Hynek Preisler
12. prosince 2008 • 15:38

Šampionát se blíží. Nervozita? Zatím ne

TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závody Světového poháru v severské kombinaci z programu už vypadly a počasí stále neumožňuje vyrábět umělý sníh v běžkařském areálu ve Vesci.



Naopak ve vyšší nadmořské výšce položeném skokanském areálu na Ještědu je sněhu dostatek a závody Kontinentálního poháru o příštím víkendu nejsou ohroženy. Co to všechno znamená pro sněhovou vyhlídku na únorové mistrovství světa v Liberci?

V záloze jsou kolečkové lyže >>>

Do začátku mistrovství světa v klasickém lyžování zbývá 68 dnů. A v běžeckém areálu ve Vesci je stále vidět tráva.

Zázračný stroj Liberci nepomůže >>>

„Máme relativně dost času. Pokud bychom byli ve stejné situaci v půlce ledna, tak by to bylo samozřejmě víc nervózní,“ uvedla prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.

Kumpošt: Vesec lze zasněžit >>>

Pořadatelé potřebují pro přípravu běžeckého areálu ve Vesci sedm dní celodenního zasněžování. Stejnou dobu jim pak zabere samotná úprava tratí.

Aby mohla ve Vesci běžet sněžná děla celý den, teplota musí klesnout alespoň na 2,5 stupně pod nulu. Závisí také na vlhkosti vzduchu a platí, že čím je větší vlhkost, tím větší mráz je potřeba. „Předpokládáme, že nám počasí umožní opět vyrábět umělý sníh v příštím týdnu, minimálně v noci,“ sdělil mluvčí pořadatelů mistrovství Zdeněk Soudný.

Jaká je dlouhodobější předpověď? Obecně by podle měsíční předpovědi mělo platit, že čím víc se bude blížit leden, tím víc by mělo být sněhu. Měsíční předpověď však s sebou nese riziko značných odchylek.

„Úspěšnost předpovědi už na sedm až osm dní klesá v průměru zhruba na sedmdesát procent,“ vysvětlil meteorolog z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem Martin Novák.

V případě nepřízně počasí mají pořadatelé připraveny nejrůznější krizové varianty. Umělý sníh budou tak jako tak vyrábět v Jizerských horách v Bedřichově a v Albrechticích. Sníh by do Vesce dovezli.

„V Bedřichově zatím všechen sníh roztál, v Albrechticích máme zhruba 300 kubíků,“ přiblížil včerejší stav Zdeněk Soudný. V případě největší nouze chtějí pořadatelé získat sníh pro mistrovství na parkovištích v krkonošských Horních a Dolních Mísečkách.

Problém se sněhem má jen běžecký areál ve Vesci, který leží pouze 450 metrů nad mořem, ve skokanském areálu na Ještědu je momentálně sněhu dostatek. Můstky téměř jistě příští víkend přivítají Kontinentální pohár ve skoku na lyžích.

Právě kvůli situaci ve Vesci museli pořadatelé před týdnem zrušit závody Světového poháru v severské kombinaci, které se měly v Liberci uskutečnit zítra a pozítří. Úsek severské kombinace po jeho zrušení přiznal, že konání Světového poháru v Liberci v prosincovém termínu považoval za velmi riskantní a od začátku ho odmítal.

„Je velké zklamání, že Liberec musel zrušit závody Světového poháru kvůli sněhu, zatímco všude po Evropě jsou podmínky pro lyžování dobré,“ řekla generální sekretářka FIS Sarah Lewisová německé agentuře SID.
Jak to bude vypadat za dva měsíce?

Články odjinud


Články odjinud