31. prosince 2008 • 10:01

Roman: Teď se budeme smát my jim

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysokým vítězstvím nad Německem se čeští reprezentanti do 20 let přiblížili na MS postupu ze základní skupiny do čtvrtfinále. Alespoň trochu se jim tak podařilo odčinit nezdar se stejným soupeřem v loňském roce na světovém šampionátu osmnáctiletých hráčů.



Od první minuty svého předposledního duelu v základní části byli Češi jasně lepší a soupeře přehráli ve všech směrech. Vrátili tak soupeři porážku, po které loni ostudně sestoupili z elitní skupiny MS osmnáctek.

Čeští mladíci v úterý využili dvě úvodní přesilovky, Němci se během celého utkání nemohli dostat do tempa a Češi je přestříleli 53:18. "Byl to pro nás veliký zápas. Jsme rádi, že jsme ho vyhráli, nebylo to vůbec jednoduché. Všichni jsme si vzpomněli na Finsko, kde jsme s nimi na osmnáctkách prohráli a spadli z elitní skupiny," řekl novinářům po skončení zápasu obránce Michal Jordán.

Odchovanec zlínského hokeje patřil do skupiny dvanácti českých hráčů, kteří v roce 2007 nevydařený šampionát nižší věkové kategorie zažili. "Nepřikládali jsme tomu velikou váhu, nechtěli jsme se k tomu vracet. Hlavně jsme se soustředili na utkání s Německem tady v Ottawě," tvrdil Jordán. "Přepsali jsme tak tuto historickou vzpomínku," dodal ale.

PŘEČTĚTE SI:

Češi roznesli Německo
Po porážkách přijde Den D a Hodina H

Čeští reprezentanti vstoupili do zápasu aktivně. Hodně jim pomohly dvě využité přesilovky v úvodu utkání. "Pak se hraje daleko jednodušeji, když vedete. Přidalo nám to na pohodě. Kdyby Němci dali gól, tak by to pak ještě mohlo být nepříjemné, takhle jsme to zvládli skvěle," poznamenal Jordán, který ocenil výborný výkon brankáře Dominika Furcha.

Podle útočníka Jana Káni nebyl zápas s Němci přes vysoké vítězství vůbec jednoduchý. "Důležité bylo, že jsme dodržovali taktické pokyny od trenérů. To se nám vyplatilo. Tímto vysokým vítězstvím jsme si zvedli sebevědomí, určitě to bude znát v dalším zápase," řekl Káňa. Vítkovický hráč poukázal i na dobrou hru obrany. "Kluci vzadu hráli skvěle, ihned jsme vyhazovali kotouče z pásma a skvělé zákroky měl i Dominik," doplnil Káňa.

První nulu na turnaji si připsal gólman Furch, pro kterého to ale také nebylo jednoduché utkání. Stále se totiž musel držet v provozní teplotě, neboť Němci jej ohrožovali spíše sporadicky. "Hlavně ve druhé třetině tam byly obtížnější momenty z dorážek. Ve třetí jsem pochytal pár těžších střel. Je pravda, že celkově střel nebylo tolik, byla to trochu lehčí nula," usmíval se spokojený brankář, který má stejně jako prakticky všichni jeho kolegové s maskou radši, když je ve stálé permanenci.

Němci měli v nohou těžký zápas s Kanadou z předchozího dne. I to se podle českého brankáře podepsalo na jejich výkonu. "Oni neměli ani dvacet čtyři hodin na odpočinek. S Kanadou hráli dlouho vyrovnaný zápas, to je hodně unavilo. Určitě je to poznamenalo," konstatoval Furch.

Kapitán týmu David Štich ocenil český nástup do utkání. "Do duelu jsme vstoupili na sto procent, hráli jsme dobře hned od začátku. Přehrávali jsme je v pásmu, chtěli jsme je přetlačit u nich a naopak ve své třetině hrát jednoduše. Využili jsme dnešní přesilovky, to se nám vyplatilo," zhodnotil povedené utkání s Německem autor první české branky.

Ta padla tak, že důrazný zadák tečoval Jordánovu střelu od modré čáry. Gólman Německa nic neviděl. "Bylo záměrem jít do puku a clonit brankáři. V první chvíli jsem neviděl, zda je to gól. Když ale kluci začali slavit, tak jsem se také radoval. Byl jsem moc rád, že jsme se takto dostali do vedení," usmíval se Štich.

I on pamatuje trpký pád reprezentační osmnáctky z dubna loňského roku. "To je ale za námi. Nemyslíme na to, soustředíme se na další zápasy, abychom v nich uspěli," řekl rezolutně.

Jeho tehdejším i dnešním spoluhráčem byl i Ondřej Roman, který v utkání s Německem vstřelil dvě branky, na další přihrál a dostal se do čela kanadského bodování českého týmu. Na kontě má po třech zápasech tři góly a tři nahrávky.

"Měli jsme to ve spodku hlavy, ale na to se nedá tolik myslet. Připravili jsme se dobře na zápas a bohudík jsme to zvládli. Někteří kluci, co ve Finsku nebyli, si z nás cestou na zápas dělali legraci, nebylo to moc příjemné. Naštěstí se to nevyplnilo, teď se budeme smát my jim," usmíval se Roman. "Tehdy ve Finsku jsme byli jasně lepší, akorát to tam nepadalo. To bylo smutné. Jsme rádi, že jsme jim to nyní vrátili i s úroky. Pro mě to je jako odveta," poznamenal Roman.

Podle něj hráli Češi daleko vyzráleji oproti prvním dvěma zápasům se zámořskými soupeři, kterým podlehli. "Ty byly hektické z naší strany. Moc jsme odhazovali kotouče, nyní jsme se dostali poprvé v turnaji do vedení a to se podepsalo na našem výkonu a konečném skóre," dodal Roman na závěr.

K postupu do čtvrtfinále potřebují čeští hráči dnes od 21:30 SEČ bodovat s Kazachstánem. "Nesmíme je podcenit. Musíme pokračovat ve výkonu z utkání s Německem," řekl Štich.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud