Hynek Preisler
2. ledna 2009 • 20:49

Liberec si spravil chuť na lídrovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Bílí Tygři porazili Litvínov 4:3. Po první třetině vedli už 3:0 a vypadalo to na rozhodnutý zápas. Jenže Litvínov se jako správný lídr extraligy nepoložil a utkání ještě zdramatizoval. O body se hrálo do posledních vteřin!

 



Bílí Tygři se hned od úvodních vteřin zakousli do svého soupeře a gólmana Fraňka v hostující svatyni vyzkoušeli nadějnými pokusy Šimánek a Pabiška. Chvilku nato spálil po akci Šachla stoprocentní šanci Blatný, ale déle než do konce třetí minuty Franěk svou klec před pohromou neochránil. Klimentovi navíc ke gólu velmi pomohl, neboť domácí útočník střílel bekhendem po ledě z hodně velkého úhlu.

Souhrn 37. kola hokejové extraligy >>>
Franěk: Podrazil mi nohy! >>>

Vítězný gól vstřelil sedm minut před koncem Václav Pletka, který do branky zasunul puk po střele Jiruše od modré. A litvínovský gólman Petr Franěk byl hodně naštvaný.

„V době, kdy puk letěl od modré čáry, tak mi Pletka při střele projel brankovištěm a štrejchnul mi o nohy, což je nedovolené bránění v brankovišti,“ zlobil se Petr Franěk na střelce vítězného gólu, který padl v přesilové hře. Na trestné lavice v tu dobu seděl Šinkovič, který odpykával trest pro hráčskou lavici za nesportovní chování.

„Podle mě to byl regulérní gól. Valda vystřelil, šel jsem před Fraňka, puk jsem tečoval a pak jsem se otočil a dorazil ho do branky. Možná, že jsem o Fraňka zavadil, když jsem se otáčel, abych viděl puk, ale takových zákroků je v zápase plno,“ vysvětlil Václav Pletka.


HLASY TRENÉRŮ
Filip Pešán (Liberec):
"Do utkání jsme vstoupili velice aktivně a konečně se nám podařilo vstřelit ze začátku branky. Díky četnosti střelby jsme dostali Litvínov pod tlak, kritickou druhou třetinu jsme opět prohráli, ale ten herní projev v ní byl do branky hostí v pořádku, což je dobrá cesta, jak se v těch druhých třetinách odrazit dál. Litvínov nesložil zbraně a trošku nás vyškolil v efektivitě. V počtu střel jsme Litvínov přestříleli, ale veškeré nebezpečné akce hosté zakončovali gólově, čímž se drželi v kontaktu a utkání mělo náboj až do konce."

Jaroslav Hübl (Litvínov):
"Přestože jsme prohráli, tak musím klukům poděkovat, protože jsme nezvládli první třetinu, prohráli jsme ji 0:3 a pak jsme jen těžko dostávali do zápasu. Přesto jsme ho udělali dramatický a možná mohli ještě i vyrovnat, ale nestalo se tak. Kluci však bojovali až do konce, ale nevzdali to. Musíme se poučit, nelze prohrát první třetinu 0:3, tam se to rozhodlo.

Pletka gólem vrátil Liberci dvoubrankové vedení, které si vypracoval díky skvělé první třetině a povedeným přesilovým hrám, ve kterých se trefil v zápase celkem třikrát. A přestože Litvínov ještě dokázal 49 vteřin před koncem snížit, Liberec vítězství uhájil.

„V první třetině jsme vůbec nehráli dobře, Liberec na nás vlítnul a my jsme si s tím vůbec nevěděli rady. Ve druhé třetině se to už ale srovnávalo a ve třetí jsme se do nich už trochu víc tlačili a chvílemi jsme je přehrávali,“ řekl Vojtěch Kubinčák.

Zápas začali Bílí Tygři opravdu famózně. Na ledě vůbec nebyl patrný rozdíl deseti příček, které obě mužstva v extraligové tabulce dělí.

„První třetinu jsme měli opravdu špatnou, potom si ale myslím, že jsme byli lepší, nebo alespoň vyrovnaným soupeřem. Že jsme v Liberci nezískali bod, není zásluha domácích,“ řekl Petr Franěk.

Litovat mohl i trestného střílení, které v porstřední části neproměnil litvínovský František Lukeš.

„Nechtěli jsme Litvínov nechat hrát jejich ofenzivní hokej a vycházeli ze zabezpečené obrany. My už nemáme čas koukat doprava, doleva, my musíme hrát každý zápas naplno od začátku. Teď se nám to vyplatilo,“ řekl obránce Valdemar Jiruš.

Liberecký bek vedl Bílé Tygry opět jako kapitán, přestože on sám očekával, že se jím po uplynutí třízápasového trestu stane Petr Nedvěd.

„Nechtěli jsme volbou nového kapitána ještě více dramatizovat hektickou atmosféru, která okolo nového roku panuje asi v každém týmu. Ale myslím, že Valda ještě kapitánem zůstane. V neděli proti Znojmu jako kapitán určitě zase nastoupí,“ vysvětlil trenér Liberce Filip Pešán s tím, že vítězná sestava se nemění.


Bílí Tygři Liberec - Litvínov 4:3
(3:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky:
3. Klimenta (Plodek, J. Moravec), 13. Šachl (Modrý, Blatný), 19. J. Moravec (Plodek, Podkonický), 53. Pletka (Jiruš, Kašpařík) - 37. Kubinčák (Švarný, Trávníček), 50. Trávníček (Kubinčák), 60. V. Hübl (Trávníček, Kubinčák).
Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 4:8, navíc Podkonický - Kubát oba 5 min. a do konce utkání.
Využití: 3:0.
Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Fikrt - J. Moravec, Jiruš, Zíb, Derner, Holub, Modrý, Žabka - Nedorost, Kašpařík, Pletka - Šimánek, P. Nedvěd, Pabiška - Bartovič, Blatný, Šachl - Klimenta, Plodek, Podkonický. Trenéři: Pešán, J. Nedvěd st. a Kapoun.

Litvínov:
Franěk - Šlégr, Kubát, Kroupa, Švarný, Punčochář, Walter, Vobořil, Skuhrovec - J. Černý, Reichel, Lukeš - Kubinčák, V. Hübl, Trávníček - Bahenský, Branda, Jenáček - Jánský, Heinisch, Šinkovič. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud