František Prachař
14. prosince 2008 • 15:12

Ani heroický výkon Čechům na bronz nestačil

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchol, který je dohnal k slzám. Čeští florbalisté prohráli na mistrovství světa v boji o bronz, i když podali na domácí půdě v pražské O2 Aréně výkon na hranici možností. Švýcarům podlehli 4:5 v prodloužení.



Lesklé oči smutného týmu pak sledovaly revoluci Finů, kteří triumfem 7:6 rovněž v prodloužení poprvé v historii sesadili krále ze Švédska.

Florbal vyskočil z pytle, kde se schovávají opomíjené sporty. Finálový duel skandinávských gigantů sledovalo 14 208 diváků, což byla druhá nejvyšší návštěva v historii tohoto odvětví. „Byl to fantastický turnaj,“ řekl nejzkušenější český obránce Daniel Folta.

Čechy v duelu o bronz podpořilo 13 211 fanoušků. Dav ztichl ve chvíli, kdy na obří kostce pod střechou O2 Arény ukazovala časomíra 58 vteřin do konce prodloužení a Simon Stucki rozhodl svým druhým gólem v utkání. Obránce Tomáš Chrápek se v té samé sekundě zřítil v brankovišti, kde nehybně ležel několik minut. Jakmile vstal, bylo jasné, že mu celou dobu tekly slzy. Stejně dopadla většina českého týmu.

Bylo to k vzteku. Češi ze sebe vydali vše a stejně to nestačilo. Hráli lépe než v roce 2004, kdy získali senzační stříbro. Po sobotním semifinálovém nezdaru proti Finům (2:4), nenaplnili v rozhodujícím boji medailový sen. „Na hráče jsem hrdý, ale tohle bude bolet hodně dlouho,“ věděl hlavní trenér Zdeněk Skružný. V sobotu postavil do brány finského experta Davida Rytycha, včera velezkušeného Tomáše Kafku.

Sklíčený Radek Sikora na hrací ploše
Sklíčený Radek Sikora na hrací ploše

S oběma dvěma v kleci chyběl jen kousek k úspěchu. Kousek, kvůli němuž jsou čeští florbalisté stále považováni až za čtvrtou velmoc. Problém se jmenoval malá produktivita. „Porazil nás fakt, že jsme potřebovali na góly daleko více šancí. Moc jsme se nadřeli,“ hodnotil kapitán Radim Cepek, který byl během finálového víkendu bez bodu.

Přitom tým se včera dokázal vzepnout k úžasnému obratu. Z 1:3 otočil v poslední třetině na 4:3. Ale pak za dvacet vteřin nechal soupeře vyrovnat. Kafku, který tým držel, překonal střelou z dálky kapitán Matthias Hofbauer. Jeho bratr Christopher už předtím přidal dva zásahy.

„Vyrovnání zápas zlomilo. Byli jsme na koni a oni dokázali reagovat,“ řekl útočník Aleš Zálesný, jenž zařídil se spoluhráčem Radkem Sikorou tři góly. První však shodil fakt, že byl Sikora vyloučen za proběhnutí soupeřovou střídačkou během oslav. V přesilovce pak Švýcaři skórovali. I to určilo vývoj...

Zdrcení Čechů přebilo jen rozčarování Švédska. Šestinásobní a do včerejška jediní mistři světa padli. Po první třetině prohrávali 0:4, pak otočili na 6:4 a nakonec podlehli Finům 7:6. „Byl to jeden z nejbláznivějších zápasů mého života,“ líbal zlatou medaili hvězdný útočník „Suomi“ Mika Kohonen. Se spoluhráči dokázal na pátý pokus udolat dosavadní krále.

Jinak zůstaly florbalové pořádky beze změn. Češi kvůli tomu smutní. Další šanci na medaili dostanou až za dva roky v Helsinkách. I proto slzeli. „Já ale brečel jen v Ostravě během základních skupin, když jsem viděl, jak náš sport lidi strhnul,“ dodal Cepek.

Výsledek - o 3. místo:
Česká republika - Švýcarsko 4:5 v prodl. (0:1, 1:0, 3:3 - 0:1)
Branky a nahrávky: 40. Sikora (Fridrich), 52. Zálesný, 57. Sikora (Zálesný), 58. Skalík (Ostřanský) - 5. Ch. Hofbauer, 41. Ch. Hofbauer (Antener), 48. Stucki (Antener), 58. M. Hofbauer (Ch. Hofbauer), 70. Stucki (Cadisch). Rozhodčí: Bengtsson, Polverari (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2, navíc Sikora (ČR) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 13.211.

Sestavy:
Česká republika:
Kafka - Chrápek, Nesměrák, Garčar, Jakůbek, Folta, Slaný - Sikora, Fridrich, Zálesný - Ostřanský, Cepek, Kožušník - Novotný, Fojta, Richter - od 41. navíc Skalík. Trenéři: Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander.
Švýcarsko: Tönz - M. Gerber, Bichsel, Bill, Dysli, Kamaj, Flury - Ch. Hofbauer, R. Gerber, M. Hofbauer - Cadisch, Stucki, Antener - Zimmermann, Brunner, Mendelin - od 29. navíc Wanner. Trenéři: Peter Düggeli a René Berliat

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud