27. listopadu 2008 • 14:46

Vestci zatím chybí sníh

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě zhruba tři dny silných mrazů potřebují pro přípravu běžecké tratě pořadatelé Světového poháru v severské kombinaci, který se uskuteční 13. a 14. prosince v Liberci.



Závody budou poslední velkou generálkou před únorovým a březnovým mistrovstvím světa v klasickém lyžování. V nejhorším by v areálu ve Vesci stačil k uspořádání závodů okruh dlouhý 1,5 kilometru. Novinářům to dnes řekl sportovní ředitel libereckého šampionátu Michal Lamplot.

"Minulý týden jsme ve Vesci spustili zasněžovací systém. Napadl tam také přírodní sníh. Zima ale přišla rychle, půda ještě není dostatečně promrzlá a při současné oblevě sníh taje i zespodu," dodal Lamplot. Rozhodnutí o osudu Světového poháru v Liberci musí padnout do 6. prosince. Na skokanském můstku pod Ještědem leží mnohem více sněhu než ve Vesci a problémy s ním tam s velkou pravděpodobností nehrozí.

Sněžná děla stříkala ve Vesci umělý sníh na hromady, kde vydrží delší dobu než na trati. Na okruh by ho pak navážela technika. Pokud by se do Liberce vrátila zima s mrazy hluboko pod nulou a sněžením, závodili by sdruženáři ve Vesci na okruhu dlouhém 2,5 kilometru.

"Dostáváme dvakrát týdně předpověď počasí z Českého hydrometeorologického ústavu speciálně pro Ještěd a pro Vesec. Jaké teploty budou v týdnu před 6. prosincem, není ale ještě jisté. Počasí se může ve srovnání s předpovědí změnit. Třeba nyní mělo hodně mrznout, ale přišla obleva," konstatoval Lamplot. S navážením sněhu z Jizerských hor pořadatelé Světového poháru v severské kombinace nepočítají.

Pokud se závody podaří připravit, začnou již v pátek skokanským tréninkem a zkušebním kolem. Kdyby se v sobotu odpoledne nemohlo na Ještědu skákat kvůli větru, platily by před během na 10 kilometrů skokanské výsledky z pátečního zkušebního kola. Sobotní skok odstartuje ve 12:00 a běh v 15:00. V neděli se začne skákat v 11:45 a běh má start v 15:00.

Články odjinud


Články odjinud