30. prosince 2008 • 15:16

Košťál se ve fotbale angažoval téměř deset let

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

PROFIL: Vlastimil Košťál - muž s pověstí schopného a cílevědomého manažera či nekompromisního, podle někoho až arogantního hráče v zákulisí, opouští český fotbal. Podle dnešních informací rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČMFS i členství ve výkonném výboru.



Jednapadesátiletý, podle všeobecného mínění dosavadní nejmocnější muž tuzemské fotbalové scény se v nejpopulárnějším sportu angažoval od roku 1999, kdy se podílel na koupi pražské Sparty, aby se vzápětí stal jejím prezidentem.

Košťálův krok není bleskem z čistého nebe. V létě po mistrovství Evropy skončil spolu s trenérem Karlem Brücknerem u národního týmu a zároveň připustil, že z fotbalu odejde nadobro.

U reprezentace působil od prosince 2001 jako manažer, prvním místopředsedou svazu byl od října 2005, když předtím neúspěšně kandidoval na post předsedy. Vstup muže, jenž vyznává krédo "všechno je na prodej", do pražské Sparty a potažmo celého fotbalu byl spíše náhodou.

Při obchodních jednáních s košickými Východoslovenskými železárnami se v roce 1998 stočila řeč právě na Spartu, tehdy vlastněnou slovenským gigantem. Košťál nakonec pro svou společnost Passauer Neue Presse, vlastněnou Axelem Diekmannem, letenský klub asi za 300 milionů korun koupil a smyl z něj veškeré dluhy.

Během svého působení ve Spartě byl jako její šéf u čtyř mistrovských titulů, sledoval tým v osmifinále Ligy mistrů a na Strahově pomohl vybudovat tréninkové centrum. V březnu 2005, před první volbou šéfa ČMFS, všechny klubové funkce složil.

Košťál, který v době, kdy fotbalem zmítaly rozličné aféry, prohlásil, že se v českém fotbale nesetkal ani s jediným případem korupce, ale nakonec křeslo šéfa ČMFS nezískal. Prvním mužem svazu se stal Pavel Mokrý.

K reprezentaci Košťál nastoupil v prosinci 2001 jako její manažer. Byl tak u toho, když postoupila na dvě mistrovství Evropy (2004 a 2008) a mistrovství světa 2006. Z neúspěchu na Euru 2008 obvinil brankáře Petra Čecha a rozhodl se odstoupit z funkce.

Za svůj poslední úkol u "áčka" si vytyčil navržení jejího nového hlavního kouče. Z původně proklamovaných zvučných jmen kandidátů nakonec mezi reálnými zájemci nezůstal téměř nikdo. Do užšího výběru se tak dostali pouze prezident Sparty Jozef Chovanec a asistent bývalého kouče reprezentace Petr Rada, jehož jmenováním v červenci 2008 Košťálova éra u národního týmu definitivně skončila.

Košťál vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou se specializací na polygrafii. Pracoval ve vydavatelství Rudé právo, byl členem KSČ. V únoru 1990 zaujal místo generálního ředitele a převedl majetek podniku na stát. V roce 1992 využil nabídky Passauer Neue Presse spolupodílet se na vybudování největšího vydavatele regionálního tisku v Čechách Vltava-Labe-Press.

V této společnosti bývalý druholigový tenista působil také jako předseda představenstva (1999-2002) a předseda dozorčí rady (2002-2004). Figuruje v představenstvech několika firem, svůj podíl v Městském pivovaru Platan v Protivíně prodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud