9. prosince 2008 • 02:00

Uhrin: Brno, nebo Rusko?

Autor: Jan Hrabálek
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohlo to být velké tsunami, které by zásadně otočilo děním ve fotbalovém Brně. Místo něj se však ambiciózním klubem přežene jen malý vánek. Majitelé klubu v čele s Romanem Prosem chystali velké změny.



Zatím to však vypadá, že se konat nebudou. Alespoň ne v tak velkém rozsahu. Podle dobře informovaných zdrojů měl exponované místo ředitele opustit Raděk Bělák, z klubové ikony Karla Jarůška se měl stát „pouze“ předseda představenstva a už ne sportovní ředitel, na odchodu je tiskový mluvčí Zdeněk Vlach.

„Až do tiskové konference vám k tomu žádné stanovisko nedám,“ potvrdil Roman Pros i včera, že zatím bude mlčet.

Jeho starostí číslo jedna je nyní hledání nového trenéra, který by byl schopen a ochoten řídit i sportovní úsek klubu. Jinými slovy, Pros hledá manažera anglického typu, jakým je Ferguson v Manchesteru či Wenger v Arsenalu. I z toho důvodu v Brně ukončili předchozí námluvy s Radkem Rabušicem, jenž byl v Prosově hledáčku nikoli na místo trenéra, ale „jen“ na pozici sportovního ředitele.

Dále čtěte:
Uhrin: Převažuje zahraničí >>>
Rada: Rosický je plný elánu >>>
Štajner: Byl bych za blbce >>>

První negativní odpověď dostal Pros od Vítězslava Lavičky. „Moc mě to mrzí, on by byl ideálním mužem pro to, co chceme v Brně vybudovat,“ řekl Pros po Lavičkově druhém odmítnutí Sportu během jednoho měsíce.

Po bývalém kouči Sparty se Pros upjal k Dušanu Uhrinovi mladšímu. Podle informací Sportu s ním byl v kontaktu ještě dříve, než vešel ve známost jeho konec v Rumunsku. „Nebudu to komentovat,“ reagoval Pros. „Mladší Uhrin se má do úterního rána rozhodnout, zda Brno bere či ne,“ říká dobře informovaný zdroj Sportu.

Další informační tok zase prozrazuje, že Uhrin má nabídky ze zahraničí a především z Ruska (viz rozhovor). Ekonomická a rovněž i fotbalová síla z Východu je pádným argumentem pro to, aby Uhrin řekl Brnu, podobně jako Lavička: Ne, děkuji.

Právě pod tíhou hledání nového trenéra zřejmě nedojde k avizovaným změnám, které prosákly na veřejnost a o nichž jako první informoval deník Sport. „Bělák zůstává dále ředitelem,“ tvrdí zdroj Sportu a dokonce se ozývají hlasy, že současný ředitel hledá pro Brno trenéra po vlastní linii. Karel Jarůšek bude v klubu působit jako garant sportovního chodu tak dlouho, než majitelé definitivně vyřeší otázku kouče a manažera.

Času mají relativně dost. I kdyby odmítala jedna osobnost za druhou, tak v záloze je Aleš Křeček. Mladý, perspektivní (a dosud prozatímní) kouč, který by se vůbec nebránil pozici prvního trenéra v 1. FC Brno.

V současné době se podle Sportu jeví tato varianta jako nejpravděpodobnější.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud