12. prosince 2008 • 15:59

Zázračný stroj Liberci nepomůže

Autor: nit
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Současné liberecké teploty těsně nad nulou by pro pořadatele lyžařského šampionátu nemusely být tragédií, kdyby měli k ruce nejmodernější zasněžovací přístroj, který je schopen vyrábět sníh i při letní teplotě.



Exkluzivní práva pro střední Evropu na něj paradoxně vlastní bývalý prezident mistrovství Roman Kumpošt.

Kumpošt: Liberec lze zasněžit >>>


„Stroj dokáže vyrábět technický sníh téměř při jakékoli venkovní teplotě až do třiceti stupňů Celsia,“ potvrzuje Kumpošt. „Zatímco dosud používaná sněžná děla rozstřikují do ovzduší drobné kapičky vody, které před dopadem zmrznou, přístroj vyrábí už přímo sníh.“

V záloze jsou kolečkové lyže >>>

Revoluční stroj je vysoký 10 metrů a jeho vnitřní průměr je přes tři metry. Vyrábí ho izraelská firma IDE, která letos na podzim zasněžila švýcarský ledovec Zermatt a rakouský Pitztal. Jeden přístroj dokáže za jediný den vyrobit 960 kubických metrů sněhu, stojí však dva miliony švýcarských franků (asi 33 milionů korun).

Šampionát se blíží. Nervozita. Zatím ne >>>

„Vyrobený sníh má hustotu mokrého jarního sněhu,“ vysvětluje Christen Baumann ze společnosti Zermatt Bergbahnen.

Liberecké mistrovství světa si každopádně bude muset vystačit se svými sněhovými děly. Dodací lhůta izraelského stroje je celý rok a i další možnosti už jsou zřejmě pryč.

„Na přemýšlení o aplikaci či zápůjčce dalších moderních technologií je nyní už pozdě,“ upozorňuje Kumpošt. „O tom by se muselo začít jednat v létě. Nyní zbývá už jen pár dní do zahájení šampionátu.“

Články odjinud


Články odjinud