23. listopadu 2008 • 10:00

Brankář Roy bude viset. Za odměnu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Montrealu Canadiens před sobotním utkáním NHL s Bostonem slavnostně vyřadilo dres s číslem 33, který patřil brankáři Patricku Royovi, a vyvěsilo ho pod strop haly mezi trikoty dalších legend.



V kanadském klubu třiačtyřicetiletý brankář zahájil kariéru a nyní se zařadil po bok dalších 14 hráčů Canadiens, jejichž slavné dny si budou diváci navždy připomínat. Stejné pocty se Royovi dostalo před časem i v jeho pozdějším působišti Coloradu.

S Montrealem se přitom Roy neloučil v roce 1995 v dobrém, když byl vyměněn do Colorada pouze tři dny poté, co rozzuřený opustil led uprostřed utkání. Tehdy dostal od Detroitu devět branek a upadl v nemilost fanoušků.

Čas ale rány zahojil a nyní byl za dlouholeté služby oceněn. Ani jindy chladný Roy se nevyhnul emocím: "Přátelé, dnes jsem se vrátil domů. Díky za ocenění toho, že jsem noc co noc hájil tyto barvy," přednesl v hale Bell Centre dojatý čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Nepříjemné rozloučení s týmem Montrealu Roye stále mrzí. "Vždycky je čeho litovat. Chci tím říct, že nikdo není dokonalý. Zažili jsme s Montrealem skvělé časy a teď snad smažeme ten 2. prosinec 1995. Byl to jen jeden zápas," dodal.

Kanadský gólman ukončil profesionální kariéru v roce 2003 a dosud drží několik rekordů NHL. Žádný z brankářů nemá více vítězství v základní části (551) ani zápasech play off (151). V blízké budoucnosti by jej ale mohl o tyto mety připravit stále aktivní strážce svatyně New Jersey Martin Brodeur, byť je momentálně zraněný.

V kanadské reprezentaci odehrál Roy, člen Síně slávy NHL, pouze olympijský turnaj v Naganu, kde skončil největší favorit bez medaile. V současné době působí v roli spolumajitele, manažera a trenéra juniorského týmu Québec Remparts.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud