Stanislav Hrabě
7. ledna 2009 • 10:43

Tipsport liga začíná: bude hon na Slavii!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utkáním Olomouc - Zlín ve skupině D začne ve středu 12. ročník Tipsport ligy, který bude největším zimním turnajem v historii českého fotbalu. Za hlavního favorita je považována Slavia Praha.



„Šest skupin, čtyřiadvacet účastníků, čtyřiačtyřicet zápasů,“ vypočítává Jiří Křenek, ředitel turnaje. Kromě českých měst Prahy, Děčína, Jablonce a Brna budou základní skupiny hostit i slovenské bašty Bratislava a Žilina. Vrací se doba „federálu“.

Účastníci berou vystoupení v turnaji především jako kvalitní přípravu na jarní sezonu. Jelikož se však střetnou mnohdy rivalové, půjde i o prestiž. Za hlavního favorita je považována Slavia Praha, vládce české domácí scény. V podzimní části ani jednou doma neprohrála, v Edenu, byť na umělé trávě, se odehrají závěrečná kola včetně finále. A červenobílí hodlají i tuto část areálu rovněž proměnit v nedobytnou tvrz. „Je to také Eden a slávistická srdce v něm buší bojovností a touhou vyhrávat,“ hájí domácí prostředí trenér Karel Jarolím. „Stejně stateční bychom byli ve sportovní hale, bazénu nebo na hokejovém kluzišti.“

CENY ZA UMÍSTĚNÍ
VÍTĚZ - 300 000

PORAŽENÝ FINALISTA - 100 000

TÝM NA 3. MÍSTĚ - 50 000

TÝM NA 4. MÍSTĚ - 30 000

Pokořit ligového premianta budou ovšem chtít všichni soupeři. Ostatně zimní turnaj má svá specifi ka, zkouší se noví hráči, herní varianty. Favorit vyhrávat nemusí. Vítězství ostatně z minulého ročníku obhajuje FK Příbram, tehdy ještě druholigový tým. „Nebyl jsem u toho, takže v mém případě slovo obhajoba tak nezní. Ale chci vyhrávat,“ jde odhodlaně do soubojů italský trenér Massimo Morales.

Jestliže v uplynulém roce zimní turnaj voněl už jarem, letos mu mrazy dodávají patřičnou příchuť. Traktory s radlicemi vyjely na umělý trávník v Edenu a připravují povrch. „Přírody se nebojíme, turnaj se hraje na vynikajících umělých trávnících třetí generace,“ říká Jiří Křenek. Jinde ani takové starosti nemají. „U nás v Brně nesněžilo, takže jsme byli odklízení sněhu ušetřeni,“ pochvaluje si Karel Jarůšek, předseda představenstva místního klubu.

PŘEČTĚTE SI:
Tipsport liga i s kluby z Vršovic


Motivací k odpovědným výkonům je i finanční pobídka, kterou pro úspěšné vypsal generální sponzor sázková společnost Tipsport. „Vzpomínám si, jak byla prémie nesmírně příjemná, když před dvěma lety vyhrálo turnaj Slovácko,“ přiznává Martin Hřídel, jenž nyní sedí na lavičce Kladna.

Všichni trenéři se však shodují, že základním cílem je dobře se připravit na jaro. „To je hlavní poslání,“ zdůrazňuje Petr Pálka, jednatel České fotbalové agentury, která zimní turnaj - největší v historii českého fotbalu - pořádá. Semifinálové boje jsou na pořadu v sobotu 24. ledna, utkání o 3. místo a finále o den později.

NEJBLIŽŠÍ PROGRAM
DNES, skupina D (Brno): Olomouc-Zlín (13.00).
SOBOTA, skupina A (Praha): Slavia-Bohemians 1905 (10.30), Příbram-Slavia (13.30). Skupina C (Děčín): TepliceMost (13.30). Skupina D (Brno): Zlín-Brno (10.00), Dubnica-Olomouc (12.00), Dubnica-Zlín (14.00), Brno-Olomouc (16.00). Skupina E (Bratislava): Inter-Artmedia (10.30), Nitra-Slovácko (13.00). Skupina F (Žilina): Žilina-Ružomberok (11.00), Vítkovice-B. Bystrica (13.00).
NEDĚLE, skupina A (Praha): Slavia-Plzeň (13.30). Skupina C (Děčín): Kladno-Ústí (15.00).

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud