Stanislav Hrabě
7. ledna 2009 • 14:04

Přichází nová éra. Kdo povede ČMFS?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal si zvolí nového předsedu. Po necelých čtyřech letech vládnutí skupiny označované za Košťálovu dojde ke změně na nejvyšších pozicích. Kandidaturu už ohlásil Luděk Vinš, favoritem mnohých je Ivan Hašek.



Dosavadní frontman vládnoucího seskupení, místopředseda Vlastimil Košťál, složil k 31. prosinci veškeré funkce včetně člena výkonného výboru. Přichází tedy nová éra. Lépe řečeno období nové vlády. Zda se jí podaří vyvést český fotbal z „mnohovrstevné krize“, se teprve ukáže.

PŘEČTĚTE SI:
Kuka: Košťál říká hlouposti >>>


KANDIDÁT ČÍSLO 1

Na podání oficiální kandidatury do nejvyšších orgánů včetně předsednického křesla je ještě dostatek času. Do pozice nejvyššího je však nadále tlačen Ivan Hašek, jenž podlehl pevně provázenému uskupení ve třech marných pokusech před čtyřmi lety. Stojí za ním fanoušci, vystrkují ho do popředí vlivné podnikatelské skupiny, drží ho Morava, věří mu bývalí spoluhráči. Má renomé jako vynikající fotbalista a nyní úspěšný trenér.

Jestli se osudově nic do valné hromady nezmění a Hašek projeví o horké křeslo zájem, nedá se snad o jeho vítězství pochybovat. Ale zatím se konkrétně nevyjádřil, zda znovu do boje o pozici prvního muže českého fotbalu půjde.

TERMÍN
Volební valná hromada ČMFS se koná 27. června.

KANDIDÁT ČÍSLO 2

S oznámením touhy stanout na funkcionářském vrcholu však nemeškal Luděk Vinš, prezident pražského klubu Viktoria Žižkov. Jako majetný muž, jenž se dobře dokázal zorientovat v polistopadovém vývoji českého prostředí, slibuje i v období světové finanční krize, že oblékne náš nejpopulárnější sport do luxusního kožichu, k čemuž mu hlasitě přizvukují jeho kolegové, kteří třímají opratě mnoha prvoligových klubů.

Na první pohled nemá proti populárnímu Ivanu Haškovi šanci, ale jak už bylo řečeno, ten kandidaturu stále zvažuje, navíc v českém fotbale není nikdy nic vyloučené.

ZÁKULISNÍ BOJE

O pozici předsedy a tím o moc se totiž bneutkají pouze kandidáti, ale rozhodovat budou i početné tábory jejich podporovatelů či odpůrců. Vlajkonoše obou stran najdete v infografice na této straně. Platí, že uskupení těchto táborů mohou mít různé zrody. Ideální stav vzájemné podpory a důvěry je často iluzorní, leckdy souputníka přivábí pouze otevřené nepřátelství s rivalem či dokonce odvržení protistranou.


CO BUDE S VACKEM?

Mužem v pozadí, jenž dosud umně tahal figurkami po fotbalové šachovnici, byl Jaroslav Vacek, místopředseda za ligu. Sílu rozhodovat o všem mu však dávalo postavení předsedy představenstva reklamní a marketingové agentury STES, která v českém fotbale vyráběla, ale i utrácela peníze.

Podle mínění mnoha zainteresovaných jeho vliv ovšem postupně vyšuměl. Úlohu šedé eminence však převezmou jiní lidé či širší koalice. Kdo bude silnější, dosadí na místo předsedy ČMFS svého vyvoleného.

Proto je možné, že se v průběhu jara objeví další postava, která bude mít o fotbalové žezlo osobní zájem či ji mocní v zákulisí budou protežovat. Volba předsedy ČMFS může být proto velice dramatická, prošpikovaná nejrůznějšími intrikami. Může ovšem proběhnout i hladce, ve vzájemné shodě po rezignaci jedné ze stran.

JEN PRVNÍ KROK

Půjde však pouze o první výkrok, kterým se možná český fotbal pokusí opustit morální, profesní, ekonomické a vztahové bahno, do něhož za poslední období zabředl. Ty další budou mnohem významnější a složitější. Bez prvního se ovšem vůbec nehne.

DVA HLAVNÍ KANDIDÁTI A JEJICH PODPOROVATELÉ

IVAN HAŠEK (trenér Al-Ahlí)
Šance na zvolení: 55 %

HAŠKOVY OPORY
Jiří Kubíček
(místopředseda ČMFS)
Petr Doležal
(ředitel Slavie)
Ondřej Lněnička
(předseda ORK)
Roman Berbr
(předseda
Plzeňského KFS)

LUDĚK VINŠ (prezident Viktorie Žižkov)
Šance na zvolení: 20 %

VINŠOVY OPORY
Jaroslav Starka
(prezident Příbrami)
František Hrdlička
(ředitel Teplic)
Miroslav Kříž
(majitel Viktorie Plzeň)
Julius Kramarič
(právník hráčské agentury)

MUŽI VE STÍNU

PETR FOUSEK. Bývalý generální sekretář patří do Haškova týmu, při nesváru by mohl na trůn usednout
Šance na zvolení: 15 %

ŠTĚPÁN POPOVIČ. Obchodník. Kdyby nebylo vyhnutí, vyhovoval by i vyhověl oběma stranám.
Šance na zvolení: 4 %

PAVEL MOKRÝ. Rozeklané poměry ho už jednou vynesly až na vrchol, pravděpodobnost je však mizivá.
Šance na zvolení: 1 %

NĚKDO JINÝ.
Šance na zvolení: 5 %

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud