2. ledna 2009 • 20:30

Co přinese Košťálovo sbohem?

Autor: Horst Strnad
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do nového kalendářního roku český fotbal vstupuje bez prvního místopředsedy. Rovněž počet členů výkonného výboru klesl ze třinácti na dvanáct.



Veřejností nemilovaný frontman v extravagantních brýlích Vlastimil Košťál se totiž rozhodl rezignovat na obě své funkce. Odchází a skoro nikdo nepláče.

Krátkodobé důsledky Košťálova kroku nikdo zřejmě nezaznamená. Do budoucna se otevírá šance pro novou garnituru funkcionářů toužících se prosadit na nejvyšší svazové úrovni. A teprve budoucnost ukáže, zda byl skutečně ztělesněným zlem. Příští dění jeho roli plně zhodnotí.

Košťálova fotbalová desetiletka končí s bilancí tří mistrovských titulů Sparty, jejímž byl prezidentem. A dvěma účastmi na evropském a jednou na světovém mistrovství, které si Košťál připsal ve funkci reprezentačního manažera či později místopředsedy ČMFS.

Na druhé misce vah zůstává rozsáhlá korupční aféra, která domácí fotbal zasáhla, nezvládnutá situace při „sexuálním skandálu“ reprezentantů v hotelu Praha a v neposlední řadě krach plánů na výstavbu národního fotbalového stadionu na Letné.

V budoucnu se prý hodlá věnovat zejména podnikání v oblasti realit a provozovat hotel v Rakousku, který v průběhu léta zrekonstruoval.

Aktuálně Košťálův odchod z funkcí znamená, že klesá počet členů výkonného výboru. „To ale jeho fungování nemůže ohrozit, protože v tomto orgánu rozhoduje nadpoloviční většina přítomných,“ vysvětluje Jiří Kubíček, místopředseda svazu za Moravu a šéf Sigmy Olomouc.

Je známý jako největší Košťálův oponent. Krok svého rivala však komentovat nechce. „Problém nastává pro českou komoru svazu, která s Košťálovým odchodem ztrácí zvoleného statutárního zástupce,“ popisuje Kubíček situaci.

Nového místopředsedu, stejně jako všechny ostatní funkcionáře, zvolí až valná hromada ČMFS, která je svolána na červen 2009. Kubíček se snažil svolat řádnou valnou hromadu na přelom ledna a února, narazil však na odpor v řadách výkonného výboru svazu.

Tím, že Košťál opouští svaz a prakticky i fotbalové dění, se otevírá prostor pro další zájmové skupiny, které touží český fotbal řídit. První z nich je skupina zástupců okresů z Čech a Moravy, prezentovaná jabloneckým šéfem okresu Čičmancem.

V čele tohoto hnutí by se měl objevit internacionál a trenér Ivan Hašek. Jako s dalšími lídry této skupiny se dá podle neoficiálních zdrojů počítat s Jiřím Kubíčkem, ředitelem Slavie Petrem Doležalem a bývalým generálním sekretářem Petrem Fouskem.

Ti nepatřili mezi Košťálovy muže a v minulosti byli ze svazu odejiti. Kubíčka dokonce potrestala disciplinární komise. „Ano, s nimi se do budoucna počítá,“ potvrdil muž, dobře informovaný o předvolebním kvasu.

Tato skupina má za sebou delegáty z většiny okresů. Jediným problémem zůstává, že Ivan Hašek svou kandidaturu doposud nikdy oficiálně nepotvrdil. Pokud tak učiní, je pravděpodobné, že domácí fotbalový trůn bude patřit jemu.

Svou kandidaturu na pozici předsedy naopak veřejně vyhlásil Luděk Vinš, prezident Viktorie Žižkov. Vytvořil kolem sebe skupinu zkušených šíbrů, má podporu mezi kluby zejména druhé, ale i první ligy.

Nabízí vládu široké koalice. Ale bude mít problém přesvědčit na Valné hromadě delegáty z moravské komory. „Myslím, že Ivan Hašek by byl ideálním mužem pro lavičku reprezentačního týmu,“ prohlásil Vinš, když oznámil svou kandidaturu.

Velmi důležitou roli bude v nadcházejícím období jistě hrát třetí z místopředsedů ČMFS Jaroslav Vacek. V oblasti sportovního obchodu a v oblasti přenosových práv patří k respektovaným odborníkům. Není zatížen fotbalem jako takovým, zajímá ho výhradně obchod. Na předvolební scéně bude velmi důležitým hráčem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud