3. prosince 2008 • 12:55

Svěrkoš? Do Sochaux už ve čtvrtek

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezůstane jen u Necida. Gambrinus ligu v zimě s velkou pravděpodobností opustí po slávistickém útočníkovi i další čarostřelec a člen ideální jedenáctky deníku Sport. Ostravský kanonýr Václav Svěrkoš.



Klub s jeho přestupem do Sochaux souhlasí, nyní zaleží, jestli kývne i hráč...
Vypadá to však, že se s předposledním celkem francouzské ligy dohodne.

Loučení s Bazaly si Svěrkoš pro jistotu užil již v pondělí. I z toho důvodu byl tři minuty před koncem duelu s Jabloncem střídán. „Těšil jsem se, že se s diváky nějakým způsobem rozloučím,“ pravil ostravský forvard a poté prozradil, že nejspíš zamíří do Sochaux.

PŘEČTĚTE SI:

Svěrkoš: Radost, radost to byla!

Kauza Svěrkoš: škrcení nebo divadlo?

Svěrkoše lovilo Sochaux

Svěrkoše chtějí ve Francii

Včera to potvrdili i zástupci Baníku. „V tuto chvíli je situace taková, že kluby si vzájemně sdělily své představy. Vypadá to, že naše požadavky by francouzská strana dokázala splnit,“ uvedl Igor Bruzl, tiskový mluvčí třetího celku ligy.

Podle neoficiálních informací by se přestupová suma měla pohybovat okolo dvou milionů eur (něco přes padesát milionů korun).

SOCHAUX
Rok založení: 1928

Klubové barvy: žlutá a černá

Stadion: Stade Auguste Bonal (kapacita 20 000, v tomto ročníku nejsou návštěvy pod deset tisícovek)

Úspěchy: vítěz ligy (1935, 1938), vítěz Francouzského poháru (1937, 2007), vítěz Ligového poháru (2004)

Zajímavost: V klubu už zůstala česká stopa. V poválečné éře působil v Sochaux jako hráč Ludvík Dupal, rodák z Duban nedaleko Pardubic. Na začátku šedesátých let Dupal tým vedl v roli kouče.

Nyní už záleží na samotném hráči. Ten se patrně už ve čtvrtek přesune do Sochaux, městečka s pouhými pěti tisíci obyvateli (!) nedaleko hranic se Švýcarskem, kde si prohlédne zázemí klubu a domluví se na podmínkách smlouvy.

Situaci mírně komplikuje jen současné postavení Sochaux v ligové tabulce. To je momentálně na sestupové příčce a na místo zaručující záchranu ztrácí dva body. Český útočník by se však nerad po půl roce v nejvyšší francouzské soutěži stěhoval o patro níž.

"Chci se udržet v národním týmu a z druhé ligy by to nebylo moc reálné,“ uvedl pro ČTK Svěrkoš. Na jeho případný požadavek, aby kontrakt platil pouze pro první ligu, zase vzhledem k přestupové částce nemusí přistoupit Sochaux...

Dvojnásobný mistr Francie (ještě z předválečných let) projevuje o reprezentačního šutéra zájem dlouhodobě. Konkrétní nabídku Baníku předložil již v létě. „Tehdy to však bylo tři dny před uzavřením přestupového okna. Bylo to rychlé na nás i na Vaška,“ líčí Bruzl.

Od té chvíle ovšem zájem neustal, naopak zrál. Představitelé francouzského klubu reprezentačního forvarda jezdili pravidelně sledovat i do Ostravy. Podle některých zdrojů ještě snahu získat pětadvacetiletého střelce neuťal ani ruský Saturn MO.

V euforii běžící Václav Svěrkoš
V euforii běžící Václav Svěrkoš


V jeho případě už ovšem Svěrkoš řekl jasné „ne“ v létě. Na ostravský klenot se údajně vyptávali i zástupci španělských klubů, nikdy se však nejednalo o konkrétní nabídku.

Pro Svěrkoše by nebylo zahraniční angažmá ničím novým. Vyzkoušel si už dres Mönchengladbachu, Herty Berlín a Austrie Vídeň. Po nezdaru se ovšem před rokem a půl vrátil zpět do Ostravy. Opustí Gambrinus ligu podruhé?

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud