30. prosince 2008 • 23:53

Češi roznesli Německo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační výběr českých hokejistů do 20 let zvládl důležité utkání základní skupiny A na světovém šampionátu v Kanadě, když porazil Německo 6:0 a připsal si na turnaji první bodový zisk.



Svěřence kouče Marka Sýkory čeká ve středu od 21:30 středoevropského času v závěrečném utkání základní fáze Kazachstán, proti kterému si Češi potřebují pojistit postup do čtvrtfinále.

Dosud nejhorší tým skupiny nezískal ani bod při skóre 0:24 ze dvou utkání, ale má noční zápas proti USA k dobru. Pokud Američané potvrdí roli favorita, českému celku pak bude stačit s Kazachstánem remíza.

TRENÉR SÝKORA PO UTKÁNÍ
Marek Sýkora mohl být po první výhře svých svěřenců na turnaji poprvé alespoň trochu spokojený. "Nějaké drobnosti by se našly, ale ano, jsem spokojený. Vůbec to totiž nebylo jednoduché," řekl Sýkora novinářům po zápase, ve kterém Česko jasně dominovalo a zůstalo ve hře o postup do bojů o medaile.

Jednou z příčin úspěchu byla hra v početní výhodě. A také málo českých faulů, na trestné lavici byli Sýkorovi svěřenci jen třikrát. Němci celkem devětkrát. "Chtěl bych ocenit, že hrajeme čistě. V průběhu mistrovství světa nejsme vylučovaní, což musím ihned raději zaklepat na dřevo," usmál se Sýkora.

Zkušený kouč si moc dobře uvědomoval, že řada hráčů si pamatuje nezdar na světovém šampionátu osmnáctiletých, kdy český tým s Německem prohrál a sestoupil z elitní skupiny. "Byla tady historická paralela, všichni věděli, co se tehdy stalo. Myslím si ale, že jsme do utkání vstoupili dobře. Byli jsme nabuzení, aktivní," pochvaloval si Sýkora podle internetového serveru hokej.cz.

Před prvním klíčovým duelem na turnaji se Sýkora s asistenty rozhodl i lehce pozměnit přípravu. I vzhledem k dřívějšímu začátku utkání zrušili ranní rozbruslení a tým se chystal na bitvu v hotelu Chateau Laurient. "V devět hodin ráno jsme šli na procházku. Bylo to v mrazu, foukal silný vítr. Někteří hráči si vzali letní boty, což mě překvapilo, protože se jednalo o ty, kteří působí v Kanadě," žertoval kouč.

Před další skvělou kulisou téměř 18 tisíc diváků začal český výběr klíčový duel velmi aktivně. Strapáč hned v úvodu objevil před gólmanem Pielmeierem, který ho však vychytal. V polovině 13. minuty musel jako první na trestnou lavici Morrison a pobyl tam díky úvodní Štichově trefě pouze 46 sekund.

Také za druhé vyloučení Němci zaplatili. Držení Fausera ze začátku 16. minuty potrestal dokonce již za pouhých 15 sekund Okál, když dorazil do branky Pielmeierem vyražený puk po Kundrátkově ráně od modré čáry. Do konce úvodního dějství mohl ještě zvýšit Roman, ale gólman udržel Němce alespoň v malé naději.

Po narůstajícímu tlaku Němců to byl ve 36. minutě právě Roman, kdo zvýšil na 3:0. Z tohoto úderu už se Němci nevzpamatovali. Čeští hráči tak mohou po dvou porážkách se zámořskými favority nadále doufat v postup do čtvrtfinále.

Třetí dvacetiminutovka už se odehrála pod naprostou nadvládou Sýkorových svěřenců, kteří svého soka celkově přestříleli vysoko 53:18. Během úseku mezi 45. a 50. minutou přidali čeští mladíci ještě tři góly, když se postupně trefili Knotek, po půlminutě přesilovky za příliš mnoho hráčů na ledě Gudas a svůj druhý gól v utkání přidal Roman.

České dvacítce se tak podařila odveta za duel z roku 2007 s velmi hořkým výsledkem. Tehdy stejná generace reprezentantů prohrála s Německem ve skupině o záchranu na světovém šampionátu do osmnácti let a sestoupila z elitní skupiny.

Česká republika - Německo 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 14. Štich (Jordán, Knotek), 16. Okál (Kundrátek, Roman), 36. Roman (Káňa), 45. Knotek (Kundrátek, Dóczy), 48. Gudas (Růžička, Dóczy), 50. Roman (Káňa, Vincour). Rozhodčí: Laaksonen (Fin.), Bulanov - Mikhel (oba Rus.), Arm (Švýc.). Vyloučení: 3:9, navíc Rupprich (Něm.) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 17.976.

Česká republika: Furch - Kundrátek, Dóczy, Gudas, Štich, Parýzek, Jordán, Piskáček - Vincour, Roman, Káňa - Novotný, Knotek, Strapáč - Valchař, Kubalík, Szturc - Eberle, Červený, Okál - Růžička.
Německo: Pielmeier - Bielke, Reul, Akdag, Nowak, Brückner, Schule, Wurm - Fauser, Fischhaber, Morrison - Flaake, Weiss, Pohl - Ritter, Rupprich, Hübscher - Wolf, Oblinger.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud