10. ledna 2009 • 21:29

Sportovcem roku 2008 je Špotáková

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barbora Špotáková vyhrála jubilejní 50. ročník ankety Klubu sportovních novinářů a stala se Sportovcem roku 2008 v České republice, druhá skončila Kateřina Emmons, třetí Lukáš Bauer.



Olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem dostala v hlasování 1778 bodů a o 278 porazila sportovní střelkyni Kateřinu Emmons, dvojnásobnou medailistku z Pekingu. Třetí skončil běžec na lyžích Lukáš Bauer, nejlepším kolektivem jsou fotbalisté Slavie Praha.

Video: Zlatý hod Barbory Špotákové


Obhájkyně prvenství rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila páté místo za olympijským vítězem ve střelbě na trap Davidem Kosteleckým. Slavnostní vyhlášení dnes hostilo pražské Hudební divadlo Karlín.

Fotbalisté Slavie vyhráli svou kategorii o jediný bod před fotbalisty České republiky do 19 let. Třetí mezi kolektivy skončili hokejisté Slavie Praha.

Emmons: Že kralují ženy? Souhra okolností
Špotáková: Loni se mi povedlo úplně všechno

Anketu potřetí za sebou vyhrála žena, neboť předloni se z vítězství radovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Špotáková měla životní sezonu. Na olympiádě ve slavném závodu posledním hodem porazila ruskou soupeřku Marii Abakumovovou a vytvořila evropský rekord. Ten pak ve finále Grand Prix ve Stuttgartu vylepšila až na světové maximum 72,28 metru.

Při vyhlašování ankety Atlet roku byla Špotáková nejprve třikrát sedmá, potom druhá a nakonec za loňský rok vyhrála. Stejnou posloupnost zažila také ve Sportovci roku. "Je to asi tak trochu osud," prohlásila po vítězství Špotáková. Zároveň ale přiznala, že když se před třemi lety mezi českou sportovní elitu dostala poprvé, snila o tom, že anketu v budoucnosti vyhraje.

Emmons si vedle zlata přivezla z olympiády i stříbrnou medaili a Bauer vedle Světového poháru loni jasně vyhrál také prestižní seriál Tour de Ski. Osobně při vyhlášení chyběly jen Sáblíková, která je na mistrovství Evropy v nizozemském Heerenveenu, na slavnostním večeru nebyla ani celkově devátá Šárka Záhrobská, jež jede v neděli slalom Světového poháru v Mariboru.

Barbora Špotáková s korunkou pro Sportovce roku.
Barbora Špotáková s korunkou pro Sportovce roku.


Špotáková dostane za prvním místo v anketě čtvrt milionu korun, Emmons 200.000 a Bauer 170.000 korun. Nejlepší tým si rozdělí 100.000. Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu dostal trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, nejlepším juniorem roku je judista Lukáš Krpálek.

"Je to strašné, protože když jsem se to dozvěděl, tak jako bych zestárl. Přitom do té doby jsem se cítil mladý," uvedl Železný, jemuž se dostalo v sále karlínského divadla zřejmě největšího aplausu. "Myslím si, že klidně mohli ještě pár let počkat, ale asi mě sem chtěli dostat. Já totiž jinak už na podobné akce moc nechodím," pousmál se trojnásobný olympijský vítěz.

Přehled vítězů od roku 2000
2000 - Jan Železný (atletika - oštěp),
2001 - Jan Železný (atletika - oštěp),
2002 - Aleš Valenta (lyžařská akrobacie),
2003 - Pavel Nedvěd (fotbal),
2004 - Roman Šebrle (atletika - desetiboj),
2005 - Jaromír Jágr (lední hokej),
2006 - Kateřina Neumannová (lyžování - běh na lyžích),
2007 - Martina Sáblíková (rychlobruslení),
2008 - Barbora Špotáková (atletika - oštěp).
Jubilejního padesátého ročníku se zúčastnily některé legendy českého sportu, pozvaní byli předchozí vítězové ankety. Pořadem provázel Jakub Železný, o hudební produkci se postarala skupina Čechomor v doprovodu filharmonie Bohuslava Martinů.

Pořadatelům se podařilo pro medailisty připravit i překvapení v podobě osoby, který jim předala cenu. Špotákovou tak zaskočil kamarád z Jablonce nad Nisou, kadeřník Ondřej "Kykyrýk" Dušek. "To jsem absolutně nečekala a byl to docela šok. Přemýšlela jsem si, co na mě vymyslí, ale tohle bylo poslední, co by mě napadlo," kroutila hlavou Špotáková ještě dlouho po skončení galavečera.

Emmons přišel osobně pozdravit nejslavnější český filmový střelec Karel Fiala alias Limonádový Joe a předal jí i láhev proslulé Kolalokovy limonády.

Vizitka Barbory Špotákové

Datum a místo narození: 30. června 1981, Jablonec nad Nisou
Výška a váha: 182 cm, 79 kg
Disciplína: oštěp
Klub/trenér: Dukla Praha/Rudolf Černý
Osobní rekord: 72,28 m (světový rekord) - 13. září 2008, Stuttgart
Největší úspěchy: zlato na MS 2007 (Ósaka) a OH 2008 (Peking), stříbro na ME 2006 (Göteborg); držitelka světového rekordu
Ocenění: vítězka ankety Sportovec roku ČR 2008; dvojnásobná vítězka ankety Atlet roku ČR (2007 a 2008); druhá v ženské části ankety Atlet Evropy 2008; nejlepší výkon roku 2008 v anketě IAAF
Ostatní: začínala jako vícebojařka, na oštěp se specializovala na radu Jana Železného v roce 2002; během posledních dvou a půl roku zlepšila desetkrát český rekord postupně o více než šest metrů; je členkou elitního atletického týmu Nike; v Dukle se stala první ženou se smlouvou jako profesionální voják, od OH v Pekingu má propůjčenu hodnost nadporučice; studuje Českou zemědělskou univerzitu v Praze; loni skončila v anketě Sportovec roku druhá za rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud