Richard Šíma
28. února 2009 • 18:56

Žižkov si odvezl bod z Ostravy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Nečekaný průběh mělo utkání Baníku Ostrava s Viktorií Žižkov. Hlavně ve druhé půli. Žižkovští si na Bazalech vytvořili několik jasných šancí a jen vynikající výkon brankáře Vaška zachránil Ostravanům bod. Zápas skončil 0:0.



„Jsem hodně rozpolcený. Před zápasem bych bod z Ostravy bral. Ale teď musím říct, že jsme sahali po vítězství,“ pravil žižkovský trenér Zdeněk Ščasný po utkání. Měl pravdu. Ostrava po solidní první půli, v níž měla tlak i šance, po přestávce takřka zkolabovala. „Toho tlaku v první půli jsme měli využít. Tam jsme měli nějaký gól dát,“ konstatoval ostravský trenér Karel Večeřa. „Po přestávce to bylo z naší strany špatné. Ještě že jsme měli v brance Vaška. Měli jsme velké problémy a Žižkov měl hodně šancí,“ poznamenal Večeřa.

Hlasy trenérů po utkání
Karel Večeřa (Ostrava):
"Utkání jsme měli zvládnout v první půli, kdy jsme měli převahu, vytvořili si tlak a Žižkov ještě nebyl tak nebezpečný. Byla chyba, že jsme nedali branku a nešli do vedení."

Zdeněk Ščasný (Žižkov):
"Jsem rozpolcený. Před zápasem bych bod bral, podle průběhu jsme ale sahali po třech. I když v první půli nás Baník v určitých momentech přehrával, tak jsme si vypracovali více šancí a hlavně byly stoprocentní. Měli jsme soupeře potrestat některou z brejkových situací, dvakrát byl ve velké příležitosti Kalod a jednou Straka. Jednu jsme měli proměnit. Ale jsme spokojeni, že se neprohrálo.
Viktoriáni budou ještě dlouho přemýšlet, jak se mohli takovým způsobem připravit o dva body.

Dvě velké možnosti propásli už v první půli. Obě měl Švancara. Poprvé stál sám před Vaškem a trefil jej do obličeje, podruhé ho ostravský gólman tváří v tvář vychytal ramenem. V první půli měl ale šance i Baník, takže divák se průběhu až tak nedivil.

Ovšem výčet situací z druhé půle je pozoruhodný. Hlavní hrdina se jmenuje Petr Vašek. V 60. minutě vyrazil Sabouovu bombu. O třináct minut později chytil jistý gól. To Švancara obral v rohu šestnáctky o míč Marka, podél brankové čáry se probil skoro k brance a poslal míč na malé vápno Kalodovi. Žižkovský útočník měl před sebou skoro prázdnou branku. „V tu chvíli jsem si přál, aby to podcenil, to byla moje jediná šance,“ pravil Vašek. Skočil do prostoru a Kaloda senzačně vychytal.

Pak začali ostravští diváci házet na žižkovské hráče sněhové koule, takže Xavier neměl dost klidu, aby vhodil aut, Švancara zase k tomu, aby mohl kopnout roh. Sudí Paták na nepřístojnosti ostravských diváků dvakrát upozornil, potřetí by musel zápas ukončit. Protože však tušil, že při dalším rohovém kopu z místa pod ochozem by se situace opakovala, nechal žižkovské hráče napříště kopat roh vždy jen z druhé strany bez ohledu na to, ve kterém místě opustil míč hřiště.

V 75. obešel Straka v šestnáctce Neuwirtha, ten ho atakoval a zdálo se, že nedovoleně. Sudí Paták ovšem penaltu nepískl. Pak se na Vaška řítil znovu úplně sám Kalod. A znovu nedal. V šatně si za to vyslechl od trenéra Ščasného hodně ostrých slov. „Ty šance jsme prostě měli proměnit. A zápas vyhrát,“ pravil Ščasný o pár minut později mnohem kulantněji.

Ono to totiž ještě nebylo vše. Minutu před koncem běžel na ostravského gólmana další osamocený žižkovský hráč. Tentokrát Straka. Ale Vašek je gólman, jehož nejsilnější stránkou jsou právě takové souboje jeden na jednoho. Vychytal i Straku.


Baník Ostrava - Viktoria Žižkov 0:0

Rozhodčí: Paták - Tacina, Lakomý.
ŽK: Straka, Hušbauer, Gabriel, Kalod (všichni Žižkov).
Diváci: 5463.

Ostrava: Vašek - Marek, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Lukeš (69. Rajtoral), Hable, Otepka, Lička - Zeher, Střihavka.

Žižkov: Bartalský - Pilař, Besta, Gabriel - Vaculík (86. Kučera), Sabou, Hušbauer, Zengue - Straka (90. Procházka), Pospíšil (46. Kalod) - Švancara.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud