14. prosince 2008 • 16:48

Florbalisté brečeli, někteří zvažují konec

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelou minutu před koncem prodloužení se rozplynul sen českých florbalistů o tom, že na domácím mistrovství světa vybojují alespoň bronzové medaile. Reprezentanti netajili, jak moc je nepovedená koncovka zápasu zasáhla.



Někteří hráči třináctitisícový kotel v pražské O2 Areně opouštěli v slzách, další zase zvažují konec reprezentační kariéry.

"Tohle byl pro mnoho hráčů reprezentační vrchol, před podobnou atmosférou si asi už nikdy nezahrajeme. Takže jsme o to víc smutní, že odcházíme bez medaile," řekl novinářům brankář Tomáš Kafka.


Gólman mistrovských Střešovic byl zase jednou z hlavních postav zápasu. Kafka v duelu o bronz dostal šanci před Davidem Rytychem, blýskl se řadou zákroků, ale nezastíral, že v kritické situaci selhal. Hodně si vyčítal čtvrtou branku Švýcarska, o niž se postaral Matthias Hofbauer. Přitom Češi chvíli předtím dokonali skvělý obrat, když během pěti minut otočili drtivým nástupem z 1:3 na 4:3. Ale Kafka nepříliš těžkou střelu v čase 57:49 zkrotit nedokázal.

Aleš Jakůbek v nezáviděníhodné náladě Aleš Jakůbek v nezáviděníhodné náladěFoto Barbora Reichová SPORT


"Říkal jsem si, že jsem kretén. On střílel zpoza obránce, ta střela nějak zaplula dolů a já to už jen blbě tečnul. Měl jsem to stoprocentně chytit," líčil Kafka. "Přitom kluci to v poslední třetině tak skvěle otočili. O to víc mě to všechno mrzí," posteskl si.

Jeho spoluhráči na něj však veškerou vinu neházeli. Sami si uvědomovali, že i při svém vedení netakticky útočili a místo úporného bránění nabídli soupeři prostor na přečíslení. "Zbytečně jsme pořád chodili dopředu, pořád jsme chtěli dát ještě jeden gól. Udělali jsme ale chybu, nezachytili odražený míč a tvrdě na to doplatili," uvedl kapitán Radim Cepek.

Sklíčený Radek Sikora na hrací ploše Sklíčený Radek Sikora na hrací plošeFoto Barbora Reichová SPORT


Podle něj Češi doplatili i na bídnou produktivitu. "Bylo to podobné jako v semifinále s Finy. Zase jsme měli spoustu šancí, ale na gól jich potřebujeme o mnoho víc než soupeř," posteskl si Cepek. Útočník Aleš Zálesný, i dnes tahoun české ofenzivy a střelec jedné ze čtyř branek, s ním souhlasil. "Šancí jsme měli asi stejně jako Švýcaři, ale nedali jsme proti nim nic navíc," řekl. "Rozhodující asi bylo jejich vyrovnání těsně před koncem," podotkl Zálesný.

Cepek prý ani po vyrovnání Švýcarska na 4:4 nepřestal věřit v dobrý konec, jenže gól Stuckiho 58 vteřin před koncem prodloužení znamenající náhlou smrt jej zmrazil. "Bohužel to nebylo poprvé, co jsem něco podobného zažil. Před šesti lety v Helsinkách se nám se Švýcary v zápase o třetí místo stalo úplně to samé," připomněl Cepek další smolnou bitvu českého výběru. "Někteří kluci brečeli, já ne. Slzy v očích jsem měl před týdnem v Ostravě, když jsem viděl, kolik na nás přišlo lidí," dodal Cepek.


Cepek po zápase přemýšlel i nad svou další kariérou v reprezentaci. Před zápasem o bronz prohlásil, že pokud Češi nezískají medaili, ukončí ji. Dnes už tak radikální nebyl. "Asi bych měl dodržet slovo, ale až čas ukáže, jestli to všechno přebolí. Florbal mě baví, v klubu určitě chci pokračovat. Ale v reprezentaci nevím, uvidíme i podle domluvy s trenérem," uvažoval Cepek.

Například Tomáš Trnavský už před turnajem oznámil, že mistrovství světa bude jeho poslední florbalovou akcí vůbec, o konci v národním týmu však přemítají i další muži z výběru kouče Zdeňka Skružného. "Tento šampionát pro mě byl obrovským zážitkem a vrcholem. Ale budu přemýšlet, jestli to nebyla moje poslední akce," dodal Zálesný.

Smutek ve tváři Aleš Zálesného Smutek ve tváři Aleš ZálesnéhoFoto Barbora Reichová SPORT

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud