Pavel Novotný
25. listopadu 2008 • 02:00

Český tenis? Připravte se na špatné časy

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, VIDEO - Tenisová daviscupová sezona roku 2008 s definitivní platností zatáhla oponu. Španělští tenisté si zajistili i bez světové jedničky Rafaela Nadala zisk své třetí salátové mísy v historii a usadili se na trůnu pro nejlepší tenisový tým světa. A Česko?



"Máte vynikající tým a letošní rok můžete vyhrát celý Davisův pohár," takové lichotky si na český celek valily z úst belgických novinářů během utkání prvního kola Davisova poháru. Krásně se to poslouchá. A proč tomu i nevěřit. Zvláště když v máte v týmu Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka a kvalitní deblisty Lukáše Dlouhého s Pavlem Víznerem. Není to ideální složení pro potencionálního budoucího vítěze?

Španělsko vítězem Davisova poháru >>>

Čeští tenisté začali proroctví belgických odborníků naplňovat s velkou chutí. V únorovém duelu v Ostravě si bez větších problémů poradili se snaživým belgickým soupeřem především díky dvojici Berdych - Štěpánek, která se postarala o všechny tři vítězné body. Na konečných 3:2 Belgie snížila až závěrečný nedělní den, kdy již bylo o výsledku rozhodnuto.

A tak se výkvět české tenisové školy směle rozjel k dalšímu soupeři, kterým byl silný tým Ruska v čele s vynikajícím Davyděnkem. A ani tady rozhodně ostudu neudělal. Rozhodující bod pro domácí zajistil favoritovi až v nedělní dvouhře Davyděnko, kterému v pátém setu vzdal za vyrovnaného stavu kvůli zraněnému kotníku Berdych.

Tomáš Berdych v souboji s Maratem Safinem

Pojďme se však podívat na český mužský tenis poněkud blíže. Zjistíme, že na obzoru budoucnosti se objevují poměrně černé mraky. Pravda, můžeme i nadále počítat s Tomášem Berdychem, který ve svých třiadvaceti letech pravděpodobně ještě nenechal rozzářit svoji hvězdu do nejjasnějších barev.

Ani v současnosti osmadvacátý hráč světa Radek Štěpánek rozhodně neprokazuje špatnou výkonnost. Faktem však je, že rodákovi z Karviné je třicet let a očekávaná náhrada? Zapomeňte. Dalšího tenistu s označením CZE za jménem naleznete až na 84 pozici světového žebříčku v podobě Ivo Mináře. To je vše! Ve druhé stovce objevíte sedm českých tenistů, ale jen velký optimista by v nich hledal budoucí hvězdy bílého sportu.

Osmatřicetiletý zkušený deblista Pavel Vízner svoji tenisovou pouť v brzké době uzavře a Lukáš Dlouhý? Pětadvacetiletý rodák z Písku je kvalitním hráčem pro čtyřhru, ale 151 pozice ve dvouhře příliš nadějně také nevypadá. I když poslední jeho výsledky přeci jen vlévají do srdcí českých fanoušků špetku optimismu. Že by tady rostla nová star našeho tenisu?

Tomáš Berdych
Tomáš Berdych

Československý daviscupový tým se ze zisku salátové mísy radoval před dlouhými 28 lety, kdy v čele s legendárním Ivanem Lendlem, Tomášem Šmídem, Janem Kodešem a Pavlem Složilem zatím naposledy zvedl nad hlavu vzácnou trofej. A pokud se našim tenistům nepovede vyhrát nejstarší tenisovou týmovou soutěž než řekne své poslední tenisové sbohem Radek Štěpánek, je dost pravděpodobné, že napodobit své předchůdce se na dlouhou dobu stane uzavřenou kapitolou.

Hvězdy typu Ivana Lendla, Tomáše Šmída, Petra Kordy, Karla Nováčka  či Jiřího Nováka definitivně zmizely v neúprosném toku dějin. Nezbývá než věřit, že český tenis najde jejich následovníky a znovu pozvedne nad hlavu Davisův pohár.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud