7. prosince 2008 • 13:18

Berdych: Mám na první desítku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do první desítky světového žebříčku se chce pod vedením nového trenéra vrátit v příštím roce nejlepší český tenista Tomáš Berdych.



Jeho dlouholetý kouč Jaroslav Navrátil ukončil spolupráci z časových důvodů a Berdych se v minulých dnech začal připravovat na novou sezonu s Tomášem Krupou, jenž dříve trénoval Radka Štěpánka.

"Velká změna je zejména ve věkovém rozdílu mezi Krupou a panem Navrátilem. Z tohoto pohledu bude asi spolupráce vypadat trochu jinak. Přál bych si, aby byla co nejlepší," řekl Berdych v Přerově po sobotním slavnostním vyhlášení ankety Zlatý kanár, kterou počtvrté za sebou vyhrál.

Dále čtěte:
Dojde Tomáš Berdych až na vrchol? ›››
Berdych opět vyhrál anketu Zlatý kanár ›››

Dvacátý hráč světa očekává, že se změna trenéra projeví nejdříve po dvou až třech měsících. "Možná i po delší době. Tenis není sportem, v němž se ze dne na den dá něco změnit," míní někdejší devátý hráč žebříčku ATP.

Krupu oslovil už jednou, v době kdy byl teprve nadějným juniorem. Tehdy začínající trenér nabídku odmítl a dal přednost zkušenějšímu Štěpánkovi. Oba si ale dveře k případné spolupráci nezavřeli a nyní se domluvili.

"Tenkrát si zřejmě na spolupráci se začínajícím hráčem nevěřil. Znám jej dlouho, potkávali jsme se na turnajích. Stejně jako pan Navrátil má obrovské zkušenosti, proto jsem rád, že to takto dopadlo. V českém tenisu není mnoho koučů, kteří by měli zkušenosti s jeho vrcholovou podobou," uvedl Berdych. Uvažoval i o zahraničním kouči, úskalí ale podle něj bylo v odlišné mentalitě.

Práce pod vedením nového trenéra znamená pro Berdycha současně i významný impulz. Očekává jinou skladbu tréninku i systém přípravy. A také možná přechod k útočnějšímu tenisu. I když není vyložený obranář, který spoléhá na spoustu výměn a hodně běhá, v útočném pojetí má rezervy.

"Každý trenér je jiný, ale v globálu jdou všichni za stejným cílem. Je to jen otázka rozhodnutí. S novým koučem mám zkušenosti teprve necelý týden, takže nemohu dělat závěry," podotkl Berdych, jenž si nyní zvyká na jiné rakety. Od nich si žádné zlepšení neslibuje.

"Jedná se pouze o malé nuance. Nyní se touto změnou pomalu prokousávám. Spíše si slibuji zlepšení od stylu tréninku a možná i Krupova kouzla. Záleží na tom, jak k sobě lidé padnou. Trenér Navrátil ale určitě nedělal svou práci špatně."

Navrátil bude dohlížet na přípravu nadějných tenistů v Prostějově a zůstává nehrajícím kapitánem daviscupového týmu.

Model přípravy se pro Berdycha až odletu do Austrálie nezmění. Za sebou už má odpočinek po minulé sezoně a kondiční přípravu ve Vysokých Tatrách. Jedinou malou změnou bude, že tenisový rok začne už na turnaji v Brisbane.
Uplynulá sezona byla pro Berdycha hodně netypická a prošel si při ní takřka vším.

Slávou, zraněním při březnovém Davis Cupu v Moskvě, dlouhou rehabilitací, výkonnostním propadem i ústupem na žebříčku a následně i pomalým návratem na bývalé pozice. Psychicky mu hodně pomohlo vítězství v silně obsazeném turnaji v Tokiu.

"Podařilo se mi tam porazit hráče z první desítky. Dokázal jsem si, že mám na to, abych se mohl v současném stavu dostat alespoň k desítce. A při tvrdé práci a dřině by mohl být výsledek ještě lepší," nastínil Berdych nejbližší cíle.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud