22. listopadu 2008 • 12:04

Záhrobská: trest za kombinézu?

Autor: frc, ČTK
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nečekaná komplikace. Kvůli změně značky kombinézy čeká Šárku Záhrobskou disciplinární řízení. Mistryně světa ve slalomu společně s bratrem Petrem absolvovala úvod sezony v jiném vybavení než ostatní reprezentanti.



To se nelíbí vedení svazu, jemuž kvůli tomu hrozí finanční ztráty.

Záhrobská se na sjezdovkách objevila v nové kombinéze české firmy Don Quiet v rámci podniků Světového poháru v rakouském Söldenu a finském Levi.

Její otec a trenér Petr Záhrobský totiž v létě vypověděl smlouvu společnosti Vist, která dodává závodní kombinézy celému českému národnímu týmu ve všech věkových kategoriích. Jako důvod uvedl, že italská firma pozdě proplácela faktury.

Změnu však nekonzultoval ani neohlásil vedení Českého svazu lyžařů, jemuž se takové jednání nelíbí.

Je totiž proti předpisům mezinárodní federace FIS. Podle nich musí všechny změny v souvislosti s reklamní plochou schválit národní svaz, což se nestalo.
Proto bude v nejbližší době zahájeno disciplinární řízení.

„Jelikož dodavatel kombinéz přišel o českou hvězdu, může nám zvednout ceny, což musíme řešit,“ řekl Sportu šéf svazu Lukáš Sobotka. Na věci prý nic nemění ani fakt, že rodina Záhrobských měla s Vistem individuální smlouvu.

„Ale toto se dotýká ostatních lyžařů, kteří na to mohou doplatit. Musíme to řešit. Jinak nejde o žádné drama. Vztahy mezi mnou a Petrem jsou v pořádku,“ dodal Sobotka.

Elitní světová slalomářka se momentálně připravuje i s otcem na závody SP v Aspenu a své stanovisko dali jasně najevo už minulý týden, kdy se Petr Záhrobský sešel se Sobotkou a zástupci firmy Vist. Z jednání vyplynulo, že se k původní značce kvůli častým zmíněným problémům nevrátí.

„Pro svaz je to normální, že někdo neplatí. Všichni to jen trpně přijímají. Já ne,“ citovalo Záhrobského čtvrteční vydání Lidových novin. O hrozbě disciplinárního řízení prý nic neví. „Ale jestli si chce Sobotka proti sobě postavit nejlepší závodnici...“ uvedl.

Sankce pro úřadující světovou šampionku ve slalomu a jejího bratra může být různá. Od finanční pokuty po zastavení činnosti. „Naším zájmem není, aby Šárka musela vynechat závody, ale nějaká sankce určitě přijde, aby se z takového jednání nestal do budoucna precedens,“ uvedl Sobotka.

Rodina Záhrobských se ale případného trestu nebojí. „Máme lidi, kteří se o to postarají. Pan Sobotka si pod sebou podřezává větev,“ uvedl otec lyžařky. „Čtyři měsíce jsme nosili reklamu zadarmo a pan Sobotka dělá, jako by to bylo v pořádku,“ divil se Záhrobský.

Články odjinud


Články odjinud