Jiří Fejgl
4. ledna 2009 • 04:00

Petržela: Chci vést reprezentaci

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to jako pošetilá touha hazardního hráče. Fotbalový kouč Vlastimil Petržela (55), toho času v psychiatrické léčebně na odvykací kúře ze závislosti na ruletě, vyhlašuje: „Jednou bych chtěl trénovat národní mužstvo.“



Mohou se tato slova někdy změnit ve splněný sen vyléčeného muže s pověstí úspěšného trenéra?

„Stát se může cokoli,“ pokrčí rameny známý kouč František Cipro, v roce 1998 jeden z kandidátů na prvního trenéra v zemi. „Jediný problém vidím v tom, aby se mu aféra nevrátila. Bude vyžadovat od hráčů disciplínu a oni se můžou ozvat,“ říká bývalý reprezentant Ivo Ulich. „Navíc to bude vždycky hodně medializované…“

Pravda, Petržela má zkušenosti a úspěchy. Vedl Spartu i Slavii, s Petrohradem byl druhý v ruské lize a ve čtvrtfinále Poháru UEFA. „Je to skvělý trenér,“ říká Radek Šírl, obránce Zenitu Petrohrad a v posledním půlroce stabilní člen základní sestavy reprezentace.

Jenže před tímhle „skvělým trenérem“ je dlouhá cesta. Nejprve se musí OPRAVDU vyléčit. Vždyť byl (je) závislý na hazardu, sám přiznal, že ho ruleta v posledních letech naprosto vytrhla z reality. „Klidně zase začnu ve druhé lize s mladými hráči. O peníze mi nejde,“ říká.

ČTĚTE TAKÉ:
Vzestup a pád cara Vlasty >>
Petržela protočil půl miliardy, ale je vyléčen >>
Petržela z psychiatrie: K fotbalu se vrátím >>
Petržela zkolaboval >>


Druhým předpokladem je změna jeho chování. Petržela je poprávu uznávaný odborník, ale na druhou stranu nadmíru složitá osobnost. Kouč národního výběru by měl být (vedle odborné stránky) také diplomat. „Byl jsem vždy tvrdohlavec a ješita,“ přiznal někdejší kouč Petrohradu.

Ale při posledním vystoupení jako kdyby ubral plyn. Aspoň zdánlivě pryč je jeho bývalá pýcha. Mluví rozumně, bez vychloubání.

<<HLASUJTE V ANKETĚ

Třeba se jeho sen jednou splní a bude předčítat nominaci: Petr Čech...

Pokus č. 1 selhal
Už jednou to bylo blízko. V roce 2002, když začínal reprezentační misi Karel Brückner, chtěl Vlastimila Petrželu jako spolupracovníka. Zasáhla však vyšší moc, manažer národního mužstva Vlastimil Košťál.

„Nesouhlasil jsem s tím. Vlasta potřebuje pro svoje metody denní režim, aby mohl hráče vyšťavit,“ řekl Košťál. „Ale kdyby ho Brückner opravdu chtěl, prosadil by si ho,“ dodal.

Košťál se tehdy s Petrželou sešel na večeři a řekl mu svoje výhrady. Trenér je přijal. „Na rovinu mi řekl, že nechce, abych tam byl, že bych byl příliš silný oponent,“ prozradil kouč.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud