29. prosince 2008 • 16:41

Po porážkách přijde Den D a Hodina H

Autor: David Schlegel
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden debakl, jedna těsná prohra. To je bilance českých hokejistů do dvaceti let na světovém šampionátu v Kanadě. Nyní jde do tuhého. Svěřence kouče Sýkory čeká duel s Německem. Zápas pravdy. Pokud vyhrajou, postoupí. Prohra znamená boj o záchranu.



Po debaklu od Kanady bylo otázkou, zda jsou Kanaďané opravdu tak dobří nebo zda jsou Češi tak slabí. Potvrdila se spíše první varianta. Kanada nasázela Kazachstánu v podobě patnácti branek téměř dvojnásobný počet gólů a Češi s Američany sehráli vyrovnaný zápas. Názory hráčů po utkání s USA se různily. "Jsem určitě zklamaný. Myslím, že jsme si zasloužili alespoň jeden bod. Bohužel to nevyšlo, alespoň jsme si však zvedli sebevědomí do dalších zápasů," uvedl po zápase střelec jedné branky Ondřej Roman.

Naproti tomu Vladimír Růžička mladší byl o poznání spokojenější. "4:3 je dobrý výsledek. Myslím, že jsme podali dobrý výkon, hlavně ve třetí třetině, takže dobré," nabídl svůj pohled.

Určitá úleva byla patrná i na tváři trenéra týmu Marka Sýkory. "My jsme si v tomhle zápase dali za cíl hlavně zlepšit výkon a ověřit si, že nejsme tak špatné mužstvo, jak by mohl napovídat výsledek zápasu s Kanadou. To byl v podstatě debakl, i když Kanada je velmi silná. Myslím, že se to docela povedlo, i když ne úplně. Ve třetí třetině se ukázalo, že náš tým je silný a to mě naplnilo optimismem," uvedl kouč po zápase.

Češi měli opět lepší start do zápasu než soupeř. Proti Kanadě vyslali první tři střely zápasu, i proti Američanům působili aktivněji. Klíčovým momentem pro další průběh zápasu byla vedoucí branka Spojených států na 2:1. Na nepříliš prudkou teč Matta Rusta nedokázal Dominik Furch zareagovat.

"Ten druhý gól mě mrzí. Bylo to tečované, já jsem zrovna reagoval na střelu, která šla na vyrážečku, klečel jsem na levém koleni a už jsem s tou nohou nemohl hýbnout." I když to sám popíral, působil Furch v první polovině zápasu trochu nervózně. Během české přesilovky signalizoval zakázanné uvolnění soupeře, před brankou několikrát neměl přehled o tom, kde je puk.

Ve druhé polovině zápasu se však mladý slávistický brankář rozchytal k velkému výkonu. Famózní zákrok vytáhl především při sólu van Riemsdyka, kdy v poslední chvíli při blafáku vymrštil lapačku a sebral ostrostřelci soupeře jasný gól. Celý stadion mu nadšeně aplaudoval.

I v Kanadě mají hokejisté své fanoušky
I v Kanadě mají hokejisté své fanoušky


S výkonem gólmana rostl celý tým. Závěr třetí třetiny Češi odehráli parádně a patnáct vteřin před koncem sahali při závaru po vyrovnání. Američany předtím trochu popudil hlavní rozhodčí, když neuznal branku do prázdné klece na 5:3 pro údajný ofsajd a nakonec Češi téměř vyrovnali.

"Amerika má nejstarší mužstvo na šampionátu. Mají osmnáct hráčů ročníku 1989, jsou velmi silní. Velmi si cením toho, jak jsme s nimi dokázali v závěru hrát," říkal Sýkora. Čechům trochu chyběla častější střelba. Často volili v dobré pozici spíše přihrávku. "Musíme se v příštím zápase vyvarovat chyb, ale hlavně musíme víc střílet na branku. Střílet, střílet, střílet," byl si vědom útočník Zdeněk Okál.

Po dni volna čeká český výběr Německo. Přesně ten tým, který stejný ročník na MS do 18 let před dvěma roky odsoudil k historickému sestupu z elitní divize. "Je tady historická zkušenost a věřím, že se to nebude opakovat," připomněl trenér Sýkora. Němci nasázeli Kazachstánu devět gólů, mají velké a důrazné hráče, kteří budou bojovat jako o život. Čechy čeká těžký zápas.

"Budeme se snažit vyhrát a doufám, že to zvládneme. Může se stát cokoliv, ale pro úspěch uděláme maximum," burcoval Okál. "Stejně jako na seniorském mistrovství i tady přijde Den D, Hodina H, kdy prostě musíme vyhrát. S Němci to nebude lehké. Připravíme se na ně, podíváme se na večerní zápas s Kanadou a věřím, že uspějeme," uvedl trenér Sýkora.

Brankář Furch podobně psychicky těžký zápas odchytal pod Sýkorou na šampionátu osmnáctek první divize v polské Toruni. V klíčovém souboji pomohl v rozhodujících momentech porazit snaživou Ukrajinu. Bude zajímavé, kterému gólmanovi dá Marek Sýkora pro stěžejní zápas přednost. "Ještě nevíme, kdo bude chytat. Když dostanu přednost, samozřejmě pro úspěch udělám maximum," dodal Dominik Furch.

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud