6. prosince 2008 • 17:01

Svěrkoš přestupuje z Ostravy do Sochaux

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE, VIDEO - Fotbalový reprezentant Václav Svěrkoš bude hrát francouzskou ligu za FC Sochaux. Pětadvacetiletý ostravský útočník a loňský král ligových střelců se dnes s klubem dohodl na smlouvě na tři a půl roku.



Smlouvu podepíše v lednu. ČTK to řekl mluvčí ostravského celku Igor Bruzl. Baník by měl podle neoficiálních informací na prodeji hráče vydělat zhruba dva miliony eur (přes 51 milionů korun).

Dlouhodobý zájem Sochaux o Svěrkoše dnes vyústil ve finální dohodu. Ostravský kanonýr se od ledna stane hráčem předposledního celku francouzské ligy. Na podmínkách přestupu se kluby i hráč domluvili během třídenní inspekce, kterou Svěrkoš v doprovodu svého agenta Gerharda Pöschnera a zástupce Baníku Tomáše Petery v Sochaux absolvoval.

Jediný gól, kterým rozhodl o výhře nad Švýcarskem




"Z návštěvy klubu a prohlídky města mám jenom výborné dojmy. Přesvědčil jsem se na vlastní kůži, že v Sochaux všechno funguje na vysoké úrovni. Problémem je jenom to postavení v tabulce, ale kdybych nevěřil, že na jaře soutěž zachráníme, vůbec bych sem nešel," řekl ČTK Svěrkoš.

PŘEČTĚTE SI:

Svěrkoš? Do Sochaux už ve čtvrtek ›››


Svěrkoš: Z Baníku asi do Sochaux ›››

Svěrkoš: Radost, radost to byla ›››

I kdyby však Sochaux spadlo do druhé ligy, Svěrkoš se výkonnostního propadu bát nemusí. Součástí připravené smlouvy je výstupní klauzule, která fotbalistu v případě sestupu učiní volným hráčem. "Já jdu ale Sochaux pomoct k záchraně, nepřipouštím si nic jiného. Nerad bych z klubu odcházel za takových okolností," uvedl Svěrkoš.

Václav SVĚRKOŠ
Narozen: 1. listopadu 1983
Post: útočník
Gambrinus liga: 87 zápasů/ 36 gólů
Reprezentace: 6 zápasů/ 1 gól
Kariéra: Ostrava (2001 - 2003), Mönchengladbach (2003 - 2006), Hertha (2006), Mönchengladbach (2006 - 2007), Austria Vídeň (2007), Ostrava (2007 - 1/2009), Sochaux (1/2009 - ?)
Stav: svobodný; přítelkyně Jana, dcera Nina
Ostatní: letos v létě odmítl několik nabídek na přestup a nakonec couvl i od přestupu do Saturnu Moskevská oblast, s nímž už byl téměř na všem domluven; v září dostal pokutu 80.000 korun za napadení protihráče Antonína Rosy po skončení zápasu s Teplicemi.


Po roce a půl v Ostravě se tak Svěrkoš znovu vrací do zahraničí. Kanonýr, který do Baníku přišel loni v létě restartovat svou uvadající kariéru po nevydařeném závěru angažmá v Borussii Mönchengladbach, na Bazalech znovu ožil a během svého posledního působení za tým nastřílel v 38 ligových zápasech 22 gólů.

Sochaux je po Mönchengladbachu, Hertě Berlín a Austrii Vídeň jeho čtvrtým zahraničním klubem.

"Francouzská liga je nepochybně kvalitní. V poslední době jsem ji občas sledoval a vím, že v ní hrají velmi silné týmy, a nejsou to jen ty nejznámější jako Lyon, Marseille nebo Bordeaux. Ani Sochaux nehrálo špatně v zápasech, které jsem viděl, jen neproměňovalo šance," uvedl Svěrkoš.
V euforii běžící Václav Svěrkoš
V euforii běžící Václav Svěrkoš

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud