18. prosince 2008 • 22:42

Galásek se vrací do Německa

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbalový záložník Tomáš Galásek definitivně přestupuje z Baníku Ostrava do německé Borussie Mönchengladbach. Pětatřicetiletý záložník dnes večer úspěšně absolvoval zdravotní testy a vzápětí podepsal i novou smlouvu.



Německý klub za transfer nemusí platit žádné odstupné. Informovaly o tom webové stránky Baníku.

"Když se Tomáš pro něco rozhodne, nemá cenu jej přemlouvat," konstatoval předseda představenstva Baníku Tomáš Trucha. Galásek si už kdysi dokonce jeden odchod z Baníku vyvzdoroval.

Galásek: Vracím se za rodinou >>>

V roce 1996 odešel do nizozemského Tilburgu jako mladý odchovanec, teď Baník opustil coby ostřílený hráč a tahoun týmu.

Galáska lanaří Mönchengladbach >>>

Galásek odjel do Německa a večer úspěšně absolvoval zdravotní testy, po nichž mohl podepsat již delší dobu dohodnutý kontrakt. Jeho detaily ale zatím nebyly zveřejněny.

Navzdory očekáváním i výrokům samotného Galáska nemusel Mönchengladbach platit Baníku vůbec platit. "Tomáš zadarmo přišel a zadarmo odešel, přesto mu patří dík za vše, co pro nás udělal," dodal Trucha.

"Bylo to ovšem jedno z mých nejtěžších rozhodnutí nejen ve fotbalovém životě," hlásil Galásek už z Norimberku, v němž stále bydlí jeho rodina. Právě kvůli ní se rozhodl vrátit do Německa.

"Moc mě to mrzí, ale rodina dostala přednost. Prostě jsem to tak cítil," uzavřel Galásek. Pracovitý záložník vyrostl v Baníku, od roku 1996 až do letošního léta ale střídal zahraniční angažmá.

Kromě čtyř sezon v Tilburgu hrál až do roku 2006 v Ajaxu Amsterodam, poslední dvě sezony v zahraničí strávil v Norimberku.

Právě v Norimberku fungoval jako prodloužená ruka trenéra Hanse Mayera, který se mezitím přesunul do Mönchengladbachu. A Galáska si vybral jako posilu v bojích o záchranu i tentokrát.

Reprezentační kariéru Galásek ukončil letos v létě po nepovedeném vystoupení českého národního týmu na mistrovství Evropy, jeho bilance se nakonec zastavila na 69 zápasech a jedné vstřelené brance.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud