10. ledna 2009 • 22:17

Emmons: Že kralují ženy? Souhra okolností

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí za sebou dnes převzala korunu pro nejlepšího českého sportovce uplynulého roku žena. Po běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové a rychlobruslařce Martině Sáblíkové se to podařilo atletce Barboře Špotákové.



Něco podobného se v minulosti stalo jen v 60. letech, kdy anketu Klubu sportovních novinářů třikrát za sebou ovládla sportovní gymnastka Věra Čáslavská a po ní vyhrála atletka Milena Rezková.

Podle nejlepších českých sportovců současnosti to ale neznamená, že by domácímu sportu ženy bezmezně kralovaly. "Je to jen souhra okolností. Prostě se ženám loni více dařilo a vyšlo jim to," řekla nakonec druhá střelkyně Kateřina Emmons. Právě ona byla nakonec největší soupeřkou vítězné Špotákové. K výhře jí nepomohl ani fakt, že na olympiádě v Pekingu získala o jednu medaili více - přidala totiž ještě stříbro.

Špotáková: Loni se mi povedlo úplně všechno
Sportovcem roku 2008 je Špotáková


Celkem v poklidu dominanci žen v posledních letech přijala i sama Špotáková, která se stala teprve osmou ženou v historii, jež dokázala novinářskou anketu ovládnout. "Možná jsme se zviditelnily více i proto, že mužů sportuje více a panuje u nich větší konkurence. Prosadit se mezi muži je těžší," přiznala nejlepší česká atletka loňského roku, která po sezoně sbírá jedno ocenění za druhým. "Po pravdě řečeno už je to i trochu unavující," pousmála se.

Sportovně vzali svou porážku na poli "souboje pohlaví" i muži. "Proč vyhrávají ženy? To je jednoduché, prostě byly lepší. Nám nezbývá nic jiného než sklopit hlavu a více se snažit," podotkl cyklista Roman Kreuziger.

Podle hokejového útočníka Josefa Beránka, který na slavnostním vyhlášení zastupoval extraligového šampiona pražskou Slavii, uspěly ženy i díky tomu, že jejich úspěch měl "příběh". "Důležité jsou i emoce, které vítězství doprovázejí. Nejde jen o to, že tak normálně vyhrajete," řekl Beránek a poukázal na příběh Neumannové na olympiádě v Turíně či pekingské vítězství Špotákové posledním hodem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud