Miroslav Horák
23. prosince 2008 • 20:30

Dudova bouře obrat nepřinesla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to večer Tomáše Blažka. Pardubický nestor gólovou nahrávkou pro Somíka pomohl rozluštit napínavý extraligový duel s Českými Budějovicemi.



Což bylo dosti symbolické, neboť Blažek včera odehrál tisící utkání mezi muži v barvách východočeského klubu. Zato Jihočeši dál úpí nad svojí bilancí na východě Čech. V základní hrací době tu vyhrály naposledy 30. prosince 1997!

Souhrn 33. extraligového kola >>>

Blažek je extraligovým unikátem, od roku 1992 obléká stejný dres, v nejvyšší soutěži ještě nenavlékal přes hlavu jiný! Nebýt častých zranění, 33letý technický centr by za Pardubice odehrál mnohem více než dosavadních 772 extraligových zápasů.

Hlasy trenérů po utkání
Václav Sýkora (Pardubice): "Chtěli jsme začít hodně aktivně a myslím si, že se nám to tentokrát podařilo, protože v hodně utkáních, kdy jsme se o to taky snažili, jsme dost často inkasovali.

My víme, jaká je síla Budějovic, snažili jsme si to pohlídat a dvě třetiny se nám to dařilo podle našich představ.

Hluché místo v naší hře bylo za stavu 2:0 až do třetí branky, kdy jsme trošku přestali být aktivní a koledovali si o ten gól, až nakonec přišel.

Ale byl to samostatný nájezd. Uklidnili jsme se až po tom třetím gólu a závěr zápasu jsme odehráli zezadu, abychom neudělali chybu.

Jsem rád, že se nám podařilo navázat na výsledky před přestávkou."

Ernest Bokroš (České Budějovice):
"Věděli jsme, že hra Pardubic v prvních deseti minutách je velice aktivní, a připravovali jsme se na to, že sázejí na tlak, ze kterého chtějí vytěžit gól.

Bohužel jsme brzy inkasovali první gól a domácí se tak uklidnili. Výsledek byl ale pořád otevřený. My jsme pak udělali chybu, že jsme pustili dva pardubické hráče, a bylo to 2:0.

Pomohlo nám trochu trestné střílení, ze kterého jsme dali kontaktní gól, ale když nedáme ze hry žádnou branku, tak nemůžeme vyhrát."


Blažkův zásadní moment přišel za stavu 2:1, ve 49. minutě, kdy v budějovické třetině v pravou chvíli připravil palebnou pozici parťákovi Somíkovi, jenž gólmana Kováře prostřelil po robustním nápřahu. „Tisícovka? Hezký kulatý číslo. A příjemný pocit k tomu,“ usmíval se Blažek, jeden z nejlepších hráčů vítězů.

Jedenáct minut před koncem padlo rozhodnutí duelu. „Po tom gólu jsme se uklidnili a pak už se nikam zbytečně netlačili,“ těšilo kouče Václava Sýkoru.

Východočeši dnes bodovali pošesté v řadě, z nabídky 18 bodů jich pobrali patnáct. Zato Jihočeši byli zklamaní, sbírku 14 bodů z minulých šesti zápasů nedokázali rozšířit.

Tým poražených pokoušel ve druhé třetině nabudit i rebel Radek Duda, ale mnoho užitku to týmu nepřineslo. Zato diváky Dudovy divoké příhody rozproudily dosyta – plno příznivců to donutilo vstát z pohodlných sedaček, aby nemilovanému hráči tvrdě spílalo.

A co že Duda prováděl? Nejprve ukázal svůj temperament ve 23. minutě, kdy mu sudí Šír odpískal sekání holí do beka Píši. Tomu ještě Duda naložil navrch pěstmi. Píšovi se to pochopitelně nelíbilo a usilovně žádal od Dudy vysvětlení, čároví se zapotili…

A asi za deset minut se Duda vztekal ještě víc. To jej do brankoviště postrčil zadák Kolář, načež útočník Mountfieldu povalil gólmana Lašáka. Za to Duda inkasoval další dvě minuty. „Nic jsem nesimuloval, dostal jsem ránu holí,“ popisoval Lašák.

S trestem se Duda těžko smiřoval, s hlavním sudím a posléze i pardubickými fanoušky živě gestikuloval. Přitom padalo dost peprných slov. Tahle bouře však obrat nepřinesla.

Moeller Pardubice - Mountfield České Budějovice 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Havíř (Kolář I, Koukal), 26. Snopek (Divíšek), 49. Somík (Blažek) - 44. Kůrka z trestného střílení.
Rozhodčí: Šír - Pavlovič, Kis. Vyloučení: 3:5.
Bez využití.
Diváci: 9550.

Sestavy:
Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek - Cetkovský, Divíšek, Pivko - Kolář I, Koukal, Starý - Tvrdík, Blažek, Somík - Hašek, Rákos, Klejna.
Trenéři: V. Sýkora a Seidl.

České Budějovice: Jakub Kovář - Gřegořek, Poživil, Frolo, Jareš, Sičák, Vydarený - Melichárek, Huml, M. Hudec - Kůrka, L. Květoň, Kotrla - Duda, Vak, Hřebejk - Kuchejda, Mertl, Veselý. Trenéři: Bokroš a Tlačil.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud