12. prosince 2008 • 04:03

Kaštan se zbláznil?

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motocyklový jezdec Ivo Kaštan pojede slavnou Rallye Dakar na neobvyklém stroji. Jeho speciálně upravený pit bike - Rahier Honda Mk2 bude nejmenší motorkou na startovním poli.



„Asi se zbláznil,“ mohli by si říct při pohledu na jeho maličký stroj soupeři. Kaštan se však na svoji jedenáctou Rallye Dakar vyloženě těší. „Je to taková hračka a já si hraju a bavím se. Je s tím opravdu ohromná legrace,“ culí se zkušený jezdec.

Ten věří, že náročný brazilský terén s pit bikem zvládne. „Jet s tímto nesmyslem Rallye Dakar je pro mě obrovská výzva a splněný sen,“ tvrdí Kaštan.

Rahier Honda Mk 2

Foto Blesk


Je to speciálně upravený pit bike – tedy zmenšenina motokrosové motorky. Kaštan ho pořídil za 75 tisíc korun a po téměř dvouměsíčních úpravách je hodnota motorky cca 300 tisíc. Je stavěná v retrostylu osmdesátých let. Obsah motoru je 146 ccm, váží 70 kg a jmenuje po idolu Ivo Kaštana Gastonu Rahierovi.

Osmnáctilitrová nádrž Honda XL 200. „Je to z roku 1982. Pořídil jsem ji na vrakovišti,“ říká s úsměvem Ivo Kaštan.

Každý závodník musí mít jako povinnou výbavu třílitrovou nádrž s vodou. Ta je umístěna pod sedadlem a není vidět.

Nejzajímavější částí je motor. Je to originál Honda, který byl vyroben na Filipínách a upravený v Německu. Je to nejdražší věc na motorce. Stál přibližně 3 500 euro.

Velkou zajímavostí jsou i kola. Obě jsou stejná, čtrnácti palcová. Obě mají stejné pneumatiky.

Vydlice pochází z Itálie. Je to speciální výroba Marzocchi.

Tabulka se startovním číslem 195 má atipický rozměr. Normálně by měla mít rozměr 25 x 30 cm, Kaštan však dostal výjimku. Takové tabulky se používaly na začátku osmdesátých let.

U řidítek má jezdec řadu přítrojů. Zajímavostí je sentinel, který upozorní závodníka na to, že ho dojíždí auto. Dále je tam převíječ itineráře, navigace a černá skříňka.

Články odjinud


Články odjinud