31. prosince 2008 • 15:32

Bauer: Pořád chci bojovat o první pětku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

O každé místo se chce prát až do konce Tour de Ski její loňský vítěz Lukáš Bauer. Ví, že jeho forma není letos tak famózní, přesto ho výsledky v etapovém seriálu uspokojují.



V cíli dnešního závodu na 15 km klasickou technikou v Novém Městě na Moravě sice český lyžař vztekle praštil hůlkou, ale prý jen proto, že nedokázal udržet výborně rozjetý finiš a atakovat stupně vítězů.

Po novoročním sprintu na Vysočině nejspíš vypadne z první desítky v celkovém hodnocení, pak se okamžitě vydá do Itálie, aby nabral síly na závěrečný útok. Jeho cílem je skončit v Tour do pátého místa. "Cítím, že jdu nahoru a doufám, že se to potvrdí i v dalších závodech," řekl Bauer novinářům. "Je jasné, že ve sprintu by se ale musel stát zázrak," prohlásil směrem k pátému klání sedmidílného seriálu.

V celkovém hodnocení aktuálně nejde ani tak o pořadí, ale o odstup. Na první místo má Bauer manko necelou minutu, po čtvrtečním sprintu ale ještě něco ztratí. "Skončit do pátého místa může být po loňsku bráno jako ústup, ale já bych bral i výsledek do desátého místa. Pak bych nelitoval, že jsem do toho šel," řekl Bauer, který měl před startem Tour potíže s průduškami. "Ale už je to mnohem lepší a nechci se na to vymlouvat," prohlásil.

Lukáš BauerFoto Jaroslav Legner SPORT


Ve Val di Fiemme loni kraloval a deklasoval všechny soupeře. Letos je v jiné situaci. "Už to tak neberu, maximálně si říkám, že ty kopce tak prudké nebyly," uvedl se smíchem. "Možná jsem ale na sebe hodně přísný," připustil vítěz Světového poháru, který je pověstný svým precizním přístupem. Tour de Ski má být předehrou pro únorové mistrovství světa v Liberci. "Proto ty výsledky považuji za dobré, myslím, že v Liberci to vyjde," uvedl.

V Itálii může zaútočit v sobotním závodu na 20 km klasicky s hromadným startem, při kterém budou na trati v každém z pěti kol sprinterské prémie o bonusové sekundy. "Ty budou hodně důležité, protože pole je vyrovnané, takže vydělat třeba 15 sekund je dobré," připustil, že se také bude snažit jezdit vpředu. "Pokud bych byl v dobrém rozpoložení, určitě bych nějaké sebral. Ale to se bude řešit až v tom závodu," řekl.

Ke stupňům vítězů měl dnes blízko, kousek před cílem byl na mezičasu dvě sekundy před nakonec třetím Kazachem Čebotkem. Náskok však ztratil. "Proto jsem se rozčílil," vysvětloval své rozpoložení v cíli. "V první půlce mi lyže jely super, ale pak jsem při posledním sjezdu ztratil pět sekund. Nevím, co se stalo. To bylo nepříjemné. Byl jsem naštvaný, když jsem dojel za ním," řekl.

Loni při Tour de Ski závodil s blonďatým přelivem na hlavě a s načerno obarvenou bradkou. Navíc večer před každým závodem zašel k servismanům na grog. To je ale minulost. "Proč to opakovat? Chtěl jsem Tour letos bez toho," uvedl. Podobným nápadům nechává volný průběh. "Na mistrovství světa se třeba ostříhám dohola, i když to je v zimě asi blbost," usmál se. Silvestrovský večer bude prožije v klidu. "Jedno šampáňo a pak do postele," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud