Jiří Punčochář
5. prosince 2008 • 07:00

Vaidišová unikla teroristům a věří józe

TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na konci roku, který jí přinesl mnoho zranění, bolesti, neúspěchů a propadu na žebříčku, se tenistka Nicole Vaidišová vedle tréninku a regeneraci také usilovně věnuje józe a meditaci.



Svěřila se s tím na nedávné návštěvě Indie, kde propagovala svého sponzora a jeho novou kolekci sportovních šatů. Věří, že jóga jí pomůže zpět mezi nejlepší.

V indické Bombaji přespávala v hotelu Taj Mahal jen několik dní před tím, než právě tam zaútočili teroristé a povraždili řadu turistů. Skutečný Tádž Mahál, slavný pomník lásky, klidu a pohody, navštívit kvůli nedostatku času nestihla.

„Přála bych si, abych k tomu měla příležitost, tak snad se to podaří brzy někdy příště. Vždycky, když jsem v nové zemi, ráda se dozvím něco o místní kultuře,“ vyprávěla Vaidišová indickým novinářům, které její sponzor sezval na propagační akci.

Zatímco její přítel Radek Štěpánek odcestoval z dovolené v Thajsku na Turnaj mistrů do Šanghaje, ona zamířila do několika indických měst za reklamními povinnostmi.

Dále čtěte:
Po svatbě tě zabiju, Mášo Šarapovová >>>

Sampras: Ožením Štěpánka s Vaidišovou >>>
Navrátilová dovádí jako juniorka >>>

Co všechno tam na sebe prozradila? Například to, že její zraněné zápěstí už je skoro uzdravené, ale ještě nezačala s klasickým tenisovým tréninkem. Na novou sezonu bude jako obvykle trénovat na Floridě. Věří, že v lednu se postaví na start Australian Open v plné síle.

„Jsem skutečně šťastná, že mohu rok 2008 nechat za sebou,“ oddechla si 41. hráčka žebříčku. Aby se vrátila do kondice, věnuje se nejen rehabilitaci, ale také józe a meditování. Jóga patří mezi její koníčky už dlouho a teď ji praktikuje o to častěji, že jí pomáhá najít rovnováhu.

„Nejsem úplný fanatik. Dělám to hlavně pro svůj klid a pohodu. Doba je hrozně rychlá a hektická, jóga pomáhá k uklidnění. Vždycky se sejdeme s několika kamarádkami a relaxujeme,“ povídala Vaidišová v Indii.

Na téma jóga a tenis byla sepsána řada publikací. Zatím posledním ze světové špičky, kdo propadl józe, je britský zázrak Andy Murray. Ten přiznal, že mu pomohla například k výhře nad Rogerem Federerem, když se potřeboval uklidnit.

Už v roce 1975 si meditováním pomáhal Arthur Ashe a při finále na French Open si dával ručník přes hlavu, aby se mohl lépe soustředit na svoje dýchání.

„Soustředím se na to, abych byla psychicky silnější a odolnější,“ přiznala Vaidišová, někdejší 7. hráčka světa a semifinalistka grandslamových turnajů. „Tehdy jsem byla mladá a málo zkušená. K vyhrávání grandslamů musí být člověk opravdu hodně silný a hrát dobře,“ řekla v Indii.

Tamním novinářům pověděla, že na Floridě, kde nyní trénuje, jí chybí rodina a Praha. Díky tomu, že je nezávislá a ráda cestuje, však samotu snadněji překonává. Navíc se prý do Prahy snaží jezdit co nejčastěji.

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud