Karel Häring
23. listopadu 2008 • 11:00

Fotbalu vládne Ronaldo

TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo jsou v současnosti nejlepší fotbalisté na světě? Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Fernando Torres. Alespoň podle žebříčku respektovaného anglického magazínu FourFourTwo (FFT), jenž zveřejnil své pořadí v prosincovém vydání.



„Zbožňujte ho, nebo ho uznávejte jen váhavě, ale my jistě volíme Cristiana Ronalda," napsal časopis v profilu věnovanému vítězi. Křídlo Manchesteru United vystřídalo na prvním místě Brazilce Kaká. Ten klesl na páté místo, částečně i vinou vleklého zranění kolene, kvůli kterému podstoupil v květnu operaci.

Korunními princi současného fotbalu jsou podle časopisu Lionel Messi z Barcelony a Fernando Torres hájící barvy Liverpoolu. „Messi může hrát na kterémkoliv místě v útoku. Je rychlý, s chladnou hlavou a obounohý. Nová Barca buduje svůj tým okolo tohoto drobného Argentince," zdůvodnili volbu Messiho. A Torres? „Liverpoolská devítka, naše trojka a světová jednička mezi středními útočníky."

Žebříček Top 100 nedopadl příliš dobře pro české fotbalisty. Zatímco v minulé sezoně se do ní vešli dva - Pavel Nedvěd na 73. místě a 11. Petr Čech, nyní v ní figuruje pouze gólman Chelsea. A ten si pádem na 53. příčku výrazně pohoršil.

„Bude ještě někdy tak dobrý, jako byl před zraněním hlavy?" ptají se autoři. „Čech zůstává špičkovým brankářem, který vládne v pokutovém území a umí předvést velké zákroky, ale před dvěma lety soupeřil s Gianluigim Buffonem o pozici nejlepšího gólmana na světě." Nyní mu mezi brankáři v žebříčku patří čtvrté místo za Ikerem Casillasem (4.), zmiňovaným Buffonem (19.) a Polákem Arturem Borucem (52.).

Ještě větší propad než Čecha potkal někdejší fotbalové krále. Brazilec Ronaldinho mohl sám sebe nalistoval až na 70. místě, přitom loni to byl pátý „flek." A sešup dolů zaznamenal Fabio Cannavaro (72. z 10.). Bez odezvy nezůstalo ani trápení Thierryho Henryho v Barceloně (57. ze 4.).
Naopak skokany roku se stali Sergio Agüero (7. z 96) z Atlétika Madrid a nejlepší z nováčků v žebříčku, Emmanuel Adebayor (15.).

Nejpočetněji zastoupenou zemí mezi stovkou nejlepších hráčů podle FFT je Itálie s třinácti hráči, následuje Španělsko (12), Brazílie (10), Francie (9) a Argentina s Anglií (oba 8). Z jednotlivých ligových soutěží dodala nejvíce fotbalistů Premier League (31), španělská La Liga (30) a italská Serie A (23).

Mezi kluby pak vládnou s dvanácti hráči Chelsea a Real Madrid.
Stovka FourFourTwo je prvním z mnoha anket a žebříčků, které budou koncem roku zveřejňovány. Už začátkem prosince se fotbalový svět dozví jméno vítěze Zlatého míče časopisu France Football. Největším favoritem je pochopitelně Cristiano Ronaldo.

Cristano RonaldoFoto čtk

1
Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Stačí si připomenout jeho střeleckou bilanci uplynulé sezony: ke 42 trefám za Manchester United přidal 4 za Portugalsko. A také v tomto ročníku se od návratu po zranění střelecky činí, vždyť v Premier League si takřka drží průměr jednoho gólu na zápas. I když si proti sobě svou touhou po přestupu do Realu Madrid poštval hodně fanoušků ManU a jiní ho nemají rádi pro simulování, je zážitek sledovat počínání třiadvacetiletého rodáka z Madeiry.

ArchívFoto SITA

2
Lionel Messi (Barcelona)

Když za vámi přijde o poločase trenér soupeře a požádá vás o to, zda byste mohl jeho tým trochu šetřit, to už je pořádný kompliment. A Messi to slyšel v říjnu z úst trenéra Atlétika Aguirreho. Má neuvěřitelně rychlé nohy, s míčem to umí jako žádný jiný. I proto k němu nejvíce sedí přezdívka „nový Maradona". Jediné, co brzdí úžasnou kariéru jednadvacetiletého Argentince jsou občasná svalová zranění. Když je v pořádku, zkuste ho zastavit.

Fernando TorresFoto Archiv Sport

3
Fernando Torres (Liverpool)

Vždycky byl napřed a trofeje sbíral od dob puberty. Ve dvanácti odmítl nabídku Realu, svého času byl vyhlášen nejlepším hráčem Evropy do 15 let. V šestnácti se stal nejlepším střelcem ME do 16 let, což brzy zopakoval na ME 19. Letos v létě se stal mistrem Evropy, když vstřelil jediný gól ve finále. Uzavřel tak úžasnou minulou sezonu, ve které se stal první hráčem Liverpoolu od roku 1946, který vstřelil doma dva hattricky po sobě.

Další pořadí:
4. Iker Casillas (Real)
5. Kaká (AC Milán)
6. David Villa (Valencia)
7. Zlatan Ibrahimovic (Inter)
8. Sergio Agüero (Atlético)
9. Rio Ferdinand (Man. United)
10. Steven Gerrard (Liverpool)
11. Xavi (Barcelona)
12. Cesc Fabregas (Arsenal)
13. Frank Lampard Chelsea)
14. Ruud Van Nistelrooij Real)
15. Emmanuel Adebayor (Arsenal)
16. Didier Drogba (Chelsea)
17. Frank Ribéry (Bayern)
18. Michael Ballacka (Chelsea)
19. Gianluigi Buffon (Juventus)
20. Sergio Ramos (Real)
21. Wesley Sneijder (Real)
22. Michael Essien (Chelsea)
23. Daniel Alves (Barcelona)
24. Wayne Rooney (Man. United)
25. Ricardo Carvalho (Chelsea)
26. Maicon (Inter)
27. Andres Iniesta (Barcelona)
28. Andrej Aršavin (Petrohrad)
29. Deco (Chelsea)
30. Marcos Senna (Villarreal)

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud