27. listopadu 2008 • 16:38

Za Jandou přijel i kouč Bajc

Autor: nit
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý nejlepší skokan světa je na startu sezony, před kterou mu po dvou letech opět pomáhal slovinský kouč Vasja Bajc. A podle zpráv z tréninku se reprezentant opět vrátil do formy.



„Jestli jsem pookřál? Použiju hlášku z Černých baronů: Definujte mi slovo pookřál,“ říká Janda.

Jeho návrat do skokanské špičky je zatím podpořen tréninkovými skoky, kterými podle expertů předčil rakouskou i norskou konkurenci. Nová fáze spolupráce mezi Jandou a Bajcem jde zatím podle plánu.

„Určitě se cítím líp. S Vasjou jsme si vždycky seděli. Vyhovoval mi jeho systém, jeho mentalita, jeho chování,“ vysvětluje Janda. „Jsme super kamarádi. Vasja je v přípravě ras. A to mi sedí.“

Koudelka: Doma chci mít medaili ›››

Janda přes léto trénoval v reprezentačním B-týmu pod vedením Davida Jiroutka a často si pro rady jezdil k Bajcovi. Slovinský odborník je už ve finském Kuusamu, kde dnes začíná kvalifikačním závodem nový ročník Světového poháru.

„Vyloženě si padli do oka,“ všímá si další reprezentant Roman Koudelka. „Vasja je tvrdej a to Kuba potřebuje. Najednou jim to jde. Kuba byl odjakživa zvyklý dřít. A s Vasjou tvrdě maká. Získal sebevědomí. A když někomu věří, pak to musí fungovat.“

V Kuusamu si tak národní mužstvo poprvé vyzkouší nový systém. Reprezentačním trenérem sice nadále zůstal Rakušan Richard Schallert, ale o Jakuba Jandu se má podle dohody i při závodech starat Vasja Bajc.

„Oba se mezi sebou baví, Vasja je komunikativní typ,“ vysvětluje Janda. „Pozdraví se, pokecají. Ale nevím o čem. Němčina není moje nejsilnější stránka. Ani jejich rozhovory neposlouchám.“

První Bajcova spolupráce s Jandou skončila fantastickými úspěchy. Janda vyhrál Turné čtyř můstků, Světový pohár a získal dvě medaile na mistrovství světa. Letos jde do začátku sezony s daleko skromnějšími cíli.

Články odjinud


Články odjinud