17. prosince 2008 • 14:16

Spáčila čeká závodní premiéra na Dakaru

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marek Spáčil se na druhý pokus dočká dakarské premiéry v roli pilota závodního kamionu. Sen o startu na slavné pouštní rallye si chtěl splnit už před rokem, ale tehdy byl závod kvůli hrozbě teroristických útoků zrušen.



Nyní bude se svým liazem u prvního Dakaru, který se nepojede v Africe, ale na jihoamerické půdě.

S dakarským prostředím už má ale Spáčil zkušenosti. "Byl jsem na Dakaru jako divák, novinář, mechanik a navigátor. Když jsem chtěl jet poprvé jako pilot, tak mi ho zrušili," řekl na dnešní tiskové konferenci.

V závodním liazu pojede s druhým pilotem Zdeňkem Kubešou a navigátorem Jaroslavem Lamačem, s posádkou doprovodného a novinářského vozu jeho tým čítá deset osob. Pro Spáčila, který je zároveň majitelem stáje MS rally truck, je hlavním cílem náročnou soutěž dokončit.

"Případné umístění do desátého místa by pro nás bylo úspěchem," přiblížil své ambice. Generálkou na Dakar pro něj byla dubnová Středoevropská rallye, jedna z náhrad za zrušený třicátý ročník Dakaru. V závodě na území Rumunska a Maďarska obsadil čtvrté místo. "Od té doby jsme závodní speciál ještě dopilovali. Doladili jsme nějaké věci a upravili ho i designově," uvedl Spáčil.

Po jedenácti letech se na Dakar vrátí navigátor Lamač. Naposledy jel pouštní rallye v roce 1998 v posádce Karla Lopraise, kterou tehdy přepadli banditi. O Dakaru 2009 nijak vážně neuvažoval, ale před šesti týdny dostal nabídku od Spáčila, kterou přijal.

Stihl si už od té doby nastudovat specifika jihoamerické tratě. "Kilometrové denní porce se pohybují nad průměrem Dakaru. Jsou tam osmisetkilometrové etapy a někdy i přes 600 kilometrů rychlostních zkoušek," přiblížil její charakter.

První těžká zkouška podle něj čeká posádky hned ve třetí etapě, která se pojede z Puerta Madryn do Jacobacci. "Bude tam hodně zrádný charakter trati, takže bude velká šance udělat chybu a přinejmenším zničit techniku," poznamenal.

Všechny vozy Spáčilova týmu jsou momentálně v lodi na cestě do Argentiny, kde by měly přistát 30. prosince. Tam už si je převezmou jezdci a 3. ledna 2009 začne 31. ročník Dakaru, který skončí o dva týdny později.

Články odjinud


Články odjinud