15. ledna 2009 • 13:13

V Novém Městě vyvrcholí domácí biatlonová sezona

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ostrou zkouškou novoměstských organizátorů před mistrovstvím světa biatlonistů v roce 2013 bude tento pátek a sobotu pátý závod Poháru IBU, v kterém změří síly reprezentanti z 33 zemí.



I když se souběžně koná závod Světového poháru v německém Ruhpoldingu, nabídne i novoměstské startovní pole kvalitní obsazení.

V plné síle se představí zejména norští, němečtí a ruští biatlonisté, kteří také patří k hlavním uchazečům o stupně vítězů. Pozornost poutá zejména souboj nejlepší trojice v průběžném pořadí Poháru IBU po dosavadních čtyřech závodech v Idre, Obertiliachu, Martellu a Altenbergu. V čele je pětatřicetiletý Nor Frode Andresen s náskokem 15 bodů před krajanem Jonem Kristianem Svalandem, třetí je Němec Christoph Knie.

Olympijský vítěz a mistr světa Andresen by rád v Novém Městě náskok zvýšil. "Hodně mi pomohl o víkendu úspěch v Altenbergu. Cítím se v dobré formě, zdejší tratě jsou dokonale připravené. Slyšel jsem na ně chválu po Tour de Ski od běžeckých kolegů z norské reprezentace. Musím říci, že reference nelhaly," řekl Andresen po dnešním dopoledním tréninku.

Při absenci nejlepších českých biatlonistů, kteří startují v Ruhpoldingu, má největší ambice jednadvacetiletý Vít Jánov. "Mým cílem je dosáhnout co nejlepší výsledek. Ale v nesmírně silné konkurenci nebude můj úkol snadný. Hlavně nechci podlehnout tlaku domácího prostředí," poznamenal Jánov, jenž je zatím v pohárové klasifikaci na 19. místě.

Barbora Tomešová je sice v nejlepší desítce, bodovou sbírku však nerozšíří, neboť byla nominována na Světový pohár. Nahradit by ji měla dvaadvacetiletá Miroslava Špácová, které zatím v seriálu patří 14. místo. Na první až čtvrté pozici jsou Němky; z nejlepšího kvarteta se v Novém Městě prezentovaly Juliane Döllová, Romy Beerová a Caroline Hennecková, chybí pouze třetí Sussan Könnigová.

Ve startovní listině novoměstských závodů je 125 mužů a 95 žen. "Startovní pole je kvalitní, neboť zejména v biatlonově silných zemích je tvrdý boj o nominaci do Světového poháru. Kromě toho je tento závod také kvalifikací na mistrovství Evropy. A pro české juniory budou nadcházející starty poslední nominací před mistrovstvím světa v Kanadě," uvedl ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Biatlonisté poběží na stejných tratích, na kterých se na přelomu roku uskutečnil závod Tour de Ski. Muži poběží na tříkilometrovém okruhu, pro ženy je připraven 2,5 km dlouhý okruh.

V pátek od 10:00 je na programu závod ve sprintu mužů na 10 km a od 13:00 sprint žen na 7,5 km. V sobotu v 10:00 čeká muže stíhací závod na 12,5 km a ve 13:00 vyběhnou ženy ke stíhacímu závodu na 10 km. Diváci mají po oba dny vstup zdarma.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud