Hynek Preisler
29. ledna 2009 • 15:16

Brazilský lyžař chce na olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předem ví, že skončí mezi posledními. Přesto pro něj bude mít mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci obrovský náboj. Brazilec Leandro Ribela pojede o hodně!



Pod Ještědem si chce splnit velký sen. Kvalifikovat se na zimní olympijské hry ve Vancouveru v roce 2010.

Běžecké tratě ve Vesci si Ribela vyzkoušel už čtyři týdny před zahájením samotného šampionátu. Týden na nich sám trénoval a urputně každý den vyjížděl a sjížděl strmé kopce. „Jsou poměrně těžké, ale dá se to přežít,“ přiznal.

S během na lyžích začal teprve před čtyřmi lety a pravidelně trénuje teprve tři. Přesto brazilského reprezentanta Leandra Ribelu čekají v příštím měsíci hned dva světové šampionáty, na kterých bude v běhu na lyžích závodit!

Prvním je mistrovství světa v biatlonu v Jižní Koreji. Hned po něm se přesune do Česka, kde pojede a bude soutěžit na světovém šampionátu v klasickém lyžování v Liberci.

„Svůj čas dělím mezi biatlon a běh na lyžích. Závodím v obou disciplínách a kvalifikovat do Vancouveru se snažím v obou,“ vysvětlil Ribela. „Vím, že v Liberci nemám žádnou šanci. Mým cílem je Vancouver, který je mým velkým snem,“ přiznal 28letý lyžař.

Do Kanady na olympijské hry se jako závodník v běhu na lyžích kvalifikuje, pokud se zúčastní světového šampionátu a jeho počet FIS distančních bodů nebude větší než 300.

Na mistrovství v Liberci sází na závod ve sprintu, který se v běžeckém areálu ve Vesci pojede 24. února. Ribela doufá, že právě v něm splní kritéria, která mu jako brazilskému vyslanci účast na olympiádě v Kanadě zajistí. Ještě zvažuje start ve skiatlonu, který se jede o dva dny dříve.

V lednovém závodě Slavic cup si je podobně jako řada dalších exotických lyžařů naostro nevyzkoušel. Přednost dal biatlonu v Novém Městě na Moravě. Jeho brazilský kolega Aldo Ramos se však Slavic cupu zúčastnil a o svých pocitech mu vyprávěl.

Řekl mu i to, že skončil poslední. V závodě na 10 kilometrů klasicky zaostal za vítězným Jiřím Magálem o víc než 24 minut.

Do Liberce mají z Brazílie kromě Leandra Ribely, mimochodem vystudovaného ekonoma, dorazit další tři běžkaři spolu s tříčlenným doprovodem. Brazílie má zhruba 10 profesionálních lyžařů.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud