Karel Häring
24. listopadu 2008 • 19:07

Sparta se topí v krizi. Padla i v Jablonci

TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak hluboké je dno současné krize pražské Sparty? To už si nikdo netroufne odhadnout. Každopádně včera se zavrtala opět o kus hlouběji. V Jablonci prohrála 0:1 a připsala si už pátou porážku v sezoně.



Klubko radujících se jabloneckých hráčů a zklamaný Jaromír Blažek
Klubko radujících se jabloneckých hráčů a zklamaný Jaromír Blažek
O tom, že na Slavii ztrácí v polovině soutěže dvanáct bodů rozhodl ve 41. minutě David Lafata.

Byla to jedna z nejhezčích gólových kombinací sezony. Klapka poslal balon do vápna Michálkovi, ten už mohl z výhodné pozice střílet, ale uviděl nabíhajícího Lafatu a předložil mu přihrávku, ze které musel skórovat. Bývalý reprezentační útočník se trefil počtvrté v sezoně.

Na Spartu to v dohrávce 15. kola stačilo, Letenští prodloužili sérii utkání venku bez výhry na pět – z toho čtyřikrát prohráli. „Je to příjemná tečka za domácí podzimní sezonou. Porazit Spartu je pro každý tým i trenéra úspěch, nehledě na to, v jaké stavu se soupeř nachází,“ cenil si tří bodů trenér Jablonec František Komňacký.

Jeho protějšek Jozef Chovanec upustil od zařazování mladíků do sestavy. Kúdela seděl na lavičce, Zeman s Krobem do Jablonce ani necestovali. V základní sestavě se poprvé od utkání 10. kola v Plzni objevil stoper Kučera, Matušovič chyběl kvůli zranění ještě o kolo déle. Návrat po sedmi kolech si prožil levý bek Had.

Jen pro zajímavost, ze sestavy, která zvítězila v Jablonci přesně před rokem 2:0, není ve Spartě sedm hráčů tehdejší základní sestavy. A jediný ze včerejší jedenáctky, kdo hrál i před rokem, je Kladrubský.

Jak si pozměněná Sparta počínala? Krok držela prvních pár minut, ale pak se úplně vytratila.

Převaha aktivního a běhavého Jablonce začala sílit, už ve 22. minutě mohl jít do vedení, kdyby Klapka lépe umístil svou hlavičku po krásném Michálkově centru.

Obrana Sparty se poté stále častěji dostávala pod tlak. Před Lafatou odvracel v 38. minutě v poslední chvíli Voříšek na roh. Obraz hry hostů byl tak mizerný, že zhruba stovka fanoušků Sparty se zahřívala skandováním „Remíza je dobrý výsledek...“

Od svého týmu neviděli směrem dopředu vůbec nic. Letenští dokázali udržet míč na kopačkách tak pět vteřin. Stupeň nebezpečí – nula. A tři minuty před přestávkou přišel spravedlivý trest.

Po změně stran nebyla dlouho vidět žádná zajímavější akce. Protože se Jablonec hlavně soustředil na bránění výsledku a hra Sparty se přece jen malinko rozhývala, začali se hosté přibližovat ke Špitově brance.

V 70. minutě zasáhl v poslední chvíli před střídajícím Holendou Pavlík, o chvíli později zblokovala obrana Slepičkův pokus. Do největší šance pak pustil hosty domácí Hamouz, když pokazil malou domů a musel nahánět unikajícího Holendu. Jeho střelu výborně zlikvidoval Špit.

Na poslední deset minut hry poslal Chovanec na trávník i třetího útočníka Doška. Ani s ním se Sparta vyrovnání nedočkala. Její marnost symbolicky dokreslil Holenda v 90. minutě, kdy z nadějné pozice ve vápně vystřelil směrem k rohovému praporku.

Fanoušci hostů v průběhu druhé půle zpívali „Po roce Vánoce, Vánoce, přicházejí...“ Pro Letenské ale moc šťastné a veselé nebudou. Někteří z nich uvidí výpovědi.

Baumit Jablonec - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 41. Lafata.
Rozhodčí: Jech - Ubias, Mencl. ŽK: Kladrubský, Kušnír, Hušek (všichni Sparta). Diváci: 2022.

Sestavy:
Jablonec: Špit - Zábojník (59. Krejčí), Pavlík, Huber, Hamouz - Michálek, Loučka, Klapka, Žofčák - Klapka (90.+1 Hesek) - Lafata (88. Homola). Trenér: Komňacký.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Voříšek, Kučera, Had (83. Došek) - Hušek - Kušnír, Vacek (72. Pečnik), Berger, Matušovič (46. Holenda) - Slepička. Trenér: Chovanec.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud