě nic špatného, ale pokud by na Slavii něco uhrála, byl bych hodně překvapený,“ soudí před pondělním duelem Komňacký.

Slavia - Baník
Výkop: pondělí 17.15 (vysílá ČT 2)

Vzájemná bilance: 21 - 7 - 3,

skóre 57:24

Poslední duel: Ostrava-Slavia 2:3


V čem je obhájce titulu na svém stadionu tak výjimečný? Proč soupeři na jeho hřišti zatím nevybojovali ani bod? „Základem je vysoká kvalita kádru Slavie,“ jmenuje Komňacký. „A přidanou hodnotu představuje ten nádherný stadion a vynikající atmosféra v Edenu,“ doplňuje svého kolegu Plíšek.

Areál, v němž mistr k domácím zápasům nastupuje, patří k nejluxusnějším stavbám daného stylu v Česku. Nikde jinde se nemůže nestranný fotbalový fanoušek cítit lépe. „Sparta má také moderní stadion, ale zase tam nyní nechodí tolik diváků,“ připomíná Plíšek.

Podle Komňackého Slavia poskládala výborný tým už v minulých sezonách, kdy jí však chybělo domácí prostředí. Své zápasy hrála na Strahově. Na „nefotbalovém“ stadionu s atletickou dráhou, kam navíc nechodilo moc diváků.

„Jakmile se Slavia nastěhovala do Edenu, už tak ohromně silné mužstvo ještě o něco vyrostlo. Na tomhle stadionu si Slavia mnohem víc věří, hráči získali větší sebevědomí a to dělá hodně,“ míní Komňacký.

Pokud pražský klub v pondělí nezaváhá a splní v dalším domácím zápase tříbodovou normu, naroste její náskok na Baník na 13 bodů. A další pronásledovatele také nečekají ve víkendovém kole snadní soupeři, Sparta nastoupí na Žižkově, Mladá Boleslav míří do Olomouce.

Proto může pondělní duel mezi Slavií a Ostravou de facto rozřešit boj o prvenství v lize. „Mezi námi: podle mě je už o titulu rozhodnuto bez ohledu na tenhle zápas. Jedině vlastní chyby nebo nehorázná smůla v podobě zranění několika hráčů by Slavii připravily o titul,“ tipuje jablonecký trenér.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud