23. listopadu 2008 • 16:25

Benát sestřelil Liberec

Autor: Petr Mešejda
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kouzlo budějovického kouče Tobiáše trvá, Jihočeši pod jeho vedením bodovali pojedenácté v řadě. Odnesl to Liberec, který doplatil na špatnou koncovku, do přestávky spálil tři tutovky. Dvěma góly se zaskvěl domácí středopolař Benát.



Stačilo šest minut a liberecké vyhlídky na bodový zisk se staly utopií. Budějovice totiž hrají pod koučem Tobiášem své domácí zápasy jako přes kopírák a stále úspěšně.

První půli jako by soupeře uspí, zato po přestávce jsou neudržení. Poznala to na vlastní kůži Slavia, před ní Žižkov a včera i Liberec. Za nevýrazného Svátka a zraněného Hunala vyběhli do druhého poločasu Hudson se Stráským a obraz hry se radikálně změnil.

Tobiáš: Po vstřeleném gólu jsme excelovali >>>

Neuběhlo ani dvacet vteřin druhé půle, když střídající Hudson našel centrem Benáta, jehož šikovná levačka poslala balon do tyče. „Začátek druhé půle vyšel lépe domácím, kteří se pak dostali do obrátek.

Nás naopak vůbec nepustili k balonu,“ konstatoval hostující kouč Ladislav Škorpil. V tu chvíli však hlavní budějovická lavina teprve startovala. Z následného tlaku se zrodil i úvodní gól.

Souhrn 15. kola Gambrinus ligy >>>

Benátovu střelu ze střední vzdálenosti přizvedl obránce Bílek a na padající list brankář Zlámal nedosáhl. Rozhodnutí přinesla přísně posouzená situace v pokutovém území Liberce.

Holeňákovu hru rukou ve velkém vápně nejprve hlavní Kovařík za nedovolenou nepovažoval, jenže jeho asistent Filípek zvednutým praporkem byl jiného názoru, a tak po chvíli váhání domácí kopali penaltu.

Holeňákova ruka? Penalta být neměla >>>

A tu domácí záložník Benát podruhé na podzim bezpečně proměnil. Hosté se na hřišti zlobili, ale po závěrečném hvizdu sporný moment komentovat nechtěli.

„Nemá cenu debatovat o tom, jestli se měla pískat, nebo ne. Prostě ji rozhodčí zapískal a to je vše. Zápas jsme si prohráli díky neproměněným šancím v první půli sami,“ přiznal kapitán Miroslav Holeňák.

Jeho mužstvo odehrálo úvod o třídu lépe než Dynamo, s chutí kombinovalo, vyhrávalo osobní souboje a často zakončovalo. Gólmana Kučeru prověřili hosté do přestávky v pěti přímých pokusech, navíc obrovskou příležitost spálil po Papouškově přiťuknutí krátce před půlí Blažek, když balon uklidil ze dvou kroků mimo levou tyč.

Hostující útočník mohl otevřít skóre už dříve, ale náběh z levé strany budějovický gólman perfektně vykryl. Gólu byli Severočeši nejblíže při nádherné Bílkově ráně, která se snesla až na břevno.

„Měli jsme štěstí, že se soupeř neprosadil. To bylo důležité pro další vývoj. Jakmile jsme se dostali do vedení, chvílemi jsme i excelovali,“ pochválil svůj tým po vítězství. V závěru pak Zlámal vychytal výtečného Benáta, kterému tak překazil radost z hattricku.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 2:0 (0:0)
Branky: 50. a 57. z pen. Benát. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Lhoták. ŽK: Horejš - Blažek, Dort. Diváci: 3139.

Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš, Hunal (46. Stráský), Leština - Benát, Homoláč, Hílek, Šíma (90. Mezlík) - Sedláček, Svátek (46. Hudson). Trenér: Tobiáš.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Vulin - Kerič, Bílek, Frejlach (77. Dort), Papoušek (67. Dittrich)- Blažek, Smetana (58. Nezmar). Trenér: Škorpil.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud