28. února 2009 • 18:19

Neumannová myslí hlavně na postel!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kateřina Neumannová už se těší, až se konečně vyspí. V závěru MS prezidentka organizačního výboru řeší už jen drobnější zádrhele a pochvaluje si, že největší sportovní akce v ČR v historii se vydařila, i když se objevily i problémy.



Obhajuje také ceny vstupenek, jejichž výše byla terčem velké kritiky.

"Vidíte ty kruhy pod očima? Nasazuji vrstvu mejkapu každé ráno," žertovala Neumannová v dnešním rozhovoru s novináři. "Bylo to náročné, málo spánku. Když už nebyla práce, tak byly společenské události po večerech, takže se těším, až se konečně vyspím. Ale není důležité, jak jsem to přežila já, ale jak se šampionát podařil. A já myslím, že se to povedlo," prohlásila olympijská vítězka v běhu na lyžích.

Kritické chvíle prožívala hned první den mistrovství. Ještě do pozdního odpoledne vyřizovala problémy, za dvě hodiny už ale stála při slavnostním zahájení upravená a na všechny se usmívala. "Přitom jsem byla hrozně unavená a nervózní. Potom se to rozjelo, od druhého dne jsme se srovnali a už to běželo v pohodě," uvedla. Potěšily ji téměř všechny závody. "Jen ta štafeta, to byla škoda. Ale co se týká organizace, tak nebylo nic, co by mě zklamalo," tvrdí.


Problém vznikl v pátek u vstupu do areálu ve Vesci, kde se před závodem mužských štafet tvořily zácpy a hrozila panika. "Problém je, že někteří lidé chodí pozdě na závody, až půl hodiny před začátkem. Z naší strany to nebylo zanedbáno, turnikety mají určitou kapacitu, průchodnost byla maximálně využívána," uvedla Neumannová.

Diváci se občas hromadily i u areálu na Ještědu. "Byla malá časová pauza mezi běhy a skoky, ale ten program si diktuje vysílací unie. My do toho nemáme co mluvit."

Neumannová obhajovala i kritizované ceny vstupenek, obzvlášť na skoky na lyžích. "Když budou chtít fanoušci přijít, tak přijdou. A ukázalo se, že takových lidí je hodně," řekla. Od pátku do neděle je však ve Vesci akce lístek za korunu k zakoupené vstupence.

"Lidi přišli na štafetu mužů. Akce trvá dál a ty návštěvy jsou o dost nižší než v pátek," zmínila se o rekordní návštěvě 37.000 fanoušků. "Maximálně bych přistoupila na zlevnění lístků na severskou kombinaci, kde ten zájem není tak velký. Ale pokud jsou lidi schopní platit 500 korun za hokej a 1000 za atletiku...," míní.

Zásadní problém během dvou týdnů podle Neumannové nenastal. "Je jasné, že kdybychom dělali mistrovství světa za pár let znova, tak budeme chytřejší," uvedla. Nic důležitého by však nezměnila.

"Poprvé se tím musí člověk protrápit, to je všude na světě. Museli jsme spoustu věcí řešit na poslední chvíli, ale příště bych využila zkušenosti," uvedla. Mistrovství světa by se podle ní mohlo konat v Česku opět, ale rozhodně ne dřív než za deset let.

Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová


Mistrovství světa nemělo v Liberci moc pozitivní ohlasy, doprovodný program našel odezvu jen někdy. "Jsme tlačení, aby z MS byl festival. A to je nejlepší, co jsme pro Liberečáky mohli udělat," řekla.

Kritiku sklidila i za dodatečnou dotaci 15 milionů na doprovodný program. "Večer se na náměstí chodili lidi bavit," argumentovala Neumannová. Fakt že se obyvatelé města se šampionátem nesžili, ji netrápí. "My dělali MS pro celý svět a nejen pro Liberec," prohlásila.

Šampionát sice v neděli skončí, Neumannovou však bude zaměstnávat i nadále. Hned v úvodu příštího týdne čekají vedení pořadatelů jednání. "Než to všechno skončí, to je otázka několika měsíců," řekla bývalá lyžařka a nechtěla proto specifikovat, čemu se v budoucnu bude věnovat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud