Martin Hašek
27. prosince 2008 • 04:00

Skokané v ohrožení

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhotrvající neshoda v českém světě skoků na lyžích vytryskla na povrch těsně před startem prestižního Turné čtyř můstků. Reprezentanti se vzbouřili proti vedení úseku a nárokují si reklamy na lyžích, které nejsou součástí smlouvy.



Funkcionáři jim hrozí odvetou. Bude mít zítra v Oberstdorfu, kde se koná kvalifikace první soutěže, za Česko kdo skákat?

Ostrý svár může ohrozit účast národního týmu na skokanském Turné čtyř můstků. Reprezentanti a funkcionáři bojují o příjmy z reklam. Dnes v Lomnici nad Popelkou zasedá Rada skokanského úseku, na jejíž jednání jsou přizvaní zástupci klubů.

A budou probírat akci elitních závodníků, kteří poslali úseku dopis, v němž oznámili úmysl zaplnit dosud prázdné reklamní místo na lyžích logy svých osobních sponzorů.

V zákulisí se mluví, že případným trestem za vzpouru může být i vyřazení z reprezentace. To všechno den před začátkem Turné čtyř můstků a necelé dva měsíce před startem světového šampionátu v Liberci.

„Oficiálně nedokážu říct, jestli závodníkům hrozí trest. O tom rozhoduje víc lidí,“ řekl předseda skokanského úseku Leoš Škoda. „Já mám svůj vlastní názor. Kdo poruší reprezentační smlouvu, pro mě není reprezentant.“

Spor o reklamy už doutná několik let. Před nástupem skokanského šéfa Leoše Škody využívali reklamy na lyžích vždy sami skokané. Poté však místo zabral úsek, už před třemi lety proti tomu v olympijské sezoně marně protestoval Jakub Janda. V závodníky podepsaných reprezentačních smlouvách pro letošní sezonu však ujednání o lyžích chybí.

„Lyže jsou náš majetek, ne jejich,“ řekl reprezentant Roman Koudelka na adresu vedení úseku. „Napsali jsme jim slušný dopis, ve kterém jsme jim oznámili, že hodláme reklamní prostory na lyžích použít pro vlastní potřebu. Zatím neodepsali. Jsem zvědavý, jak se to vyvine.“

Pod dopis reprezentantů adresovaný šéfům úseku Leoši Škodovi a Rostislavu Jozífkovi se podepsala čtveřice reprezentantů, která startovala minulý týden na závodech v Engelbergu – Roman Koudelka, Jakub Janda, Ondřej Vaculík a Jan Matura. První tři z nich mají zítra začít i Turné čtyř můstků kvalifikací v Oberstdorfu. Maturu by měl vystřídat Borek Sedlák.

Otevřený dopis českých skokanů na lyžích >>>

Závodníci v dopise mimo jiné argumentují, že svaz zatím z povolených 400 centimetrů čtverečních reklamy využívá jen 48 na hlavě a 110 centimetrů čtverečních na kombinézách. A oznamují, že do konce sezony hodlají pro sebe využít reklamy na lyžích.

„Ve smlouvě nejsou lyže uvedené,“ říká reprezentant Jakub Janda. „Nic víc k tomu neřeknu. Tyto věci řeší agentura. Jestli mi zavolá, že si mám svou reklamu nalepit, tak si ji nalepím.“

Čeští skokani nemají oficiálně pro vlastní účely vyčleněné žádné místo. To je poměrně výjimečné. Například běžec na lyžích Lukáš Bauer má k dispozici 150 centimetrů. Kateřina Neumannová dokonce běhala se svojí reklamou na exkluzivním místě na hlavě. Skokanský úsek zatím reklamu na lyžích vůbec nevyužíval.

Další spor vedou funkcionáři s Koudelkou, který poslední dva závodní víkendy skákal v oranžové přilbě obarvené podle jeho osobního sponzora Wüstenrot.
„Výrobce helmy to schválil a hlavní sponzor OMV je taky v pohodě,“ řekl Koudelka.

Přesto se barva jeho přilby funkcionářům nelíbí.„Všechny reklamní plochy patří nám. Takhle si to přála valná hromada. Pokud to Koudelka začne porušovat, vše padá na jeho hlavu,“ hrozí Škoda. „Pokud si bude myslet, že s tou helmou vyrazí znova, zeptám se ostatních, co s tím.“

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud