Ondřej Škvor
27. prosince 2008 • 04:00

Konec sparťanských legend?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hráč na Spartě nikdy nepatřil k výrazným oblíbencům. Martin Hašek teď přichází na Letnou v roli prvního trenéra a jeho návrat může způsobit odchod těch, které fanoušci milují – gólmana Blažka, obránce Řepky a asistenta Siegla.



Rozhodnutí by mělo padnout do začátku zimní přípravy, tedy do druhého ledna.

V úterý večer Sparta potvrdila, co deník Sport naznačoval již před dvěma týdny – Chovancovou pravou rukou se stane dosavadní sokolovský kouč Martin Hašek, který na Letné jako hráč působil celkem šest let. Už název jeho funkce dává tušit, že půjde o asistenta s rozšířenými pravomocemi.

Devětatřicetiletý Hašek se totiž stává prvním trenérem, nikoli pouhým asistentem. Druhým trenérem bude Jan Kmoch, první čtyři podzimní kola trenér Českých Budějovic. Tito dva spolu v minulé sezoně přivedli Spartu B do druhé ligy.

Na Letné tak vzniká tzv. anglický model. Chovanec zůstává generálním sportovním ředitelem a hlavním trenérem. Co to však přesně a do detailu znamená, Sparta neodtajnila. „Při jednání nám byl představen zcela konkrétní plán spolupráce a velikost našich pravomocí,“ prohlásil pouze Hašek.

Tohle všechno může však znamenat konec letenských časů pro trojici mužů se silnou podporou sparťanské veřejnosti v zádech – pro Jaromíra Blažka, Tomáše Řepku a Horsta Siegla. Z různých důvodů – vztahových i profesních.

S Řepkou i Blažkem se Hašek potkal během svého druhého hráčského angažmá ve Spartě. S gólmanem se nepohodl především v září 2005, kdy vrcholila „kauza Poborský“. Blažek tehdejšího záložníka označil za jediného fotbalistu, jenž se postavil na Hřebíkovu stranu.

Tehdy Řepka v týmu ještě nebyl. Ovšem rozdílnost jeho a Haškova smýšlení dává tušit brzké potíže. Budoucí první trenér tak může mít oprávněnou obavu, aby mu tato dvojice, jež má v kabině klíčové postavení, nenabourávala atmosféru v mužstvu. Už jenom proto, že jeho pojetí fotbalu bude s mírnou nadsázkou „hřebíkovské“ – a to by oběma šéfům nebylo po chuti.

A dosavadní asistent Siegl? Jeho odchod se zdá být téměř jistý. Lze to vyčíst z Kmochova vyjádření pro tn.cz. „Máme trenérský tým. Já, Martin Hašek a ještě jeden trenér, dále fitness kouč a trenér gólmánů,“ prozradil. Kdyby oním trenérem měl být Siegl, Kmoch by jej velmi pravděpodobně jmenoval. Siegl včera rozhovor odmítl.

Hašek podle všeho měl velké slovo při výběru asistentů a někdejší kanonýr patrně nesplňuje jeho představy pracovitého odborníka. To mohou potvrzovat také Haškova slova při jmenování do funkce. „Důležitý je i fakt, že se v realizačním týmu sejdu s lidmi, s nimiž mohu bez nejmenších potíží lidsky i profesně vyjít,“ prohlásil budoucí první trenér Sparty.

Jakou podobu získá realizační tým, odtajní Sparta nejpozději do začátku zimní přípravy. „Jasno bychom chtěli mít nejdéle do druhého ledna,“ potvrdil Jakub Otava, personální ředitel Sparty.

Pak se Letenští v obměněném složení trenérském i hráčském (další změny zatím nebyly oznámeny) vrhnou do akce. „Už máme velmi konkrétní představu, jak bude příprava vypadat,“ prohlásil Hašek. „Obsahuje dvě soustředění, jeden turnaj, mezitím a zároveň i během tohoto tvrdý trénink. Víme přesně, co kdy budeme dělat.“

PRAVDĚPODOBNOST ODCHODU

Horst Siegl 99 %
Asistent trenéra přežil ve Spartě Bílka i Lavičku. Neúspěšný podzim a Haškovy představy ale velmi pravděpodobně znamenají jeho letenský konec.

Jaromír Blažek 80 %
Brankář se s Haškem vůbec nemusí. Vzhledem k tomu, že výkonnostně není nenahraditelný, bylo by jeho setrvání překvapením.

Tomáš Řepka 60 %
Stoper patřil po celou dobu svého působení na Letné k nedotknutelným. To se ovšem obrátilo začátkem listopadu, kdy se zmínil o možném odchodu. S Haškem mají protichůdný pohled na fotbal. Hovoří pro něj, že na stoperu Spartu tlačí bota.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud