6. března 2009 • 13:39

Slavia se chystá na příznivce Baníku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na fotbalové fanoušky, kteří v pondělí přijedou na prvoligové utkání pražské Slavie a ostravského Baníku, bude v hlavním městě dohlížet zhruba 500 policistů.



Zaměří se především na udržení veřejného pořádku v ulicích, metru a vlakových i autobusových nádražích. Připravena bude i speciální pořádková jednotka, která zakročí v případě střetu příznivců obou týmů. Na policejním webu to dnes uvedla mluvčí Eva Miklíková.

Přímo na stadionu bude zajišťovat pořádek domácí Slavia, která chystá nejrozsáhlejší bezpečnostní opatření v historii klubu.Pražská pořádková, dopravní a kriminální policie bude od pondělního rána dohlížet na bezpečnost a plynulost dopravy a na to, aby byl v ulicích klid.

V terénu bude i antikonfliktní tým, ze vzduchu bude situaci sledovat policejní vrtulník. Většina ostravských fanoušků pravděpodobně dorazí vlakem na vršovické nádraží, odkud je policisté doprovodí ke stadionu v Edenu i zpět.

Na utkání prvního s druhým týmem tabulky nejvyšší soutěže se pro případ správního nebo trestního řízení chystají také pracovníci Obvodního úřadu pro Prahu 10 a státní zástupce, který v případě zjištěného protiprávního jednání rozhodne o právní kvalifikaci konkrétního skutku.

Bezpečnost na stadionu nezajišťuje policie, ale pořadatel utkání, tedy Slavia Praha. Vyplývá to z nových pravidel, která v souvislosti s reformou policie platí od začátku jarní části ligy. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane zvládat situaci.

Postupovat musí tak, že nejprve přeruší nebo ukončí zápas, poté nechá vyklidit hrací plochu, požádá policii o zákrok a tuto skutečnost vyhlásí rozhlasem. Domácí Slavia přistoupila k tomu, že vstupenky na utkání vydává zájemcům pouze na pokladnách, a to na občanský průkaz.

V Ostravě se tímto způsobem prodalo všech 610 lístků. "Vstupenky jsme prodávali na jméno a byly rozprodané už ve středu dopoledne," sdělil ČTK mluvčí Baníku Igor Bruzl. Fanoušky doprovodí ze severu Moravy do Prahy zhruba čtyřicítka policistů, kteří si vytipovali vlaky, jimiž by baníkovci mohli cestovat.

Hlavní část ostravských příznivců pojede podle policie vlakem Comenius. Ten vyjíždí z Bohumína v 9:50 a do Prahy-Vršovic podle jízdního řádu dorazí ve 13:50. Vlak bude posílen o čtyři vozy, které budou řazeny jako první čtyři za lokomotivou; ty jsou určeny pro fotbalové fanoušky. Zápas se hraje od 17:15. Zpět do Ostravy tak baníkovci zřejmě pojedou rychlíkem R 443, který odjíždí z pražského hlavního nádraží ve 20:40.

V den zápasu už budou pokladny v Edenu uzavřené. Očekávaných 13.000 diváků se u vstupu na stadion bude muset prokázat občanským průkazem a podrobit se zostřené prohlídce. Slavia vyhlásila, že do ochozů nevpustí nikoho, kdo bude pod vlivem alkoholu nebo kdo u sebe bude mít nebezpečné předměty.Zakázané jsou i zapalovače.

Vzhledem k důkladným kontrolám vyzývají pořadatelé i policisté fanoušky, aby na utkání přišli s dostatečným časovým předstihem.Zostřená bezpečnostní opatření mají předejít podobným událostem, k jakým došlo v prvním kole jarní části ligy. Tehdy baníkovci na brněnském stadionu napadli ochranku, vnikli na hrací plochu, a než je přivolaná policie zatlačila zpátky, zpozdil se začátek utkání o více než půl hodiny.

Pět zadržených fanoušků následně stanulo před soudem, který jednoho z nich poslal za výtržnictví na čtyři měsíce do vězení. Další tři odsoudil k veřejně prospěšným pracem a poslední z pětice, Polák, dostal zákaz pobytu v České republice. Zatím není jasné, zda policie brněnskému klubu naúčtuje náklady za zásah, vyčíslené na 80.000 korun.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud