1. prosince 2008 • 15:22

Vybere si Sundin znovu Toronto?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budoucnost švédského hokejového útočníka Matse Sundina je stále nejasná. Podle posledních náznaků však lze ze seznamu případných působišť sedmatřicetiletého centra v zámořské NHL škrtnout Toronto.



Myslí si to alespoň Brian Burke, jenž byl před několika dny jmenován prezidentem a zároveň generálním manažerem Maple Leafs.

Burke se se Sundinem nedávno setkal a získal dojem, že by se švédský útočník raději připojil k týmu s většími šancemi na zisk Stanleyova poháru. "Nemyslím si, že odpovídáme profilu týmu, který hledá," řekl Burke zámořským novinářům po svém sobotním oficiálním nástupu k Javorovým listům.

Sundin v Torontu odehrál třináct sezon. Vedle tradičního kanadského hokejového města už působil jen v Québeku, a to čtyři ročníky po příchodu do prestižní soutěže. V současnosti je volným hráčem; po skončení minulé sezony přehodnotil myšlenky na konec kariéry, posledních několik týdnů se připravoval na návrat v Los Angeles a o jeho služby je mnoho zájemců.

Burke má s podobnou situací velmi dobré zkušenosti z pozice generálního manažera Anaheimu, kdy mezi ukončením kariéry a pokračováním v dresu Ducks váhali Teemu Selänne a Scott Niedermayer.

Nový šéf Toronta se domnívá, že nemá smysl na hráče nijak tlačit. "Na Matse Sundina se snesla spousta kritiky, že se stále ještě nerozhodl. Po svých zkušenostech s tím ale nemohu souhlasit. Radši tu však budu mít hráče, který má jasno o tom, co dělá, než někoho, kdo hraje na půl plynu a jen si vyzvedne šek," prohlásil Burke.

Vzápětí však nezapomněl dodat, že v Sundinově případě řeč peněz nehraje až takovou roli. "Není to o penězích. Vždyť nepodepsal smlouvu na 10 milionů ročně," připomněl Burke nabídku na dvě sezony, kterou zkušenému útočníkovi předložil Vancouver.

Sundin byl od roku 1997 kapitánem Toronta, poté co převzal kapitánské "céčko" po Dougu Gilmourovi. Přestože se za celé své období u Maple Leafs nepřehoupl ani jednou přes hranici 100 nasbíraných bodů, provázely jeho působení spolehlivé výkony a průměrně kanadský bod na zápas.

Odpovídají tomu i jeho celkové statistiky v NHL. V 1305 odehraných zápasech nasbíral 1321 bodů za 555 branek a 766 asistencí. Na Stanley Cup ale marně čeká.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud