1. ledna 2009 • 12:56

Dakar: po dvouleté pauze a mimo Afriku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - Po dvouleté přestávce a v nové lokalitě odstartuje slavná dakarská rallye. Před rokem museli pořadatelé legendární soutěž z bezpečnostních důvodů poprvé v historii zrušit a následně se ji rozhodli přesunout do Jižní Ameriky.



"Odložený" jubilejní 30. ročník soutěže bude slavnostně odstartován v Buenos Aires, trať zavede závodníky z Argentiny i do Chile.

Přesun na jiný kontinent neubral rallye na atraktivitě a zájmu, pořadatelé stejně jako v minulosti museli odmítat přihlášky. Přednostní právo postavit se na start měli závodníci, kteří se před rokem v Lisabonu chystali na populární motoristické dobrodružství zbytečně.

Do soutěže odstartuje 530 posádek ze 49 zemí, které budou bojovat o umístění na stupních vítězů v tradičních třech základních kategoriích - na motocyklu, v automobilech a kamionech. Většina z nich má ale základní cíl - projet v neděli 18. ledna cílovou rampou.

Automobily účastníků Dakaru při technické přejímce v Buenos Aires.
Automobily účastníků Dakaru při technické přejímce v Buenos Aires.

Česká republika bude mít tradičně početné zastoupení. Z historického pohledu nejsledovanější českou kategorií jsou kamiony, mezi kterými v minulosti Karel Loprais šestkrát v Africe triumfoval. Navázat na něj se bude snažit jeho synovec Aleš, ale uspět se pokusí i Tomáš Tomeček či Martin Macík, jenž bude mít jako první Čech v historii k dispozici i takzvanou ostrou asistenci.

Mezi motorkáři se bude Martin Macek snažit navázat na výborný výsledek z roku 2007, kdy skončil patnáctý. I díky tomu se stal členem továrního týmu Yamaha. Překvapit by chtěl David Pabiška, mezi čtyřkolkami doufá ve vítězství Josef Macháček.

Na nezvyklém stroji - takzvaném pitbiku nebo-li malé motorce - se představí Ivo Kaštan. Tradičně slabší je z českého pohledu kategorie osobních aut, v níž jsou přihlášeni pouze Miroslav Zapletal a poslanec Jiří Janeček.

Přenesení rallye z Afriky do Jižní Ameriky výrazně neovlivnilo ani okruh favoritů. Někteří závodníci sice dali přednost konkurenční rallye v Africe, která se bude konat ve stejném termínu, ale všichni vítězové z roku 2007 - Stéphane Peterhansel, Cyril Despres i Hans Stacey - budou svá prvenství obhajovat.

Závodníky čeká v průběhu dvou týdnů 9574 kilometrů dlouhá trať, na které bude 5652 km měřených úseků. Trasa je zavede do rozličného terénu, v němž nebudou chybět rychlé prašné cesty v pampách, technické horské pasáže v Andách na argentinsko-chilské hranici, přejezd dun v poušti Atacama či závěrečné úseky v tropickém pásmu.

Přehled českých posádek:

Kategorie motocyklů: Martin Macek (Yamaha), David Pabiška (KTM), Dušan Randýsek (KTM), Jan Froněk (KTM), Ivo Kaštan (Honda), Josef Macháček (Yamaha, čtyřkolka), Oldřich Bražina (Yamaha, čtyřkolka).

Kategorie automobilů: Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček (Mitsubishi); Jiří Janeček, Viktor Chytka (Toyota).

Kategorie kamionů: Aleš Loprais, Vojtěch Štajf, Milan Holáň (Tatra); Tomáš Tomeček, Vojtěch Morávek, Radomír Smolka (Tatra); Martin Macík, Josef Kalina, Jaroslav Valtr (Liaz); Marek Spáčil, Zdeněk Kubeša, Jaroslav Lamač (Liaz); Robert Randýsek, Roman Šiška, Vladimír Nemajer (MAN); Ladislav Fajtl, Jan Bervic, Pavel Kubíček (Liaz).

Program rallye:

Sobota 3. ledna - 1. etapa: Buenos Aires - Sta Rosa de la Pampa, 733 km/371 km rychlostní zkouška.
Neděle 4. ledna - 2. etapa: Sta Rosa de la Pampa - Puerto Madryn), 837 km/237 km.
Pondělí 5. ledna - 3. etapa: Puerto Madryn - Jacobacci, 694 km/616 km.
Úterý 6. ledna - 4. etapa: Jacobacci - Neuquen, 488 km/459 km.
Středa 7. ledna - 5. etapa: Neuquen - San Rafaël, 763 km/506 km.
Čtvrtek 8. ledna - 6. etapa: San Rafaël - Mendoza, 625 km/395 km.
Pátek 9. ledna - 7. etapa: Mendoza - Valparaiso, 816 km/419 km.
Sobota 10. ledna: volný den.
Neděle 11. ledna - 8. etapa: Valparaiso - La Serena, 652 km/294 km.
Pondělí 12. ledna - 9. etapa: La Serena - Copiapo, 537 km/449 km.
Úterý 13. ledna - 10. etapa: Copiapo - Copiapo, 686 km/666 km.
Středa 14. ledna - 11. etapa: Copiapo - Fiambala, 680 km/215 km.
Čtvrtek 15. ledna - 12. etapa: Fiambala - La Rioja, 518 km/253 km.
Pátek 16. ledna - 13. etapa: La Rioja - Córdoba, 753 km/545 km.
Sobota 17. ledna - 14. etapa: Córdoba - Buenos Aires, 792 km/227 km.
Neděle 18. ledna - 15. etapa: Buenos Aires - Buenos Aires, bez měřeného úseku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud