Jonáš Bartoš
26. prosince 2008 • 02:00

Peking: největší olympiáda historie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, VIDEO - Srpnové LOH v Pekingu patřily ke sportovním vrcholům právě končícího roku 2008. Olympiáda přinesla úžasné sportovní výkony, na které se bude jistě dlouho vzpomínat.



Již zahajovací ceremoniál největší sportovní akce roku doslova vyrážel dech. Na jeho realizaci se podílelo přes čtrnáct tisíc aktérů. Velkolepou show sledovaly přibližně 4 miliardy lidí na celém světě.

VIDEO: Zahajovací ceremoniál Her v Pekingu


Během šestnácti srpnových dní bylo na čínských sportovištích rozdáno celkem 302 sad medailí.

Nejúspěšnější zemí Her se podle předpokladů stala Čína. Domácí sportovci získali 51 zlatých medailí. Až za nimi se umístily reprezentace USA a Ruska.

V tvrdé konkurenci se neztratili ani čeští sportovci. S bilancí tří zlatých a tří stříbrných medailí obsadili v pořadí národů 24. místo.

Nepřekonatelní Michael Phelps a Usain Bolt

Pekingská olympiáda bude navždy spojena především se jmény dvou sportovců: amerického plavce Michaela Phelpse a jamajského sprintera Usaina Bolta.

Třiadvacetiletý plavecký zázrak z Baltimoru zcela ovládl první polovinu Her. V osmi dnech vybojoval osm zlatých medailí, z toho sedm z nich ve světových rekordech, a stal se nejúspěšnějším olympionikem historie.

Michael Phelps se zlatou medailíFoto čtk

Svými výkony překonal dalšího amerického plavce Marka Spitze, který na LOH v Mnichově v roce 1972 získal sedm nejcennějších kovů.

Připočteme-li medaile z předchozí olympiády v Athénách, má na svém kontě Phelps již 16 cenných kovů (14 zlatých, dvě bronzové). Americký závodník má v plánu zúčastnit se i příštích Her v Londýně v roce 2012.

Už nyní jsou všichni zvědaví, kolik medailí se bude blýskat na krku fenomenálního sportovce za čtyři roky.

Druhou hvězdou letošní olympiády se stal jamajský sprinter Usain Bolt. Excentrický Jamajčan ovládl atletické ovály a uchvátil fanoušky i odbornou veřejnost.

Usain Bolt se mohl vyfotografovat s novým světovým rekordem.Foto ČTK

Asi každý si vzpomene na Boltovo fantastická představení v nejkratších sprinterských tratích. V královské disciplíně, běhu na 100 metrů, se o zlato měl porvat s Tyson Gayem a Asafou Powelem.

Jamajský závodník svým výkonem ostatní sprintery absolutně zastínil. Časem 9,69 vteřiny vytvořil světový rekord z říše snů a s obrovským náskokem zvítězil. Navíc posledních 40 metrů vypustil a nadšeně mával fanouškům.

Dvaadvacetiletý Bolt se předvedl i na dvoustovce. Na druhé nejkratší trati zdolal podle mnohých "nepřekonatelný" čas legendárního Michaela Johnsona a časem 19.30 s se radoval z druhé zlaté medaile ve druhém světovém rekordu.

Třetí zlato v dalším světovém rekordu pak Bolt přidal s jamajskou štafetou na 4x100 metrů.

VIDEO: Sledujte Boltův světový rekord na stometrové trati

Další velký příběh se odehrál na fotbalových trávnících. Fotbalista Lionel Messi táhl svými výkony argentinský národní tým, který na Hrách působil naprosto suverénním dojmem. V paměti zůstane zejména ponížení věčného rivala z Brazílie v semifinálovém utkání.

Na Messim bylo patrné, jak moc chtěl do Pekingu odjet. Celý svět před zahájením Her s napětím sledoval spor mezi hráčem jeho chlebodárcem FC Barcelonou, která jej nechtěla na turnaj pustit. Messi si však sportovní svátek vyvzdoroval a na konci se těšil ze zlaté medaile.

Medailová představení českých sportovců

V Pekingu na sebe upozornili i čeští sportovci. Start olympiády se našim reprezentantům nemohl povést lépe. Hned v úvodní disciplíně Her zazářila střelkyně Kateřina Emmons - Kůrková.

Ve střelbě ze vzduchové pušky na 10 metrů pětadvacetiletá závodnice porazila i domácí favoritku Tu Li a stala se vůbec první vítězkou pekingské olympiády.

dvojnásobná medailistka Kateřina EmmonsFoto Jan Němec, Michal Červený, SPORT-INVEST.cz


Svou druhou, tentokrát stříbrnou medaili, přidala rodačka z Plzně ve střelbě ze sportovní malorážky.

O největší překvapení v české výpravě se postaral brokař David Kostelecký. Třiatřicetiletý závodník ve finále trapu neminul ani jeden terč a po zásluze zvítězil.

O další zlatý zápis do české olympijské kroniky se postarala oštěpařka Barbora Špotáková. Ve strhujícím finále posledním pokusem přehodila Rusku Abakumovou a pro Česko vybojovala třetí pekingské zlato.

Barbora ŠpotákováFoto Michal Beránek (Sport)


Stříbrné medaile v čínských vodách vylovili také skifař Ondřej Synek a deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek.

Čeští reprezentanté z Pekingu nakonec přivezli celkem šest medailí. 24. místo v celkovém pořadí zemí není pro naší výpravu špatnou bilancí.

VIDEO: Zlatý hod Barbory Špotákové s nezaměnitelným finským komentářem

Pekingští poražení

K olympiádě nepatří jen vítězové, ale také smutní poražení. Celonárodní histerii mezi Číňany způsobilo zranění domácí atletické hvězdy Liou Sianga.

Od čínského překážkáře, bývalého světového rekordmana, se očekávalo pouze vítězství. Zranění achillovky ho však nepustilo ani na start rozběhů a pětadvacetiletý závodník se tolik očekávaného zlata nedočkal.

Olympijské prvenství nebylo souzeno ani americkému střelci Matthew Emmonsovi. Manžel dvojnásobné české medailistky Kateřiny Kůrkové na předchozí olympiádě v Athénách o zlato přišel v posledním pokusu, když omylem vystřelil na cizí terč.

Celý svět se zájmem sledoval love story manželů Emmons a jejich medailové počínání. Matthew v Pekingu začal dobře. Hned ve své první disciplíně vybojoval stříbrnou medaili.

Ve svém druhém vystoupení, malorážce na 3x40 ran, měl Emmons téměř jisté zlato. V posledním pokusu přišel stejně jako v Athénách Američanův kolaps. Tentokrát trefil Emmons velenízkou hodnotu 4,4 a zůstal bez medaile.

Olympiáda nepřála ani ostříleným českým reprezentantům Štěpánce Hilgertové a Romanu Šebrlemu. Oba na sklonku kariéry toužili po úspěchu, který však v Pekingu nepřišel.

Česká kajakářka své medailové ambice utopila v závěrečné finálové jízdě. Na těžké vodě v čínském kanálu ve čtvrté brance převrátila svou loď a do cíle dojela mezi poraženými.

Roman Šebrle přijel do Pekingu obhájit zlato z Athén. Po sezóně plné zranění na atletickém oválu v Ptačím hnízdě jen těžko hledal formu.

S konečným ziskem 8 241 bodů skončil na šestém místě a předal nadvládu mezi desetibojaři Američanu Brianu Clayovi.



Za čtyři roky v Londýně


24. srpna předseda MOV Jaques Gogge prohlásil XXIX. Olympijské hry v Pekingu za ukončené. Čínská olympiáda se do historie zcela jistě zapíše jako ta největší, nejdražší a nejokázalejší v historii.

Oči všech sportovních nadšenců se nyní obrací směrem k Londýnu, kde za čtyři roky proběhnou další olympijská zápolení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud