Pavel Novotný
4. ledna 2009 • 09:00

Rozjíždí se velký tenisový kolotoč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Už se nemůžete dočkat až se znovu rozjede tenisový kolotoč? Ročník 2008 teprve nedávno uzavřel svoji bránu a již je načase opět myslet na ten nadcházející. Přijměte pozvání na přehled zajímavostí z turnajů, které na tenisty čekají před Australian open.



Brisbane (4.1. - 11.1.)

Hned čtvrtý den nového roku začne tenisová show v australském Brisbane, kde se bude hrát o 484,750 milionů dollarů. Nově vybudované tenisové centrum za 82 milionů dolarů s centrálním kurtem, který nese příznačný název Rafter Aréna po bývalé světové jedničce a domácí modle Patriku Rafterovi, přivítá šestnáct hráčů z prvních světové padesátky. A největší hvězdy? Novak Djokovič, Jo-Wilfried Tsonga, Fernando Verdasco, Robin Söderling a náš Tomáš Berdych. Elitní společnost doplní ještě Richard Gasquet s Marcosem Baghdatisem.

 

Novak DjokovičFoto ČTK/AP

 

Chennai (5.1. - 11.1.)

Konkurenční Chennai nabídne svým účastníkům 450,000 dolarů, na které se podařilo přilákat osm hráčů z elitní světové padesátky. K největším favoritům tak bude patřit světová pětka Nikolai Davyděnko, Švýcar Stanislav Wawrinka (13), Srbové Marin Čilič (23) s Ivo Karlovičem (26), německý tenista Rainer Schuettler (33) - vítěz turnaje z roků 2004 - 2005 Rarlos Moya (42) a obhájce loňského vítězství Ivan Ljubičič, kterému v současnosti patří 44. pozice na žebříčku.

A bude se na to těšit i ve čtyřhře. Posuďte sami: O vítězství zde budou bojovat bratři Bryanovi, Bhupathí s Knowlesem či Lukáš Dlouhý spolu s Indem Paesem.

Andy MurrayFoto ČTK/AP

 

Doha (5.1. - 11.1.)

Aby tenisté neměli snad malý výběr, nabízí se jim ve stejném termínu i třetí turnaj, tentokráte v katarském Doha. Dotace je však mnohem lákavější. Mistři s tenisovou raketou si rozdělí přes jeden milion dolarů. Jak zde chutná vítězství již v minulosti poznali například Boris Becker, Stefan Edberg, Jim Courier, Roger Federer či Andy Murray.

Štědrá dotace pořadatelů přivábila hned čtyři hráče z TOP 10 v čele se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, jeho věčným soupeřem a vítězem turnaje z let 2004 a 2005 Rogerem Federerem, Andy Murraym, Andy Roddickem a řadou dalších. Zkazit favoritům radost se budou snažit zejména Igor Andreev, Dmitrij Tursunov, Philipp Kohlschreiber či Mikhail Južnij.

Rafael NadalFoto ČTK/AP



Auckland (12.1. - 17.1.)

480,750 dolarů čeká na borce, kteří se rozhodli dát přednost mačům na Novém Zélandě. Turnaj, který proslavily takové legendy světového tenistu jako Rod Laver či John Newcombe, se pokusí dobýt kromě dalších Juan Martin del Potro, obhájce titulu David Ferrer, Robin Söderling, Nicolas Almargo, Phillip Kohlschreiber či Juan Carlos Ferrero.

Juan Martin del PotroFoto ČTK/AP


Sydney (11.1. - 17.1.)

Jo-Wilfried Tsonga, světová šestka a sedmý hráč světa a Tsongův krajan Giles Simon si to spolu s Davidem Nalbandianem, Tommym Robredem, Richardem Gasquetem a čtyřnásobným vítězem turnaje Lleytonem Hewittem rozdají o 487,750 dolarů, které pro tenisty připravili pořadatelé australského turnaje.

U diváků je vítěz jasný. Bývalá světová jednička se na domácím turnaji cítí jako doma. Potvrdí to i letos? Z první padesátky žebříčku se o protinožců představí hned osmnáct hráčů. Turnaj v Sydney se může pochlubit opravdu záviděníhodnou historií. Hraje se zde totiž pravidelně již od roku 1935. Centrální dvorec v olympijském parku nese jméno po legendě světového tenisu osminásobném vítězi grandslamů Kena Resewalla.

Maratón tenisových zápasů a turnajů se opět roztáčí na plné obrátky. Jak si v něm povedou čeští tenisté?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud