František Prachař
19. prosince 2008 • 04:00

Holyfield vyzývá obra Valujeva

TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Do této chvíle ho nezajímal jen věk. V sobotu večer se ale Evander Holyfield nebude starat ani o váhu a výšku. Legendární boxer se chce stát ve 46 letech nejstarším mistrem světa v historii.



V plánu mu stojí jediná překážka. Lépe řečeno King Kong křížený s přízrakem z druhohor – Nikolaj Valujev a jeho 213 centimetrů a 142 kilo.

Evander Holyfield
Evander Holyfield


Holyfield je přísný katolík, který miluje Coca-Colu a žije v honosném sídle se sto devíti pokoji. Valujev si zase rád čte romány Tolstého a denně prý spořádá tři kilogramy masa. Odlišná výchova se nezapře...

V souboji ve švýcarském Curychu o titul asociace WBA v supertěžké váhové kategorii však nepůjde o to, že se střetnou Američan a Rus. Tyhle symbolické souboje už svět profiboxu dávno nevzrušují. Teď má být rozluštěn jiný rébus. Padne nejstarší, nebo největší?

Holyfieldův záměr je jasný. Ještě nikdo nezískal titul v jeho věku. Dosud drží rekord George Foreman, jemuž v roce 1994 bylo 45 let a 10 měsíců. Zároveň se chce šampionem stát popáté v kariéře, což rovněž nikdo jiný v těžké váze nedokázal.

Souboj se nevede v duchu vzájemného hecování ve stylu: „Nejdřív tě zabiju a pak si půjdu promluvit s tvou ženou“... Jde o formální fráze.

„Nesčetněkrát jsem odpovídal na otázku týkající se mého věku. A nevadí mi to. Není to o tom, jak jste starý, ale o tom, jak se cítíte a co umíte v ringu.“ řekl muž s přezdívkou „Real Deal“ (Skutečná dohoda), čímž odkazuje na svůj pakt s Bohem. Ten ho totiž podle jeho prohlášení udržuje v kondici i v pokročilém věku. „Jsem zkušený a vím, jak se mám proti Valujevovi chovat.“
Bude zápas stejně velký jako jeho slova? Optimismus Holyfielda nesdílí soupeř ani experti. Valujev je mladší, silnější, jen v rychlosti kvůli svým obřím proporcím zaostává. Přesto se mluví spíše o tom, zda šampion devadesátých let prohraje se ctí, nebo s ostudou.

Ruský obr se s americkou legendou původně nechtěl utkat kvůli extrémně vysokému věku. „Je to směšné. Tento zápas nesvědčí mé pověsti,“ uvedl 35letý rohovník s bilancí 49 vítězství, jedna porážka. Přitom poslední dva roky rovněž předvádí spíše utrápené výkony a těží hlavně ze svých proporcí.

Nakonec musel změnit rétoriku. Hvězdný gigant ve službách německé stáje Sauerland neměl v současnosti jiného vyzývatele. Ostatní významné tituly těžké váhy drží společně bratři Kličkové.

Vladimir šéfuje WBO a IBF, Vitalij zase WBC. Vyjednávání o sjednocovací zápas jsou složitá a show by stála mnohem více peněz.

Holyfield jako jediný ve stavu nouze splňuje ideálně požadavky na prestižní duel. Kromě slavného jména díky skromnosti. Za utkání inkasuje jen 600 tisíc dolarů (11,1 milionů korun). Směšná částka proti 35 milionům dolarů (672 mil. korun), které bral v roce 1997 po boji s Miken Tysonem.

Nyní mu to musí stačit. Vždyť v nejlepší patnáctce žebříčku WBA, která může o pás bojovat, drží až 12. místo. Tam se navíc dostal z 18. pozice jen díky tomu, že boxeři před ním prohráli a klesli v pořadí.

Navíc poslední souboj o titul prohrál loni jasně na body se Sultanem Ibragimovem. Mluví se i o jeho dluzích. Po dvou rozvodech platí alimenty na devět z jedenácti dětí – každé ho přijde na tři tisíce dolarů měsíčně (asi 60 tisíc korun).

Valujev si podle všeho má přijít na 6 milionů dolarů (115 milionů korun). Jako obhájce titulu WBA je přitom ve zvláštní roli. Téměř nikoho nezajímá jeho výkon.

Všem jde jen o Holyfielda. Milovníci starých časů chtějí vidět jeho senzační triumf. Odpůrci zase brutální k. o., které konečně ukončí kariéru pomateného dědečka s plnou pusou řečí o „boží síle“ a „božím úderu“...

„I pro mě je speciální, když mám bojovat s žijící legendou. Evandera respektuji. Jakmile ale vlezu do ringu, nebudu mít před očima jeho tituly, ale jen chuť zvítězit,“ tvrdil Rus, jenž se během finální přípravy rozhodl trénovat jen lehce a vsadil na mentální přípravu.

Pouští si ruské filmy, mezi nimiž je i akční snímek „Boj se stínem“. Čeká ho něco podobného i v sobotu v Curychu?

Články odjinud


Články odjinud