1. prosince 2008 • 22:07

Pistolník servíroval výhru

Autor: Sport - Jan Jaroch
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE - Radek Štěpánek nedosáhl na triumf nad vítězem rekordních čtrnácti grandslamových turnajů Petem Samprasem. V dnešním exhibičním duelu podlehl legendárnímu Američanovi 1:2 na sety.



Sampras - Štěpánek
Sampras - Štěpánek

 

Ahoj Praho, pozdravil vychovaně Pete Sampras. Nejúspěšnější hráč tenisových dějin se i šest let po konci kariéry představil poprvé v Česku. A vítězně.

Dojde Tomáš Berdych až na vrchol? >>>


Za stavu 1:1 na sety řešil osud exhibice v pražské O2 Areně s Radkem Štěpánkem supertiebreak. Ten si přivlastnil čtrnáctinásobný grandslamový vítěz v poměru 10:6. A tleskalo mu téměř 11 tisíc diváků.

Nejdražší sportovec, který kdy přiletěl do Česka, nezklamal. Pět milionů korun stála exhibice se Štěpánkem, americký šampion z toho bral do kapsy tři. A snažil se odvést dobrou práci.

V supertiebreaku šli hráči poprvé do sebe na sto procent. A se svojí reputací v sázce Sampras ukázal, že by stále mohl i v sedmatřiceti letech patřit k elitě mezi profesionály.

Jedno eso. Další servis ohýbá Štěpánkovi raketu v ruce.

Pak zase eso. Celkem jich bylo v Samprasově podání deset.

A výsledek? 6:4, 3:6, 10:6.

„Podání mu letí pořád neskutečně,“ smekl Štěpánek, jenž čelil síle čtrnácti grandslamových titulů, 64 vyhraných turnajů a 286 týdnům na postu světové jedničky.

„Diváci byli skvělí, hned bych si je vzal domů do Ameriky,“ děkoval o sedm let starší Sampras publiku. „A bylo mi potěšením hrát s takovým borcem jako je Radek,“ nešetřil komplimenty.

Suchar, zvláštní patron? Sampras v Praze ukázal, že po kariéře už na něj tahle nálepka tak docela nesedí. Na kurtu se odvázal hlavně ve chvílích, kdy se snažil diskutovat o výrocích s rozhodčími.

„Welcome to Prague,“ pokřikoval na něj Štěpánek po prvním sporném míči, kdy Američan nevěřícně pokládal tenisák dvacet centimetrů za základní čáru, aby určil místo dopadu. Óóó, běsnil zase po upřeném esu na konci duelu. „Bylo frustrující, když muži mého věku pískali rozhodčí takové auty,“ říkal.

V klíčových chvílích se teatrálně křižoval a zdvihal oči v sloup. Pomoc shůry ale proti 27. tenistovi planety nepotřeboval. Jistě, nohy už nejsou tak lehké jako dřív, umění ale zůstalo.

Kdyby se udělovali fiftýny za showmanství, jasně by přesto dominoval český tenista. Chlapík přezdívaný v tenisovém světě „Červ“ měl triků plný zásobník. Zkoušel podávat šesti tenisáky najednou, při výměně stran si zatančil s dámou, utíral Samprasovi základní čáru, líbal čárovou rozhodčí.

Ve druhém setu se převlékl z dresu s vlajkou do pruhovaného rozhodcovského trika. A když mu Pistolník nastřílel dvě esa po sobě, vyfasoval nejdřív žlutou a pak červenou kartu. Evropskému fotbalu ale Američan zřejmě moc nerozumí, bez mrknutí oka pokračoval v zápase dál.

„Nikdo mi nepomáhal, všechno bylo z mojí hlavy. Snažil jsem se lidi bavit, protože i já mám rád zábavu,“ líčil Štěpánek, který už dnes odlétá na Floridu za přípravou.

To Sampras ještě v pondělí v noci usedl na palubu soukromého tryskáče a nabral směr Londýn, kde ho v Royal Albert Hall čeká prestižní Masters veteránů.

Jeden dárek ale českému tenistovi v Praze ještě nechal. „Po zápase za mnou přišel a řekl mi, že hraju tenis, jako už jenom málo lidí. Prý mám vytrvat a přinese mi to úspěch. Neskutečně mě to potěšilo,“ přiznal Štěpánek.

A ani ho nemuselo mrzet, že se nestal pátým českým přemožitelem legendárního Pistolníka...

 

Letošní exhibice Samprase

Tommy Haas únor San Jose 6:4, 6:2
Roger Federer březen New York 3:6, 7:6, 6:7
Dominik Hrbatý listopad Bratislava 6:3, 7:5
Radek Štěpánek prosinec Praha 6:4, 3:6, 10:6
Články odjinud


Články odjinud