10. ledna 2009 • 19:49

Sparta vyzve k boji o finále Bohemians

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Semifinalisty halového turnaje Fortuna Víkend šampionů jsou fotbalisté Sparty Praha, Mladé Boleslavi, Liberce a předloňského vítěze Bohemians 1905.



O postupu ze skupiny A nakonec rozhodla až minitabulka tří týmů s šesti body, na kterou doplatil Slovan Bratislava. Až na čtvrtém místě skončila Viktoria Žižkov, která nezvládla roli obhájce trofeje a bude v neděli hrát jen o sedmé místo. Ve skupině skončil i obhájce ligového titulu Slavia Praha.

Vývoj skupiny A byl velmi dramatický a mohl za to především Slovan Bratislava, který program turnaje nečekaně vyhecoval. Dokázal jasně porazit Spartu i Žižkov a měl nakročeno do bojů o vítězství, jenže pak nezvládl utkání s Mladou Boleslaví a k postupu mu chyběla jediná branka. Fanoušci slovenského podzimního mistra pozlobili zase domácí diváky svým konfliktem s kolegy z Mladé Boleslavi, a postavili si tak proti sobě celou halu.

Nepovedeně vstoupila do turnaje Sparta a po jasné prohře od Slovanu Bratislava se zdálo, že Letenští nebudou mít příliš naději ani v dalších zápasech. Jenže v nich naopak excelovali, po vysokých výhrách skupinu vyhráli a v neděli se střetnou v semifinále s Bohemians 1905.

Žižkov zklamal výsledkově i herně. Ještě po úvodní prohře od Mladé Boleslavi alespoň mohl živit naději, že se stejně jako před rokem vzpamatuje v dalších utkáních, ale nestalo se a vrcholem byl závěrečný debakl 1:8 od Sparty.

"Moc mě to mrzí, já ten turnaj hrozně prožívám. Loni jsem si pohár moc užíval, letos nám to holt nesedlo," litoval zklamaný útočník Petr Švancara, který se i přes špatnou hru mužstva snažil alespoň pobavit diváky, dokonce i žonglováním.

Ve skupině B k jednoznačnému postupu dokráčel Liberec, který sice na úvod remizoval s Bohemians 1905, pak však porazil Slavii i Austrii Vídeň.

Naopak podzimní suverén ligy Slavia své fanoušky zklamal. Slavia předváděla hodně opatrný fotbal, což se jí nevyplatilo právě v zápase s Libercem. Ten třikrát vedl, a přestože Slavia dokázala dvakrát srovnat, nakonec prohrála 2:3. Rozhodující branku obstaral 15 sekund před koncem liberecký Papoušek.

O postup tak museli "sešívaní" bojovat až v závěrečném vršovickém derby s Bohemians, v němž potřebovali zvítězit. Ve vyhecovaném zápase před bouřlivou kulisou si však hráči Bohemians pohlídali remízu 2:2 a uhájili druhé postupové místo. Navázali tak na dopolední utkání zimní Tipsport ligy, ve kterém porazili Slavii 2:1.

"Naším cílem bylo postoupit a jsme rádi, že se nám to povedlo," uvedl po zápase záložník Bohemians 1905 Jan Morávek. "Slavia do toho v závěru hodně šlapala a chtěla rozhodnout. My se ale nedali a vybojovali cenný skalp," dodal.

Zklamáním skončilo i účinkování Austrie Vídeň, která vstřelila pouhých pět branek a ve skupině nezískala ani bod. Navíc její fanoušci svou agresivitou narušovali jinak velmi dobrou atmosféru v O2 Aréně.

Nejlepším střelcem prvního dne turnaje se stal sparťanský útočník Bony Wilfried, který se ve třech zápasech trefil šestkrát. Čtyřikrát mířil přesně mladoboleslavský Ludovic Sylvestre. Mezi střelce se zapsal i liberecký brankář Zbyněk Hauzr, který střelou z dálky otevřel skóre vítězného zápasu se Slavií.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud